[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Verzoek voor brief over internationale samenwerking Joint Support Ship

Brief lid / fractie

Nummer: 2016D01880, datum: 2016-01-19, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 1

Directe link naar document (.docx), link naar pagina op de Tweede Kamer site.

Gerelateerde personen:

Onderdeel van zaak 2016Z00879:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Van: Knops R.
Verzonden: dinsdag 19 januari 2016 15:19
Aan: Leiden van G.
Onderwerp: Verzoek aan Vaste Kamercommissie Defensie

Beste Gerald,

Naar aanleiding van onderstaande berichtgeving wil ik via een e-mailprocedure het volgende verzoek aan de Vaste Kamercommissie Defensie voorleggen.

Tijdens het debat over de Defensiebegroting 2014 (d.d. 14 november 2013) heeft de minister van Defensie in reactie op een pleidooi van mij over het JSS de volgende toezegging gedaan: ‘Ik heb aangegeven dat wij het JSS in de vaart nemen, maar dat wij internationaal gaan samenwerken. Ik rapporteer daarover en kom bij de Kamer terug.’

Recent, bij het WGO Materieel d.d. 2 november 2015, deed de minister nog de toezegging om de Kamer voor het einde van 2015 een brief te sturen over de internationale samenwerking met betrekking tot het Joint Support Ship Zr. Ms. Karel Doorman.

De CDA-fractie constateert dat deze brief nog niet is ontvangen. In dat licht wil ik graag met spoed een reactie van de minister van Defensie op de volgende punten:

  • de berichtgeving over samenwerking met Duitsland met betrekking tot het JSS

  • als de berichtgeving klopt: wat de afspraken behelzen en wat de consequenties voor Defensie zijn?

  • waarom de Kamer dit via de media moet vernemen, niet eerder geïnformeerd is en hoe zich dit verhoudt tot de toezeggingen van de minister aan de Kamer?

Het verzoek is om dit per aparte brief te doen, uiterlijk maandag 25 januari a.s.

Dit ook in verband met het AO Informele EU-Defensieraad op 2 februari a.s.

Met vriendelijke groet,

Raymond Knops

http://m.telegraaf.nl/binnenland/article/25029313/krant-22-00-uur-meer-samenwerking-met-duitse-krijgsmacht

maandag 18 januari 2016, 22:00

Meer samenwerking met Duitse krijgsmacht

Nederland gaat de militaire samenwerking met Duitsland verder opvoeren. Onderdelen van beider marines worden verregaand geïntegreerd. Nederland brengt daarbij zijn grootste marineschip in, het logistieke ondersteuningsschip Karel Doorman.

Het schip stond in 2013 op de verkooplijst nog voor het officieel in gebruik was genomen. Bij latere herroeping van bezuinigingen door steun van oppositiepartijen kon het schip alsnog in de vaart komen. Omdat Nederland de kosten niet alleen kan dragen, was internationale samenwerking een voorwaarde.

Die samenwerking is er nu. Het schip wordt de spil in nieuwe verregaande versmelting tussen Duitse en Nederlandse legeronderdelen. Bij de komende vergadering van EU-defensieministers in Amsterdam beklinken ministers Hennis en haar Duitse collega Von der Leyen de afspraken. Daar wordt ook de laatste klap gegeven op de eerder aangekondigde integratie van de 43 Gemechaniseerde Brigade in de Duitse pantserdivisie. Hiermee krijgt Nederland weer de beschikking over tanks.

Eerder ging de 11 Luchtmobiele Brigade op in de Division Schnelle Kräften. Bij operaties in Afghanistan maakte Nederland gebruik van een Duits kamp. In Mali ontlasten Duitse militairen Nederland met het verzamelen van inlichtingen.

Militaire samenwerking is één van de zaken die Nederland tijdens het voorzitterschap verder wil brengen. Hennis wil dat de nieuwe Europese strategie voor buitenlandbeleid ook een helder leidraad vormt voor wat Europa wil met zijn legers. Die geven samen aanmerkelijk meer uit dan China en Rusland samen, maar omdat de legers niet op elkaar zijn afgestemd, kunnen ze tegen de 'nieuwe' militaire machten geen potten breken.

„We willen ons handelsvermogen vergroten”, zo vatte Hennis het Nederlandse belang samen. Juist Nederland kan als EU-voorzitter en middelgroot land wat voor elkaar krijgen. „Van ons wordt het minder opgevat als dictaat. Van grote landen misschien wel.”