[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Inbreng verslag schriftelijk overleg over de verantwoordingsstukken Buitenlandse Zaken 2015 (Kamerstuk 34475-V, nrs. 1 t/m 7)

Jaarverslag en slotwet Ministerie van Buitenlandse Zaken 2015

Inbreng verslag schriftelijk overleg

Nummer: 2016D25281, datum: 2016-06-16, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 1

Directe link naar document (.docx), link naar pagina op de Tweede Kamer site.

Gerelateerde personen:

Onderdeel van zaak 2016Z07940:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG

Vastgesteld …..

Binnen de vaste commissie voor Buitenlandse Zaken bestond bij enkele fracties de behoefte de minister van Buitenlandse Zaken enkele vragen en opmerkingen voor te leggen inzake de verantwoordingsstukken Buitenlandse Zaken 2015 (34 475 V, nrs. 1 t/m 7).

De minister heeft op de vragen en opmerkingen geantwoord bij brief van ... De vragen en opmerkingen van de fracties en de antwoorden van de ministers zijn hieronder afgedrukt.

De voorzitter van de commissie,

Eijsink

De griffier van de commissie,

Van Toor

Inbreng fractie VVD

De leden van de VVD-fractie hebben met belangstelling kennisgenomen van het jaarverslag en de Slotwet van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, de antwoorden op de diverse feitelijke vragen en de Decemberbrief 2015 over de kas- en verplichtingenmutaties ten opzichte van de tweede suppletoire begroting 2015. De leden van de VVD-fractie hebben hierbij nog enkele vragen en opmerkingen.

Venezuela

In de antwoorden op de feitelijke vragen over het jaarverslag schrijft de minister dat zowel Aruba als Curaçao spreken van een toename van het aantal Venezolanen dat illegaal in de landen verblijft, maar dat zij geen uitspraken doen over de exacte cijfers. Onhelder is of zij deze cijfers niet openbaar maken, of dat zij deze evenmin delen met de Nederlandse regering. Kan de minister dit toelichten?

Paspoortverstrekking

De minister schrijft dat bij schrijnende gevallen buiten Europa een thuisbezoek aan Nederlandse staatsburgers kan worden gebracht, waarbij een mobiel vingerafdrukopname-apparaat wordt meegenomen. De leden van de VVD-fractie zijn blij te vernemen dat op deze wijze uitvoering wordt gegeven aan de wens van de Kamer. Wel zijn deze leden benieuwd wanneer de minister verwacht dat de Paspoortuitvoeringsregeling Buitenland voltooid is.

Informatiebeveiliging

De minister schrijft dat er momenteel nog twee functies vacant zijn op het gebied van informatiebeveiliging. Die functies worden uitgevoerd door extern ingehuurd personeel, onder aansturing van eigen personeel. Waarom is gekozen voor externe inhuur? Zijn er plannen om de extern ingehuurde krachten te vervangen voor eigen personeel? Zo ja, op welke termijn verwacht de minister dit te gaan doen? Zo nee, waarom niet?

Inbreng fractie PvdA

De leden van de PvdA-fractie danken de minister voor de verantwoordingsstukken en de antwoorden op de feitelijke vragen. Naar aanleiding van de genoemde documenten hebben de genoemde leden nog een aantal vragen.

De leden van de PvdA-fractie zijn, zoals al eerder aangegeven, blij dat de minister gevolg heeft gegeven aan de motie Servaes/Ten Broeke (Kamerstuk 34300-V-26) over de oprichting van het Nederlands Fonds voor Regionale Partnerschappen. De leden van de PvdA-fractie zijn van mening dat met de toenemende instabiliteit in de ring rondom Europa een dergelijk programma steeds belangrijker wordt.

Aangaande het zuidelijke deel van het Nederlands Fonds voor Regionale Partnerschappen, genaamd ‘Shiraka’, zijn de leden van de PvdA-fractie benieuwd welke landen volgens de Nederlandse regering allemaal vallen onder de categorie ‘Arabische regio’. Kan de minister daar een overzicht van geven? Het zijn namelijk deze landen die in aanmerking komen voor deelname aan Shiraka.

De minister stelde eerder in een beleidsreactie (Kamerstuk 34300-V-51) dat het Kabinet van mening is dat de Nederlandse initiatieven een katalyserende werking kunnen hebben ten opzichte van de programma’s van de Europese Unie. De leden van de PvdA-fractie zouden graag horen of er voorbeelden te geven zijn van de katalyserende werking van Nederlandse initiatieven in het kader van het MATRA-programma ten opzichte van programma’s van de Europese Unie.

Inbreng fractie SP

De leden van de SP-fractie hebben kennis genomen van de verantwoordingsstukken van het ministerie van Buitenlandse Zaken en de antwoorden op schriftelijke vragen hierover en hebben naar aanleiding daarvan nog enkele vragen en opmerkingen.

In antwoord op schriftelijke vragen gaat de minister in op de hulpverlening aan Jemen, waar Nederland in 2015 en 2016 32 miljoen euro voor beschikbaar heeft gesteld. Het noodhulpverzoek van de kant van de VN was in 2015 USD 1,6 miljard en in 2016 nog iets hoger, namelijk USD 1,8 miljard. De leden van de SP-fractie vragen de minister aan te geven of hij van mening is dat Nederland hiermee zijn ‘fair share’ levert aan humanitaire hulpverlening voor Jemen? Zo ja, kan worden toegelicht waarop dit oordeel wordt gebaseerd?

Wat humanitaire hulpverlening aan Libië betreft, vragen de leden van de SP-fractie de minister of hij kan toelichten waarom er in 2015 geen geoormerkte humanitaire hulp voor Libië is gegeven. Ziet de minister geen mogelijkheden voor humanitaire hulpverlening zolang een duidelijk erkend gezag in het land ontbreekt? Zo ja, gaat dit dan niet ten koste van de bevolking van het land?

De leden van de SP-fractie vragen de minister toe te lichten waarom rechtstreeks betalingsverkeer met Iran slechts in zeer beperkte mate mogelijk is. Is de verwachting dat dit in de nabije toekomst gaat veranderen? Hoe beoordeelt de minister de mate waarin Iran zich aan de afspraken houdt die gemaakt zijn omtrent van het nucleaire programma in het land?

De leden van de SP-fractie hebben een vraag naar aanleiding van het experiment om in het buitenland, in schrijnende gevallen, met mobiele paspoortverstrekking te werken. Kan aangegeven worden hoe vaak tot op heden een thuisbezoek heeft plaatsgevonden waarbij gebruik gemaakt is van een mobiel vingerafdrukopname apparaat? In welke landen was dit?

Betreffende de visumaanvraag in het buitenland vragen de SP-leden de minister of hem bekend is of het in andere EU-landen wel wordt toegepast om het beoordelen of iemand in aanmerking komt voor een visum los te koppelen van het verstrekken ervan, zodat grote kosten eventueel niet voor niets gemaakt hoeven worden? Kan ook worden aangegeven hoeveel visumaanvragen voor een toeristenbezoek aan Nederland er in 2015 in Vietnam werden afgewezen? Zo nee, waarom niet?

Inbreng fractie D66

De leden van de D66-fractie hebben kennis genomen van het Jaarverslag over 2015 van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. De genoemde leden hebben enkele vragen en opmerkingen over de consulaire dienstverlening. Het ondersteunen van Nederlanders in het buitenland is een kerntaak van het ministerie. De minister heeft de ambitie gesteld om de dienstverlening vanuit het ministerie “excellent” te laten zijn. Het besluit van de minister om geen paspoorten meer te verstrekken in de Nederlandse ambassades in de ons omringende landen is lastig te rijmen met deze ambitie. Als gevolg van deze maatregel zullen Nederlanders in het buitenland veel langer moeten reizen om gebruik te maken van basale ondersteuning vanuit het Ministerie van Buitenlandse Zaken. De genoemde leden ontvangen graag een reactie van de minister op dit punt. Kan de minister een overzicht geven hoeveel er exact bespaard wordt met deze maatregel? En kan de minister voor de afgelopen vijf jaar, per land, aangeven hoeveel paspoorten door deze ambassade per jaar zijn uitgevaardigd en hoeveel Nederlanders er in ieder land woonachtig zijn?

De leden van de D66-fractie hebben ook zorgen bij het besluit van de minister om de paspoort- en visaverstrekking bij de Nederlandse (honoraire) consulaten stop te zetten. Als gevolg van deze bezuinigingsmaatregel zullen Nederlanders in sommige gevallen duizenden kilometers extra moet reizen om een paspoort op te halen. Kan de minister vertellen hoeveel er met deze maatregel wordt bespaard? En kan de minister een overzicht geven hoeveel paspoorten en visums er in de afgelopen vijf jaar, per jaar, door elk consulaat zijn uitgegeven, alsmede de afstand tussen ieder honoraire consulaat en de dichtstbijzijnde aanvraagstations? Kan de minister ook aangeven hoeveel Nederlanders die woonachtig zijn in het buitenland zich na dit besluit meer dan 300 kilometer van een aanvraagpost bevinden?

De leden van de D66-fractie constateren dat het ministerie de dienstverlening aan Nederlanders in het buitenland middels 24/7 BZ grotendeels op afstand wil verlenen. Is het nu zo dat het aanvraagprocedure voor een paspoort¸ met uitzondering van het afhalen van het document, nu geheel via deze service kan worden doorlopen? Zo nee, welke stappen nog niet en wanneer gaat dit dan wel mogelijk zijn?

De leden van de D66-fractie constateren dat de minister de Paspoortwet gaat aanpassen om het mogelijk te maken om in schrijnende gevallen ook buiten diplomatieke posten paspoorten uit te geven. Is de minister bereid te onderzoeken of er met deze herziening ook de mogelijkheid kan worden gecreëerd om Nederlanders die zich ver van een aanvraagstation bevinden gebruik te kunnen laten maken van een dergelijke dienstverlening? Bijvoorbeeld in de vorm van consulaire spreekuren op locatie of middels de uitgave van Nederlandse paspoorten of visums door diplomatieke posten van bevriende naties. Graag ontvangen de genoemde leden een reactie van de minister op dit punt.