[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Inbreng verslag schriftelijk overleg over o.a. de geannoteerde agenda op het terrein van onderwijs en cultuur voor de OJCS-Raad van 23 en 24 november 2015

Raad voor Onderwijs, Jeugd, Cultuur en Sport

Inbreng verslag schriftelijk overleg

Nummer: 2015D44228, datum: 2015-11-17, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 1

Directe link naar document (.docx), link naar pagina op de Tweede Kamer site.

Gerelateerde personen:

Onderdeel van zaak 2015Z18265:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


21 501-34 Raad voor Onderwijs, Jeugd, Cultuur en Sport


Nr. Verslag van een schriftelijk overleg

Vastgesteld d.d. …

Binnen de vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap hebben fracties de behoefte om vragen en opmerkingen voor te leggen over:

- Brief d.d. 06-10-2015 van de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap inzake de Geannoteerde agenda op het terrein van onderwijs en cultuur voor de OJCS-Raad van 23 en 24 november 2015 (Kamerstuk 21501-34, nr. 253)

- Brief d.d. 09-11-2015 van de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport inzake de geannoteerde agenda Jeugdraad 23 november 2015 (Kamerstuk 21501-34, nr. 255)

- Brief d.d. 10-11-2015 van de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport inzake de geannoteerde agenda van de Sportraad op 24 november 2015 te Brussel (Kamerstuk 21501-34, nr. 256)

- Brief d.d. 02-11-2015 van de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap inzake aanvulling op de geannoteerde agenda op het terrein van onderwijs en cultuur voor de Onderwijs-, Jeugd-, Cultuur- en Sportraad (OJCS-Raad) op 23 en 24 november 2015 (Kamerstuk 21501-3, nr. 254)

- Brief d.d. 30-04-2015 van de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap inzake het verslag van een schriftelijk overleg over de geannoteerde agenda op het terrein van onderwijs en cultuur/audiovisueel voor de Onderwijs-, Jeugd-, Cultuur- en Sportraad (OJCS-Raad) van 18 en 19 mei 2015, over het verslag van de vergaderingen van de Onderwijs, Jeugd, Cultuur en Sport Raad (OJCS-Raad) van 25 november 2014 (cultuur en audiovisueel) en 12 december (onderwijs) 2015 (en over het verslag van een schriftelijk overleg over de geannoteerde agenda inzake de Formele sportraad van 25 november 2014 te Brussel (Kamerstuk 21501-34, nr. 247)

- Brief d.d. 03-07-2015 van de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport inzake verslag sportonderdeel OJCS-Raad 19 mei en geannoteerde agenda informele Sportraad 6-7 juli 2015 (Kamerstuk 21501-34, nr. 248)

- Brief d.d. 08-07-2015 van de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, inzake aanbieding verslag van de Onderwijs-, Jeugd-, Cultuur- en Sportraad van 18 mei 2015, met betrekking tot het beleidsterrein jeugd (Kamerstuk 21501-34, nr.249)

- Brief d.d. 08-07-2015 van de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap inzake aanbieding verslag van de Onderwijs-, Jeugd-, Cultuur- en Sportraad (OJCS-Raad) van 18 mei en 19 mei 2015, met betrekking tot de beleidsterreinen onderwijs en cultuur en audiovisueel (Kamerstuk 21501-34, nr. 250)

- Brief d.d. 16-10-2015 van de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap inzake de Nederlandse reactie op internetconsultatie over de toekomst van de richtlijn audiovisuele mediadiensten (Kamerstuk 22112-2011)

Bij brief van ... hebben de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de minister en staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport deze beantwoord. Vragen en antwoorden zijn hierna afgedrukt.

De voorzitter van de commissie

Wolbert

Adjunct-griffier van de commissie

Boeve

I Vragen en opmerkingen uit de fracties

De leden van de VVD-fractie hebben kennisgenomen van de inzet van het kabinet bij de aanstaande OJSC-Raad. Zij benadrukken dat onderwijs en met name het funderend onderwijs niet tot het takenpakket behoort van de Europese Unie bezien vanuit het subsidiariteitsbeginsel. Het delen van kennis over de aanpak van onderwijs aan vluchtelingen kan zijn waarde hebben, maar de leden benadrukken dat het daar bij hoort te blijven. Ook tijdens het Nederlandse voorzitterschap. Kan het kabinet dit bevestigen, zo vragen deze leden.

De leden van de PvdA-fractie hebben met interesse kennisgenomen van de brieven van het kabinet ten behoeve van het schriftelijk overleg over de OJCS-Raad. Met betrekking tot het oriënterend beleidsdebat over onderwijs en migratie geldt dat de leden eerder al een Kamerbrief ontvingen waarin het kabinet haar inzet op dit belangrijke beleidsthema heeft geschetst. Hier is bij de begrotingsbehandeling OCW ook over gesproken. Het is voor de leden dan ook logisch en wenselijk om deze beleidsinzet van de regering te hanteren voor de bespreking met andere EU-lidstaten. De leden kunnen zich verder vinden in de geformuleerde lijnen bij de verschillende onderwerpen die aan de orde komen bij deze OJCS-Raad. De leden hebben nog wel enkele vragen en opmerkingen. Voor de leden geldt dat zij een Europese aanpak van doping in de sport essentieel vinden. De leden zijn dan ook benieuwd naar de voortgang van deze Europese aanpak. Wat zijn concrete resultaten van deze aanpak tot nog toe en waar liggen eventuele verbetermogelijkheden? Op welke wijze wordt aandacht besteed aan het recente WADA-rapport over dopinggebruik onder Russische atleten? Daarnaast zijn de leden benieuwd welke verdere mogelijkheden het kabinet ziet om dopinggebruik bij zowel top- als amateursporters tegen te gaan in Europees verband. Naast de aanpak van doping in de sport, vinden de leden de aanpak van matchfixing erg belangrijk. Naast doping is ook dit een groot probleem in de sport. Kan het kabinet aandacht vragen voor dit onderwerp en vragen hoe de Europese en internationale aanpak van matchfixing, corruptie, fraude en witwasserij zich aan het ontwikkelen is? Tot slot vragen de leden welke goede internationale voorbeelden, om kinderen aan het bewegen te krijgen in Nederland, nog niet benut zijn en op welke wijze het kabinet voornemens is om tijdens de OJCS-Raad inspiratie op te doen, zo vragen deze leden.

De leden van de D66-fractie hebben met belangstelling kennisgenomen van de agenda van de OJCS-Raad. Zij hebben hierbij nog een paar vragen en opmerkingen. De leden lezen dat er een oriënterend beleidsdebat over onderwijs aan vluchtelingen zal plaatsvinden. Dit urgente onderwerp heeft de bijzondere aandacht van voorgenoemde leden en zij juichen toe dat er ook op Europees niveau over zal worden gesproken. Wat is de inzet van het kabinet waar het gaat om samenwerking tussen lidstaten? Kan zij ook uitgebreid terugkoppelen welke kennis en ervaringen zijn uitgewisseld en of er positieve voorbeelden en lessen zijn die ook in Nederland gebruikt kunnen worden? Zullen er ook afspraken worden gemaakt op dit punt, zo vragen deze leden. De leden vinden het goed dat het onderwerp vroegtijdig schoolverlaten wordt opgepakt. Zij vragen hierbij speciale aandacht voor de situatie van LHBTI-jongeren. Uit onderzoek blijkt dat veel LHBTI-jongeren op school worden gepest en buitengesloten, en daardoor een verhoogd risico lopen de school voortijdig te verlaten. Door het bespreekbaar maken van seksuele en genderdiversiteit zou dit kunnen worden tegengegaan. Is het kabinet bereid dit aan de orde te stellen bij de OJCS-Raad, zo vragen de leden.

II Reactie van de ministers