Uitnodiging voor uitwisselingsbijeenkomst met burgers - over eigenaarschap en regie - : 4 februari 2015 van 16:00 – 18:00 uur
Brief lid / fractie
Nummer: 2015D00102, datum: 2015-01-06, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 1
Directe link naar document (.docx), link naar pagina op de Tweede Kamer site.
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: L. Ypma, Tweede Kamerlid (Ooit PvdA kamerlid)
Onderdeel van zaak 2015Z00053:
- Gericht aan: W.J.H. Lodders, voorzitter van de vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport
- Indiener: L. Ypma, Tweede Kamerlid
- Voortouwcommissie: vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport
- 2015-01-14 10:15: Procedurevergadering (Procedurevergadering), vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Preview document (🔗 origineel)
2015Z00053
an: Khodabaks D.
Verzonden: dinsdag 6 januari 2015 14:33
Aan: Teunissen Ton
CC: Arentsen J.J.H.
Onderwerp: uitnodiging
Beste heer Teunissen,
Op verzoek van Loes Ypma stuur ik u ijgaande uitnodiging (zie hieronder). Zij wilt dit graag laten agenderen voor de rondvraag van de procedurevergadering VWS en alvast rond te mailen aan de commissieleden.
Met vriendelijke groet,
Djamila Khodabaks
Persoonlijk medewerkster van Loes Ypma en Sultan Günal-Gezer
Tweede Kamerfractie Partij van de Arbeid
Postbus 20018, 2500 EA Den Haag, tel:070-3182770/2736
Email:d.khodabaks@tweedekamer.nl (dinsdag t/m donderdag)
NB: Wijzigingen in de agenda van de Tweede Kamer zorgen vaak voor verandering in de agenda van een kamerlid. Afspraken zijn daarom altijd onder voorbehoud en kunnen op zeer korte termijn zelfs nog wijzigen. Indien u een afspraak in de Tweede Kamer heeft, neemt u uw legitimatie svp mee.
Van transitie naar transformatie!
Uitnodiging uitwisselingsbijeenkomst met burgers - over eigenaarschap en regie
Bestemd voor: de woordvoerders Jeugd en Onderwijs van de politieke partijen
Datum: 4 februari 2015 van 16:00 – 18:00 uur in de Van Mierlozaal, Tweede Kamer
Hoe houd je regie als je kind dreigt uithuisgeplaatst te worden? Hoe blijf je eigenaar als de woningcorporatie jou en je gezin uit huis gaat zetten? Hoe voorkom je dat de moeder van je kinderen gedwongen wordt opgenomen?
In de nieuwe Jeugdwet staat dat burgers het recht hebben om een Familiegroepsplan op te stellen voordat overheden en organisaties ingrijpen.
De impact van dit onderdeel in de wet wordt niet gepakt, noch door gemeenten, noch door hulp- en dienstverleners, noch door burgers. Dit terwijl juist dit deel burgers eigenaar laat zijn van hun kwesties en professionals in de juiste positie plaatst als kadersteller wat betreft veiligheid en wettigheid en opdrachtnemer voor wat betreft de uitvoering van onderdelen van dit Familiegroepsplan.
Hoe komen we met elkaar van transitie naar transformatie?
Bij deze bent u van harte uitgenodigd in gesprek te gaan met burgers die hun ervaringen met kwesties in hun leven, met u willen delen. Hulp- en dienstverleners vertellen graag wat dat voor hen oplevert. De Eigen Kracht Centrale zet kort haar visie op regie bij burgers uiteen.
Programma
We willen de woordvoerders graag uitnodigen voor deze uitwisselingsbijeenkomst op 4 februari 2015 van 16:00-18:00 uur.
Programma, wat uiteraard is aan te passen aan de wensen van de woordvoerders:
Welkom door Loes Ypma, wie-is-wie
Korte inleiding door de Eigen Kracht Centrale, over de visie van Eigen Kracht en wat dit betekent voor burgers, zorg- en dienstverlenende organisaties en gemeenten in het kader van de transities en de nieuwe Jeugdwet, mogelijk ondersteund met videomateriaal.
Uitwisseling met een kring van ervaringsdeskundige burgers, professionals en burgers die burgers ondersteunen met Eigen Kracht-conferenties (Eigen Kracht-coördinatoren). Zij zullen hun ervaringen delen en voorbeelden geven van Eigen Kracht-conferenties en van het werken vanuit de visie van Eigen Kracht. De woordvoerders kunnen vervolgens met hen in gesprek over de praktijk.
Alvast wat achtergrondinformatie
De burger aan zet!
Per 1 januari 2015 krijgen de transities in het sociaal domein en de nieuwe Jeugdwet beslag. Aan de transities liggen stevige ambities ten grondslag: dichter bij de burger, meer regie bij de burger, meer eigen kracht, meer sociaal netwerk, minder schotten en minder bureaucratie. En bovendien moet dat allemaal met minder geld.
In gemeentelijke stukken komen deze ambities allemaal terug, maar in de uitvoering van het praktische werk blijkt het moeilijk om een werkelijk transformatie door te voeren. De vraag bij veel gemeenten is: hoe versterken we de ruimte voor de leefwereld van mensen, hoe zorgen we ervoor dat burgers regie houden en zelf plannen maken, waar de professionals bij aan kunnen sluiten en hoe zorgen we ervoor dat de wereld van professionals en de wereld van burgers op elkaar aansluiten?
De Eigen Kracht Centrale heeft bijna 15 jaar ervaring in het ondersteunen van burgers bij het maken van een eigen plan. Onder andere door het inzetten van Eigen Kracht-conferenties, een besluitvormingsmodel waarmee burgers, samen met hun familie, vrienden en bekenden hun eigen plan maken. En waar de professionals een belangrijke rol spelen door de juiste informatie te verschaffen en, indien noodzakelijk, voorwaarden te stellen aan het plan.
Er zijn tot nu toe ongeveer 10.000 conferenties georganiseerd, met goede en duurzame inhoudelijke en financiële resultaten (zie onder).
Vanuit de conferenties hebben we veel geleerd over de verhouding tussen burgers en overheid.
In dit kader is tevens van belang, dat per 01-01-2015 in de nieuwe Jeugdwet is vastgelegd dat families het wettelijk recht hebben eerst een eigen plan te maken, voordat professionals in beeld komen. Dit dient gefaciliteerd te worden door de gemeente.
Inhoudelijke resultaten
De resultaten van Eigen Kracht-conferenties zijn o.a.: veilige en duurzame oplossingen binnen het eigen netwerk, vermindering van het aantal hulpverleners in het gezin, snellere afname van de zorgpunten, bevordering van de sociale cohesie, sterke verbetering van veiligheid en van het opvoedingsklimaat voor kinderen en het welzijn van volwassenen en ouderen, uithuisplaatsingen zijn minder lang en vaak bij voor de kinderen vertrouwde mensen in familie en netwerk.
Als mensen uit eigen kring zelf regie hebben dan bieden zij ook actief hulp en steun aan. Gemiddeld komt 80% van de afspraken die in de plannen zijn vastgelegd voor rekening van familie en bekenden (t.o.v. 20% zonder EK-c). Zij vormen zo een belangrijke hulpbron.
Uit follow-up onderzoek blijkt dat het merendeel van de aangeboden steun en hulp ook daadwerkelijk gegeven wordt. Zo leiden EK-c’s tot afname van de zorgconsumptie van burgers.
Financiële resultaten
De besparingen door inzet van Eigen Kracht-conferenties zijn onderzocht.
Bij veertig gezinnen met meerdere problemen, veelal multi-probleemgezinnen genoemd, werd een besparing becijferd van bijna 2 miljoen euro. Behalve deze besparing van gemiddeld 48.000 euro per gezin, kwamen gezinnen sneller tot een oplossing. Kostenbesparing per Eigen Kracht-conferentie: 48.000 euro. (2011, Mediation Research en de TU Delft)
Voor een gemiddelde gemeente wordt het aantal zogenaamde multi-probleemgezinnen op 175 geschat, in grote steden is dat uiteraard meer (bron: Raad voor Volksgezondheid en Zorg, 2012).
Door inzet van een Eigen Kracht-conferentie in de jeugdbescherming (OTS, dreigende uithuisplaatsing) blijkt een substitutie-effect op te treden van professionele hulpverlening door hulp van bekenden. Het gaat dan om een vermindering van de professionele inzet met 19%.
In hetzelfde onderzoek bleek dat er zoveel aan veiligheid voor kinderen werd gewonnen en dat zwaardere en kostbare maatregelen konden worden voorkomen. Een totale besparing van 2,1 miljoen euro werd geconstateerd bij de honderd onderzochte conferenties. Plannen van burgers bevatten voor een uithuisplaatsing vaak alternatieven in eigen kring. Dit in plaats van een pleeggezin of institutionele jeugdzorg (kosten variëren van 12.000 - 80.000 euro per jaar).
Kostenbesparing per Eigen Kracht-conferentie: 21.000 euro. (2012, Schuurman, M.& Mulder C.)
Eigen Kracht-conferenties zijn nog niet op grote schaal bij dreigende huisuitzettingen ingezet. De deelnemers van de eerste twintig conferenties bij Woningcorporatie Eigen Haard konden evenwel in hun huis blijven en betaalden ook een jaar later de huur netjes op tijd.
De woningcorporatie is gemiddeld per huisuitzetting 7.500 euro kwijt. De kosten die daarop volgen zijn nog hoger: van 11.000 euro voor de inzet van welzijn, tijdelijke opvang e.d. (bron: Woonbond), oplopend tot 100.000 euro voor een jaar tijdelijke opvang van een gezin (bron: Eropaf.org).
Kostenbesparing per Eigen Kracht-conferentie: 18.500 tot 118.500 euro. In 2012 waren er per gemeente gemiddeld zestig gerechtelijke bevelen voor huisuitzettingen door woningcorporaties (bron: Aedes).