[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Verzoek van het lid Dik-Faber om een reactie op berichtgeving van omroep Flevoland over SDE-gelden, die zijn bedoeld als impuls voor de energietransitie, worden ingezet om bestaande windmolens te vervangen door exact dezelfde molens

Brief lid / fractie

Nummer: 2014D36972, datum: 2014-10-15, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 2

Directe link naar document (.docx), link naar pagina op de Tweede Kamer site.

Gerelateerde personen:

Onderdeel van zaak 2014Z18153:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Mede namens de fracties van GroenLinks, PvdA, VVD en SP wil ik de commissie voorstellen om een schriftelijke reactie van de minister van Economische Zaken te vragen op het onderstaande bericht.

http://www.omroepflevoland.nl/nieuws/117190/dronten-boeren-leggen-bom-onder-sanering-windmolens

Het lijkt erop dat SDE-gelden, die zijn bedoeld als impuls voor de energietransitie, worden ingezet om bestaande windmolens te vervangen door exact dezelfde molens, zonder dat deze economisch afgeschreven zijn of dat er een vergroting van het aantal MW tegenover staat. Vervanging van deze molens lijkt te worden ingegeven door de hogere SDE-subsidie van het Rijk. Mogelijk doorkruist dit de plannen van de provincie Flevoland (en daarmee de afspraken uit de Rijksstructuurvisie Wind op Land) voor sanering van de bestaande windmolens en deze te vervangen door windmolens met een hoger rendement.

Onze vragen zijn:

  • Is deze berichtgeving correct?

  • Laat de huidige SDE-systematiek inderdaad toe dat windmolens worden vervangen vanwege een hogere SDE-subsidie, zonder dat dit bijdraagt aan de energietransitie?

  • Moet de SDE worden aangepast om deze situatie te voorkomen?

  • Kent de minister andere voorbeelden in het land waar dit aan de orde is?

Hieronder enkele gedachten vanuit de gemeente Dronten.

Met vriendelijke groet,

Carla Dik-Faber

Tweede Kamerlid ChristenUnie

De provincie Flevoland is samen met de gemeenten: Zeewolde, Lelystad en Dronten en belanghebbenden al geruime tijd bezig om een nieuw windmolenbeleid te ontwikkelen. Doelstelling van dit beleid is dat het bestaande areaal goeddeels wordt gesaneerd en vervangen voor grotere en krachtigere molens. Daarmee geven we als regio invulling aan de Rijksopgave Windenergie op Land en de klimaatdoelstellingen van de regio en kabinet.

In het beleid is ook ruimte gemaakt voor participatie van de omgeving en burgers uit onze woonkernen zodat ook het draagvlak voor windenergie in de regio zal toenemen.

Helaas doet zich de situatie voor dat een groep boeren, die nu al eigenaar is van windmolens, deze met SDE gelden wil gaan vervangen voor exact (!) dezelfde molens. Deze bestaande molens zijn in een aantal gevallen niet eens aan het einde van hun economische levensduur, maar een SDE subsidie van meer dan 9 cent per Mw maakt vervanging financieel aantrekkelijk. Door onderuitputting van de SDE loopt de subsidie die kan worden aangevraagd op naarmate het jaar vordert en daarmee is de grens van de 9 cent per Mw subsidie inmiddels gepasseerd.

Als gemeente kunnen we deze ontwikkeling niet voorkomen omdat de molens, zoals ze er staan, zijn vergund in het bestemmingsplan en er geen weigeringsgrond is. Afwachten is geen optie omdat de vergunning onder de nieuwe Omgevingswet na 8 weken van rechtswege is verleend.

Deze ontwikkeling legt een bom onder het windmolenbeleid dat op dit moment wordt ontwikkeld omdat sanering van het bestaande areaal daarin een belangrijke voorwaarde is. Als een belangrijk deel van de te saneren windmolens nu met subsidie van het Rijk wordt vernieuwd is sanering geen optie meer en valt de bodem onder de plannen weg. Met als gevolg dat we de Rijksopgave Windenergie op Land niet zullen kunnen accommoderen.

Naar onze opvatting zou dit een zeer ongewenste situatie zijn. Daarom vragen wij

jullie er bij de minister van Economische Zaken en de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu er op aan te dringen dat de SDE regeling met spoed (!) zo wordt aangepast dat alleen nieuwe of bestaande projecten die zorgen voor een verhoging van het aantal opgewekte Mw in aanmerking kunnen komen voor een bijdrage.