Verzoek VVD-fractie reactie op bericht 'Ambulance rukt onnodig uit' tbv procedurevergadering hedenmiddag
Brief lid / fractie
Nummer: 2014D47185, datum: 2014-12-17, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 1
Directe link naar document (.docx), link naar pagina op de Tweede Kamer site.
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: O.C. Tellegen, Tweede Kamerlid (Ooit VVD kamerlid)
Onderdeel van zaak 2014Z23372:
- Indiener: O.C. Tellegen, Tweede Kamerlid
- Voortouwcommissie: vaste commissie voor Veiligheid en Justitie (2010-2017)
- 2014-12-17 14:30: Procedures en brieven (Procedurevergadering), vaste commissie voor Veiligheid en Justitie (2010-2017)
Preview document (🔗 origineel)
Van: Tellegen, O.
Verzonden: woensdag 17 december 2014 12:19
Aan: Commissie V&J
Onderwerp: Punt Ockje Tellegenrondvraag PV VenJ
Graag meld ik hierbij een punt aan voor de rondvraag vanmiddag bij de PV VenJ.
Ik zou de ministers van VenJ en VWS graag een reactie willen vragen op het onderzoek van IQ Healthcare.
Ik zou die reactie graag willen krijgen met het oog op het wetsvoorstel over de inrichting van de Landelijke Meldkamer en de vraag in hoeverre dit onderzoek daarbij kan worden meegenomen.
Ockje Tellegen
http://bit.ly/1ueRp8a
Ambulance rukt onnodig uit (AD)
Bijna helft van de spoedritten blijkt achteraf niet urgent
Ruim 40 procent van de ambulanceritten na een 112-melding blijkt onnodig te zijn. Die patiënten hadden het - achteraf bezien - makkelijk met de huisarts of met 'zelfzorg' afgekund.
Dat blijkt uit onderzoek van IQ Healthcare van het Radboudumc in Nijmegen.
Zo werd er een ambulance gestuurd naar een man die van zijn fiets was gevallen en een snijwond aan zijn hoofd had opgelopen. Een huisarts had dat wondje prima zelf kunnen hechten.
Het is voor het eerst dat dergelijk onderzoek in Nederland is gedaan. De aanleiding was dat zowel ambulancepersoneel als de huisartsen het idee hadden dat ze regelmatig elkaars werk doen.
De onderzoekers kunnen geen duidelijke oorzaak geven voor het opmerkelijk hoge percentage onnodige ambulanceritten. ,,Van burgers kun je niet verwachten dat zij de situatie altijd goed kunnen inschatten,'' stelt onderzoeker Marleen Smits. ,,En de centralist heeft slechts 2 minuten de tijd om te bepalen of een ambulance noodzakelijk is. Bij twijfel wordt dan toch een ambulance of een motor gestuurd.''
Uit cijfers van Ambulancezorg Nederland blijkt dat het aantal spoedritten elk jaar toeneemt. In 2013 rukte de dienst nog ruim 800.000 keer uit voor spoedgevallen (zogenoemde A1- en A2-ritten). 5 jaar eerder lag dat aantal nog op iets meer dan 660.000 keer. De oorzaak van deze toename is onduidelijk, het ministerie van Volksgezondheid laat dat onderzoeken.
De onderzoekers van IQ Healthcare namen bijna zeshonderd spoedritten van de ambulancedienst in Gelderland-Zuid onder de loep en willen ook naar andere regio's kijken. Smits: ,,Al verwachten we in bijvoorbeeld de Randstad geen enorme verschillen.''
Effectiever
In andere landen zijn vergelijkbare percentages onnodige spoedritten. In Zweden ligt het op 42 procent, maar in Londen blijkt slechts 16 procent van de spoedritten overbodig. Het kan dus wel effectiever.
Vooral tijdens kantoortijden komt het voor dat een spoedrit achteraf toch huisartsenzorg blijkt te zijn (50 procent van de spoedritten). Na kantoortijden ligt dat percentage op 40. ,,Dat kan wellicht komen doordat een huisarts op straat geen zorg levert, of dat de eigen huisarts onbereikbaar was. Daarnaast zijn veel mensen overdag bijvoorbeeld aan het werk en verder weg van hun eigen huisarts.''
'Centralist moet in 2 minuten bepalen of rit noodza-kelijk is'