[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Conceptreactie politieke dialoog aan de Europese Commissie

Brief lid / fractie

Nummer: 2014D12152, datum: 2014-04-03, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 2

Directe link naar document (.docx), link naar pagina op de Tweede Kamer site.

Gerelateerde personen:

Onderdeel van zaak 2014Z06167:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Concept reactie aan de Europese Commissie

Aan de vice-voorzitter van de Europese Commissie,

Dank voor uw brief van 14 maart 2014. De Tweede Kamer stelt de aanvullende informatie met betrekking tot het subsidiariteitsbezwaar van de Tweede Kamer der Staten-Generaal zeer op prijs.

De Tweede Kamer betreurt de beslissing van de Europese Commissie om de getrokken gele kaart niet te laten leiden tot een heroverweging van het commissievoorstel. Aan dit besluit ligt de overweging ten grondslag dat een groot aantal van de door de nationale parlementen aangedragen argumenten niet de subsidiariteit van het voorstel ter oprichting van het Europees Openbaar Minister betreffen. De argumenten die wel de subsidiariteit betreffen acht de Europese Commissie niet gegrond, zo blijkt uit de uw conclusie dat het voorstel strookt met het subsidiariteitsbeginsel en dat u het voorstel derhalve niet hoeft in te trekken of te wijzigen.

Deze argumentatie heeft de Tweede Kamer ertoe bewogen Europees Commissaris Reding uit te nodigen deze beslissing in Nederland te komen toelichten. De weigering op deze uitnodiging in te gaan was teleurstellend. Vooral nu Commissaris Reding in de tussentijd in Nederland is geweest en een ontmoeting met de Tweede Kamer evenwel had kunnen worden gepland. Het is een kwestie van prioriteit. Ook zou een afvaardiging van de Tweede Kamer zonder meer bereid zijn geweest de Commissaris in Brussel te bezoeken.

De Tweede Kamer is van mening dat de weigering gevolg te geven aan de gele kaart berust op een onjuiste interpretatie van de artikelen en protocollen inzake de rol van nationale parlementen in de Europese beleidsvorming die zijn opgenomen in het Verdrag betreffende de Werking van de Europese Unie (VWEU) enerzijds en de brief van de Voorzitter van de Europese Commissie Barroso van 1 december 2009 over de uitvoering van deze Verdragsbepalingen anderzijds. De Tweede Kamer is van mening dat een gele kaart ook kan leiden tot een dialoog tussen de Europese Commissie en nationale parlementen die is gericht op het versterken van de samenwerking en het onderling vertrouwen in de Europese Unie. Het is een gemiste kans dat de Europese Commissie hier geen oog voor heeft.

De initiële reactie van de Europese Commissie op de getrokken gele kaart kwam op de Tweede Kamer over als gehaast en nauwelijks overwogen. De verontwaardiging bij de betreffende parlementen is dan ook begrijpelijk. De meer inhoudelijke reactie werd pas ontvangen toen het besluit om de gele kaart te negeren door de Europese Commissie al was genomen. Het gevoel kan ontstaan dat u eerst besloten hebt om de gele kaart te negeren en pas daarna de redenen om dat te doen hebt opgesteld. Wij verzoeken u in het vervolg beide besluiten gezamenlijk te communiceren. Hierbij spreekt het voor zich dat een weigering iets te doen met een gele kaart, zo dat al wenselijk zou zijn, gebaseerd moet zijn op argumenten en een inhoudelijke afweging daarvan. Het siert de Europese Commissie niet dat u de schijn hebt gewekt dat dit wel eens anders zou kunnen zijn gegaan.

Uw interpretatie van subsidiariteit en het subsidiariteitsbezwaar delen wij niet en vinden wij zorgwekkend. Het principe dat strafrechtelijke vervolging primair behoort tot de bevoegdheid van de lidstaat, betekent ook dat de uitwerking van een voorstel van belang is bij de beoordeling wat de omvang van de inbreuk op de subsidiariteit.

Wij zijn van oordeel dat de wijze waarop de Europese Commissie is omgegaan met de getrokken gele kaart het risico in zich heeft het vertrouwen te ondermijnen in de gele kaart procedure en daarmee in de samenwerking binnen de Europese Unie.

Commissaris Reding heeft aangegeven te onderhandelen met de lidstaten en daarbij bijzondere aandacht te hebben voor de mogelijkheid om een Europese Openbaar Minister met versterkte samenwerking op te richten. De facto geeft u hiermee aan de lidstaten wiens nationale parlementen een subsidiariteitsbezwaar hebben ingediend uit te sluiten. Tegelijkertijd zijn er voorstellen gepubliceerd van de zijde van het Grieks voorzitterschap, waarvan wij met interesse kennis hebben genomen. Het feit dat het voorzitterschap zich genoodzaakt ziet een eigen voorstel te formuleren zou voor de Europese Commissie een teken moeten zijn dat het negeren van de subsidiariteitsbezwaren niet constructief is.

Wij verzoeken u dan ook uw weigering het voorstel te herzien te heroverwegen en zouden u graag van onze inhoudelijke wensen ten aanzien van het voorstel op de hoogte stellen. Wij gaan ervan uit dat de Nederlandse regering deel neemt aan de onderhandelingen indachtig de getrokken gele kaart en de in de Tweede Kamer aangenomen motie.

Wij zien uw reactie op deze brief graag tegemoet.

Wij sturen kopie van deze brief aan xxxx

Namens de Tweede Kamer der Staten-Generaal,

Ard van der Steur

Rapporteur Europees Openbaar Ministerie