verzoek reactie minister van Buitenlandse Zaken op uitlatingen van de Oekraïense minister van BuZa over ramp MH-17
Brief lid / fractie
Nummer: 2014D38970, datum: 2014-10-30, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 1
Directe link naar document (.docx), link naar pagina op de Tweede Kamer site.
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: L. Bontes, Tweede Kamerlid (Ooit GrBvK kamerlid)
Onderdeel van zaak 2014Z19227:
- Indiener: L. Bontes, Tweede Kamerlid
- Volgcommissie: vaste commissie voor Defensie
- Volgcommissie: vaste commissie voor Veiligheid en Justitie (2010-2017)
- Voortouwcommissie: vaste commissie voor Buitenlandse Zaken
- 2014-10-30 12:45: Procedurevergadering (Procedurevergadering), vaste commissie voor Buitenlandse Zaken
Preview document (🔗 origineel)
Op 29 okt. 2014 om 20:40 heeft "Bontes L." <l.bontes@tweedekamer.nl> het volgende geschreven:
Geachte griffier,
Via de e-mailprocedure wil ik het navolgende verzoek aan de leden van de Cie BuZa voorleggen.
Graag zou ik een schriftelijke reactie van de regering willen hebben over de uitlatingen van de Oekraïense minister van BuZa over de slagvaardigheid van de Nederlandse regering inzake het verkrijgen van toegang tot de rampplek. Deze reactie zou ik willen betrekken bij het ingeplande AO over de MH17.
Met vriendelijke groet,
Louis Bontes
http://m.telegraaf.nl/binnenland/article/23262585/kiev%3A-nederland-te-traag-na-mh17
Kiev: Nederland te traag na MH17
© ANP
Oekraïne zet grote vraagtekens bij de snelheid waarmee Nederland opereerde na het neerhalen van vlucht MH17 van Malaysia Airlines. Zo wekte het in Kiev verbazing dat pas twee weken na de crash de eerste Nederlandse onderzoekers arriveerden op de rampplek.
Dat zeggen diverse hoofdrolspelers die bij de onderhandelingen na de ramp betrokken waren tegen Nieuwsuur. ,,De eerste dagen waren cruciaal: de rampplek was kwetsbaar. Onze boodschap was: kom zo snel mogelijk", vertelt Valeryi Chalyi, adviseur van president Porosjenko. Volgens hem heeft minister Timmermans dag en nacht aan de telefoon gehangen met Porosjenko, maar was Nederland desondanks als laatste op de rampplek.
Het kabinet van premier Rutte heeft direct contact met de rebellen altijd vermeden, vanuit de gedachte dat dit erkenning zou betekenen van de zelf uitgeroepen Volksrepubliek Donetsk. Maar vanuit Kiev is dit nooit tegengehouden, bezweert minister van Buitenlandse Zaken Pavlo Klimkin. ,,Toegang tot de rampplek zeker stellen was geen politieke zaak: het was een morele verplichting."
Braafste jongetje
Bij de betrokkenen rijst het beeld dat Nederland onnodig het braafste jongetje van de klas wilde zijn. Minister Klimkin wijst daarbij op de slagvaardigheid van Maleisië, dat wel direct contact had met de rebellen. ,,Ze tekenden zelfs formele documenten met de Volksrepubliek Donetsk, maar die hadden helemaal geen politieke of wettelijke consequenties. Als het werkt vinden wij dat prima." Ook kolonel en legerwoordvoerder Andrey Lysenko vindt dat Nederland meer had moeten doen, desnoods onderhandelen met Moskou.
Ook in Nederland is steeds meer kritiek op het gebrek aan snelheid en stelligheid waarmee het Openbaar Ministerie opereert in het strafrechtelijk onderzoek naar de toedracht van het drama met MH17. Dat onderzoek neemt zeker nog heel 2015 in beslag en duurt misschien nog langer.
Het OM meldde deze week in een kamerbrief dat het onderzoek „primair gericht” is op de scenario's over een aanslag vanaf de grond of vanuit de lucht. Dat justitie de optie nog altijd serieus onderzoekt of vlucht MH17 niet door een Oekrainse raket of straaljager is neergehaald, getuigt van amateurisme en gebrek aan kennis, zo stede de gerenommeerde militaire luchtvaartexpert en oud-F-16-vlieger Steve Netto in De Telegraaf. Nabestaanden van slachtoffers reageerden eveneens verbijsterd op de zouteloze brief.