[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Verslag rapporteur plant- en diergezondheidspakket

Verslag van een rapporteur

Nummer: 2015D07021, datum: 2015-02-26, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 2

Directe link naar document (.docx), link naar pagina op de Tweede Kamer site.

Gerelateerde personen:

Onderdeel van zaak 2015Z03382:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


J. d’Hondt

Binnenhof 1a
2513 AA Den Haag

T 070 318 3443

E j.dhondt@tweedekamer.nl

Inleiding

Verslag rapporteur EU-voorstel Plant- en diergezondheidspakket

Van B. de Liefde

Aan de vaste commissie voor Economische Zaken

Datum 26 februari 2015

Op 6 mei 2013 heeft de Europese Commissie een pakket gepubliceerd aangaande Plant- en diergezondheid COM(2013)264. De Commissie Economische Zaken van de Tweede Kamer heeft besloten om mij aan te stellen als rapporteur op dit dossier. Bij mijn rapporteurschap heb ik gebruik gemaakt van het position paper dat is opgesteld naar aanleiding van de bevindingen van rapporteur Dikkers, die in de zomer van 2013 met een aantal relevante stakeholders over dit dossier heeft gesproken. Tevens is gebruik gemaakt van de brief van de Kamer aan de Europese Commissie met het negatieve subsidiariteitsoordeel over de Teeltmateriaalverordening van juni 2013 en de aangenomen motie van het lid Ouwehand c.s. betreffende het beschermen van de belangen van kleine veredelaars, de biologische landbouw en de agrobiodiversiteit (Kamerstuk 21501-32, nr 712). In deze notitie doe ik verslag van mijn bevindingen alsmede de laatste stand van zaken in de onderhandelingen in Brussel op dit dossier.

Voorstel

Ik stel voor met dit verslag mijn rapporteurschap formeel te beëindigen. Daarnaast stel ik voor de staatssecretaris Economische Zaken te verzoeken om, zoals tot en met de zomer van 2014 gebruikelijk was, de Kamer in aparte kwartaalrapportages (Kamerstuknummer 33643) te informeren over de voorstellen waarover (nog) geen akkoord is bereikt tussen Europees Parlement en Raad. Dit gebeurt nu op ad hoc basis in de geannoteerde agenda voor de Landbouw- en Visserijraad, hetgeen het overzicht inzake dit complexe dossier niet ten goede komt.

Inhoud voorstellen Plant – en Diergezondheidspakket

Het Plant- en diergezondheidspakket bevat één overkoepelende mededeling en vijf verordeningen. Het pakket is bedoeld om de 70 aparte wetteksten te vervangen en zo de administratieve lastendruk te verminderen voor bedrijven en de naleving van gezondheids- en veiligheidsstandaarden in de agrofood-keten te verbeteren. De bezwaren van de Kamer op het pakket richten zich met name op het voorstel voor de verordening inzake Teeltmateriaal COM (2013) 262. Er waren onder andere zorgen over het grote aantal gedelegeerde en uitvoeringshandelingen en de extra voorziene administratieve lastendruk voor met name kleine telers.

Activiteiten rapporteur

In januari 2014 zou ik tijdens een werkbezoek aan Brussel de zorgen van de Kamer toelichten bij de belangrijkste spelers bij de Raad, het Europees Parlement en de Europese Commissie. Helaas kon ik vanwege privéomstandigheden niet afreizen naar Brussel, maar ben ambtelijk vertegenwoordigd. Al snel bleek dat het Europees Parlement het voorstel inzake Teeltmateriaal zou verwerpen, met deels dezelfde argumentatie als de Tweede Kamer bij haar eigen negatieve subsidiariteitsbeoordeling.

Bij de behandeling van het voorstel op het gebied van plantgezondheid bleek echter in het Europees Parlement een aantal amendementen te zijn ingediend die zeer nadelig zouden uitpakken voor de positie van Nederland als export- en doorvoerland. Ik heb mijn zorgen overgebracht aan de Nederlandse delegatie in het Europees Parlement, die dit hebben besproken in hun Europese fracties. Uiteindelijk heeft een meerderheid tegen een gesloten systeem gestemd.

Stand van zaken per voorstel

- Uitgavenbeheer COM (2013) 327 – akkoord bereikt in december 2013 (in verband met samenhang Meerjarig Financieel Kader).

- Teeltmateriaal COM (2013) 262 – voorstel wordt ingetrokken.

Dit voorstel is april 2014 in eerste lezing door het Europees Parlement verworpen. Aanvankelijk is de Raad na verwerping door het EP wel doorgegaan met de besprekingen over dit voorstel, resulterend in compromisteksten van het Griekse voorzitterschap. De nieuwe Europese Commissie heeft aangegeven in haar Werkprogramma voor 2015 dit voorstel in te trekken.

- Diergezondheid COM(2013) 260 – triloog gestart in januari 2015

Deze verordening beoogt de introductie en verspreiding van dierziekten te voorkomen, deze te prioriteren en te categoriseren. De ongeveer 400 aparte wetgevingsdocumenten op dit gebied moeten daarmee samengevoegd worden tot één verordening. Het Europees Parlement heeft haar rapport in eerste lezing aangenomen op 15 april 2014 (samenvatting). Na de EP-verkiezingen in mei 2014 is dit rapport herbevestigd in de nieuwe samenstelling en de rapporteur, Marit Paulsen (ALDE-DE), herbenoemd. In de Raadswerkgroepen Diergezondheid en Veterinaire Zaken is het voorstel besproken en zijn de amendementen van het Europees Parlement beoordeeld. Dit heeft geresulteerd in een compromistekst van het Italiaanse Voorzitterschap. Op basis van deze tekst zijn de trilogen tussen de Raad(swerkgroepen), Europese Commissie en Parlement in januari 2015 van start gegaan, met het oog op een akkoord in tweede lezing.

In de geannoteerde agenda van de landbouwraad van januari 2015 (Kamerstukdossier 21501-32, nr 821, blz 5) schrijft de staatsecretaris dat Nederland dit onderhandelingsmandaat met het Europees Parlement heeft gesteund, aangezien het voorstel gunstig is voor Nederland.

- Officiële controles COM(2013) 265 – EP rapport in eerste lezing aangenomen, Raadswerkgroep in onderhandeling

Op 15 april jl. heeft het Europees Parlement ook zijn standpunt bepaald over het voorstel voor de Controleverordening (samenvatting). Het Italiaanse Voorzitterschap is er echter niet in geslaagd een compromis te bereiken. Zie voor een uitgebreide toelichting hierover de geannoteerde agenda van de Landbouw- en Visserijraad van december 2015 (Kamerstukdossier 21501-32-817, blz 6).

- Plantgezondheid COM (2013) 267 – EP rapport in eerste lezing aangenomen, Raadswerkgroep in onderhandeling

Zie voor een uitgebreide toelichting hierover bovengenoemde geannoteerde agenda van de Landbouw- en Visserijraad van december 2015. Er lijkt een impasse te zijn ontstaan ten aanzien van het gesloten versus het open importsysteem binnen de Raad. Nederland is voorstander van het open importsysteem. Eerder is al door het Europees Parlement tegen een gesloten importsysteem gestemd. In het Raadsextranet (doc. nr 16940/14 en 16414/2/14) valt te lezen dat de ambtelijke werkgroep die zich met dit dossier bezig houdt, waarschijnlijk begin maart weer bijeenkomt, nadat op 10 en 11 december het compromisvoorstel van het Voorzitterschap in deze werkgroep besproken is.