Voorstel van de leden Geurts en Ronnes voor een rondetafelgesprek over onteigening i.r.t. de Omgevingswet
Brief lid / fractie
Nummer: 2016D04209, datum: 2016-02-01, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 1
Directe link naar document (.docx), link naar pagina op de Tweede Kamer site.
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: J.L. Geurts, Tweede Kamerlid (Ooit CDA kamerlid)
- Mede ondertekenaar: H.A.G. Ronnes, Tweede Kamerlid (Ooit CDA kamerlid)
Onderdeel van zaak 2016Z02024:
- Indiener: J.L. Geurts, Tweede Kamerlid
- Medeindiener: H.A.G. Ronnes, Tweede Kamerlid
- Voortouwcommissie: vaste commissie voor Infrastructuur en Milieu (2010-2017)
- 2016-02-03 10:00: Procedurevergadering commissie voor Infrastructuur en Milieu (Procedurevergadering), vaste commissie voor Infrastructuur en Milieu (2010-2017)
Preview document (🔗 origineel)
Geachte leden en plaatsvervangend leden van de vaste commissie voor Infrastructuur en Milieu,
Van de leden Geurts en Ronnes (beiden CDA) is het voorstel binnengekomen om een rondetafelgesprek te organiseren over de vraag hoe onteigening in relatie tot de (nieuwe) Omgevingswet vorm moet krijgen.
Doel: Het doel van het rondetafelgesprek is een antwoord te vinden op de vraag hoe onteigening in relatie tot de (nieuwe) Omgevingswet vorm moet krijgen.
Thema: Op 25 november 2015 zond de minister een brief (27581-53)aan de Tweede Kamer waarin voor onder meer de integratie van de onteigeningswet in de Omgevingswet een aantal principiële keuzes wordt genoemd en toegelicht.
Volgens genoemde leden kan het belang van het instrument van onteigening moeilijk worden overschat. Zeker nu de Omgevingswet toelatingsplanologie bevat. Als de plannen doorgaan dan mogen gemeenten, waterschappen, provincies en ministeries straks zelf grond gaan onteigenen. Is het nodig en wenselijk dat de regels rond onteigening eenvoudiger moeten worden en, zo, hoe? Eigendom is immers een van de meest essentiële waarden van ons rechtssysteem. Dat is dermate belangrijk dat er bijzonder veel waarborgen moeten zijn om het eigendom te beveiligen tegen een overheid die dat te makkelijk af zou kunnen nemen.
Duur: Twee uur, bestaande uit de volgende twee blokken:
1. Onafhankelijke deskundigen wetenschappers (4 gasten, 15 min. per gast). Voorstel is het BOR te vragen een netwerkverkenning uit te voeren om wetenschappers met expertise op dit terrein te identificeren.
2. Brancheorganisaties (4 gasten, 15 min. per gast)
Als met dit voorstel wordt ingestemd, wordt een datum gezocht en geïnventariseerd wie van u aanwezig zal zijn en welke brancheorganisaties u wenst uit te nodigen. Het rondetafelgesprek wordt georganiseerd als er zich minimaal 5 leden voor aanmelden. Aanmelding is niet vrijblijvend. Indien een lid zich later afmeldt, dan geldt de inspanningsverplichting om een ander lid van de fractie voor te dragen.
U hoeft niet per mail op dit voorstel te reageren; het zal besproken worden tijdens de rondvraag van de procedurevergadering van 3 februari 2016.
Met vriendelijke groet,
Rens Jansma