Voorstel onderzoek invloed technologische ontwikkelingen op de werkgelegenheid
Brief lid / fractie
Nummer: 2014D46382, datum: 2014-12-12, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 1
Directe link naar document (.docx), link naar pagina op de Tweede Kamer site.
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: S.P.R.A. van Weyenberg, Tweede Kamerlid (Ooit D66 kamerlid)
Onderdeel van zaak 2014Z22990:
- Indiener: S.P.R.A. van Weyenberg, Tweede Kamerlid
- Voortouwcommissie: vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid
- 2014-12-16 17:00: Procedures en brieven (Procedurevergadering), vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Preview document (🔗 origineel)
Voorstel van het lid Van Weyenberg t.a.v. het onderzoeksvoorstel robotisering voor de toekomst- en onderzoeksagenda
Voorstel
Geen herzien onderzoeksvoorstel indienen bij de commissie Rijksuitgaven;
Namens de commissie SZW een wetenschappelijk instituut (of het BOR) te vragen om op redelijk korte termijn (eerste kwartaal 2015) een rapportage op te leveren waaruit duidelijk wordt wat er vanuit de wetenschap bekend is over de invloed van technologische ontwikkelingen op de werkgelegenheid.
Toelichting
De commissie SZW heeft op initiatief van het lid Van Weyenberg een onderzoeksvoorstel gedaan voor de Toekomst- en Onderzoeksagenda van de Tweede Kamer. Het betreft een onderzoek naar de invloed van technologische ontwikkelingen op de werkgelegenheid.
Het onderzoeksvoorstel is behandeld door de commissie Rijksuitgaven, maar voldeed niet op alle onderdelen aan de voorwaarden voor een parlementair onderzoek. Er waren met name twijfels over de uitvoerbaarheid van het onderzoek, gezien de breedte van het onderwerp. Ook op de criteria ‘urgentie’ en ‘meerwaarde van het onderzoek t.o.v. andere onderzoeken’ scoorde het voorstel matig tot redelijk. Er lopen al diverse onderzoekstrajecten over dit onderwerp, bijvoorbeeld door de WRR, de SER, het CPB en het kabinet.
Een parlementair onderzoek vergt een grote inzet van mensen en middelen, wat op dit onderwerp niet in verhouding lijkt te staan tot de verwachte uitkomsten.
Indiener stelt daarom voor om geen herzien onderzoeksvoorstel in te dienen bij de commissie Rijksuitgaven, maar in plaats daarvan een wetenschappelijk instituut (of het BOR) te vragen om op redelijk korte termijn een rapportage op te leveren waaruit duidelijk wordt wat er vanuit de wetenschap bekend is over de invloed van technologische ontwikkelingen op de werkgelegenheid.
Deze rapportage moet een actueel overzicht van wetenschappelijke kennis bieden over de invloed van technologische ontwikkelingen op de werkgelegenheid. De rapportage zou tenminste moeten ingaan op:
de invloed van technologische ontwikkelingen (mechanisering, automatisering, etc.) op de werkgelegenheid in het verleden;
de mogelijke effecten van technologische ontwikkelingen op de toekomstige werkgelegenheid;
de mogelijkheden om met beleid in te spelen op de toekomstige effecten op de werkgelegenheid, bijvoorbeeld ten aanzien van scholing.
-0-