Voorstel van de leden Cegerek (PvdA) en Van Veldhoven (D66) voor het houden van een interparlementaire bijeenkomst over het thema circulaire economie
Brief lid / fractie
Nummer: 2014D23509, datum: 2014-06-23, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 1
Directe link naar document (.docx), link naar pagina op de Tweede Kamer site.
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: Y. Cegerek, Tweede Kamerlid (Ooit PvdA kamerlid)
- Mede ondertekenaar: S. van Veldhoven, Tweede Kamerlid (Ooit D66 kamerlid)
Onderdeel van zaak 2014Z11714:
- Indiener: Y. Cegerek, Tweede Kamerlid
- Medeindiener: S. van Veldhoven, Tweede Kamerlid
- Voortouwcommissie: vaste commissie voor Infrastructuur en Milieu (2010-2017)
- 2014-06-25 11:00: Besloten procedurevergadering - voorbereiding parlementaire dimensie Nederlands EU-voorzitterschap 2016 (heeft geen doorgang gevonden) (Procedurevergadering), vaste commissie voor Infrastructuur en Milieu (2010-2017)
- 2014-07-01 16:45: Gezamenlijke procedurevergadering van de commissies Infrastructuur en Milieu uit de Eerste Kamer en uit de Tweede Kamer (Procedurevergadering), vaste commissie voor Infrastructuur en Milieu (2010-2017)
Preview document (🔗 origineel)
Voorstel voor interparlementaire bijeenkomst “Circulaire economie” tijdens Nederlands EU-voorzitterschap van de leden Cegerek (PvdA) en Van Veldhoven (D66)
Ten behoeve van de discussie over een mogelijke interparlementaire bijeenkomst op I&M gebied tijdens het Nederlands Voorzitterschap van de EU (eerste helft 2016), treft u hieronder ons voorstel aan voor de organisatie van een interparlementaire bijeenkomst over de circulaire economie. Graag lichten wij hieronder de belangrijkste argumenten voor dit voorstel toe.
Actueel EU onderwerp tijdens NL Voorzitterschap
De Europese Commissie brengt op 1 juli aanstaande een omvangrijk beleidspakket uit gericht op het stimuleren van de circulaire economie en het creëren van groene groei en banen. De komende jaren zal gewerkt gaan worden aan een aantal wetgevende instrumenten. Daarmee staat het onderwerp de komende jaren zichtbaar op de Europese agenda.
Prioritair EU-dossier in Tweede Kamer
De Commissie I&M heeft het binnenkort te verschijnen beleidspakket ‘Circulaire economie’ als prioritair EU-dossier aangemerkt, wat inhoudt dat de commissie het met extra aandacht wil volgen. Ook in de Eerste Kamer kan het onderwerp op veel belangstelling rekenen. De collega-commissie IMRO in de Eerste Kamer heeft het thema al als mogelijk onderwerp voor een interparlementaire bijeenkomst tijdens het EU Voorzitterschap genoemd.
Betreft grote maatschappelijke uitdaging en biedt tevens grote kansen
Met een wereldwijde bevolking die groeit en waarvan de welvaart groeit, is er in toenemende mate een beroep op energie en grondstoffen (zie bekende vraag naar staal). Grondstoffen dreigen daardoor schaars (duur) te worden, of alleen met meer moeite en milieu-risico's gewonnen te kunnen worden. Ook krijgen grondstoffen een steeds nadrukkelijker geopolitiek belang, doordat de reserves zich concentreren in een paar landen. Europa heeft nauwelijks eigen grondstoffen. Om niet afhankelijk te worden, milieu druk te voorkomen, en ook bij stijgende prijzen toegang te hebben tot alternatieven is de ontwikkeling van de circulaire economie van belang. Het zuiniger en slimmer omgaan met grondstoffen biedt bovendien nieuwe economische kansen en creëert nieuwe werkgelegenheid. De circulaire economie stimuleert innovatie en leidt tot nieuwe technologieën, producten, diensten en bedrijfsmodellen waarmee we onze concurrentiepositie kunnen verstevigen en een impuls kunnen geven aan duurzame, toekomstbestendige groei en banen.
Belangstelling andere nationale parlementen
Het is vanwege de actualiteit en inhoud een onderwerp waarvoor ook in andere landen (FR, DE, DK, ZW en UK) veel belangstelling bestaat. Een interparlementaire bijeenkomst over de circulaire economie zou naar verwachting dan ook goed bezocht worden.
Nederland is koploper en het is een origineel onderwerp
In tegenstelling tot duurzame energie (waar overigens veel landen al bijeenkomsten over organiseren tijdens hun voorzitterschap) is Nederland koploper in Europa waar het gaat om afvalverwerking en recyling. Een positief visitekaartje, waarbij we bezoekers uit andere EU landen kunnen laten zien hoe Nederland omgaat met afvalscheiden (SITA), hoe Desso en Interface tapijt recyclen of hoe Auping en planty pot werkt aan volledig duurzame producten en bedrijfsmodel. Dit soort bedrijven maar ook andere koplopers en organisaties zouden voor de interparlementaire bijeenkomst kunnen worden uitgenodigd om actief een bijdrage te leveren aan de discussie.
Nederland heeft belang bij goede Europese afspraken die kansen bieden aan onze bedrijven.
Het stimuleren van een circulaire economie vraagt bij uitstek om een Europese aanpak en intensievere samenwerking binnen de EU. Europese afspraken over afvallen belemmeren de toepassing van secundaire grondstoffen. Nederlandse bedrijven en burgers betalen voor recycling, terwijl deze regels elders niet gelden. Voor de verdere ontwikkeling van de circulaire economie zijn modernisering van deze regels, het (daarmee) creëren van een interne markt voor grondstoffen, afzetmogelijkheden voor bedrijven en het verbeteren van het gelijke speelveld op die markt van belang.