[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 zoekmachine] [wat is dit?]

Versie 20150407: Uitbesteding IV/ICT bij Defensie

Brief lid / fractie

Nummer: 2015D12613, datum: 2015-04-07, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 1

Directe link naar document, link naar pagina op de Tweede Kamer site.

Gerelateerde personen:

Onderdeel van zaak 2015Z04399:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


VCD - hoorzitting sourcing IV/ICT

Met de hoorzitting willen de leden van de VCD leren van ervaringen in het buitenland over samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven in dit soort grote ICT-projecten. Het is voor defensie en de ICT-industrie belangrijk om zichtbaar te maken waarom samenwerking tussen defensie en de ICT-industrie van belang is; en in welke vorm dat het beste zou kunnen. Vanuit de deskundigheid op het terrein van samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven zou het gewenst zijn om meer inzicht te krijgen welke kaders gesteld worden en hoe deze zich verhouden tot de bijzondere aard van ontwikkeling van ICT oplossingen. Zo mogelijk aan te vullen met duidelijkheid over de stand van (Europese) wetgeving die hierin de kaders stelt.

Gezien het brede draagvlak in de VCD is de bijzondere procedure omgezet in een hoorzitting. Aan de griffie en BOR wordt gevraagd te ondersteunen. De VCD ziet de hoorzitting als volgt voor zich. De hoorzitting duurt 3 uur en wordt georganiseerd in 2 blokken van 1,5 uur en zal plaatsvinden op een datum aansluitend aan het meireces.

In blok 1 worden 3 wetenschappers gevraagd de stand van de wetenschap op dit onderwerp toe te lichten en antwoord te geven op de te stellen vragen. De wetenschappers krijgen ieder 20 minuten voor de inleidende toelichting. De Leden krijgen aansluitend 30 minuten om door te vragen. De inleiders worden uitgenodigd gebruik te maken van powerpoint o.i.d.

In blok 2 worden 3 praktijk-deskundigen gevraagd de stand van de wetenschap op dit onderwerp toe te lichten en antwoord te geven op de te stellen vragen. De praktijk-deskundigen krijgen ieder 20 minuten voor de inleidende toelichting. De Leden krijgen aansluitend 30 minuten om door te vragen. De inleiders worden uitgenodigd gebruik te maken van powerpoint o.i.d. Aan de wetenschappers en de praktijkdeskundigen wordt ter voorbereiding uitgenodigd tevoren een 1-pager aan te leveren over de inbreng. Indien een powerpoint wordt gebruikt wordt gevraagd die ook op papier ter beschikking van de Leden te stellen. Een blok 3 met bedrijfsleven kan - indien de bevindingen daar aanleiding toe geven - desgewenst op een later moment worden georganiseerd. 

Suggesties voor specifieke vragen voor de leden

  • Hoe moet bij dit ICT projecten de regie verdeeld zijn tussen Defensie en leverancier, en in welke fase moet je welke kennis uitwisselen? Past dit in de kaders die wettelijk gesteld worden?

  • De gebruiker en de leverancier brengen kennis in bij het bepalen van de behoeftestelling, ook wel de vraagstelling voor het ICT project. Hoe past deze vroegtijdige betrokkenheid bij het ontwerp binnen de regels van aanbesteden, waar geeft dit spanning en zijn er alternatieven?

  • Hoe is te voorkomen dat je in een heel vroeg stadium afhankelijk raakt van Ă©Ă©n bedrijf, daar vraagstelling, oplossingsrichting en ICT oplossing sterk samenhangen?

  • Is PPS daar een geschikte constructie voor en welke vorm van publiek-private samenwerking zou daar het beste voor zijn?

  • Het is dit te bezien vanuit de lessen van de commissie Elias? Kan vanuit de deskundigheid eens reflectie zijn op het rapport Elias ten aanzien van ICT projecten versus de kaders die gesteld worden bij aanbesteden en PPS?

  • Hoe beschouwt u de rol van de Kamer in dit soort processen en hoe kan de Kamer adequaat worden geĂŻnformeerd zonder dat dit spanning oplevert met de regelgeving?

 

Blok 1 wetenschap 

Albert Plugge (TU Delft)

Albert Plugge (1960) studeerde Telecommunicatie aan de Universiteit Delft. Hij was betrokken bij vele meervoudige outsourcingsoperaties, zowel national als international. Hij was werkzaam in verschillende sectoren, waaronder het bankwezen, de overheid, de industrie, handel en dienstverlening. Als management en businessconsultant was Plugge werkzaam voor KPN en later voor KPMG. Sinds 2005 is Plugge part-time verbonden aan de Universiteit van Delft, waar hij promotieonderzoek verrichte naar outsourcing. Plugge won een Highly Commended Paper Award voor zijn paper ‘Managing change in IT outsourcing arrangements’ in 2009. In 2012 werd zijn boek ‘ManagingChange in IT outsourcing’ gepubliceerd. Sinds 2013 doet hij onderzoek naar ’multivendor sourcing’ en coördinatievraagstukken en ontwikkelingsstrategieen. Plugge is eveneens verbonden aan TopTech (Delft University Business school).

a.g.plugge@tudelft.nl

Prof.dr. Chris Verhoef (VU) 

Professor Verhoef is hoogleraar informatiesystemen aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Daarnaast werkt hij voor het Software Engineering Institute (SEI) in Pittsburgh en als wetenschappelijk adviseur voor de Deutsche Bank in Manhattan. Zijn diverse werkzaamheden voor wetenschap, semi-overheid (SEI) en bedrijfsleven, geven 

hem een bijzonder inzicht in de problemen die mensen hebben met de vele software die in bedrijven draait.  “Veel beslissingen over ICT worden niet of niet optimaal opgenomen.” In een interview in De Volkskrant (6/12/2011) gaat Chris Verhoef in op de rol van de (overheids als) opdrachtgever bij het mislukken van ict-projecten. Verhoef spreekt over echecs ‘die iedereen met kennis van zaken van verre ziet aankomen’.

c.verhoef@vu.nl

Prof.dr.ing. Han van der Zee (Tilburg University)

Prof. dr. ing. Han van der Zee heeft een grote deskundigheid op het terrein van organisatiestrategie, organisatieontwerp, bedrijfsvoering en informatiemanagement. Hij studeerde Informatica en Bedrijfskunde en promoveerde in 1996 aan de Faculteit der Economische Wetenschappen aan Tilburg University met zijn proefschrift In search of the value of information technology. Sinds 2000 is hij part-time hoogleraar Business Transformation and IT aan Tilburg University. Daarnaast is hij lid van de Centrale Commissie voor de Statistiek, dat toezicht houdt op het CBS.  Van der Zee heeft een groot aantal publicaties, waaronder tien boeken en ruim honderd artikelen in (semi-)wetenschappelijke bladen op zijn naam staan. He is executive partner geweest bij Atos Consulting en KPMG Consulting.Hij heeft ook gewerkt voor CSC Index en Arthur D. Little. Van der Zee was tien jaar directeur van het Nolan Norton Institute, dat toegepaste research verrichte op het gebied van corporate, business- en IT-strategie. Daarvoor vervulde hij leidinggevende functies in de informatievoorziening bij verschillende multinationals.

j.t.m.vdrzee@tilburguniversity.edu

Reserve: prof. dr. Erik van Beulen (Tilburg University)

blok 2 praktijkdeskundigen

Klaus Hahnenfeld

Voormalig CIO Bundeswehr (CIO ten tijde van de vervreemding IT-

organisatie); klaus.hahnenfeld@gmx.de

Willem Vermeend

Voorzitter PPS-Nederland willem.vermeend@ppsnetwerk.nl

Dietmar Theis

Duitse IT Director (Contact via defensie)

Reserve: zie Leren van buren. Onderzoek naar twee ICT-uitbestedingen in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk Pagina 33. Er wordt contact gezocht met functionarissen van de UK belastingdienst.

-/-