[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Verzoek van de leden Dijkgraaf en Lodders naar aanleiding van het verslag van een schriftelijk overleg over het ontwerpbesluit tot wijziging van het Besluit diergeneeskundigen aanvullende vragen aan de staatssecretaris van Economische Zaken voor te leggen

Brief lid / fractie

Nummer: 2016D27641, datum: 2016-06-30, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 1

Directe link naar document (.docx), link naar pagina op de Tweede Kamer site.

Gerelateerde personen:

Onderdeel van zaak 2016Z13487:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


2016Z13487

Geachte griffie,

Hierbij een verzoek van de SGP, mede namens de VVD, naar aanleiding van het verslag van een schriftelijk overleg over het ontwerpbesluit tot wijziging van het Besluit diergeneeskundigen e.v.:

We hebben n.a.v. de beantwoording nog enkele vragen:

  • Is de veronderstelling juist dat het sterk afhankelijk is van het stalsysteem en de grootte van het bedrijf (externe werknemers, erfbetreders) of elektronische koeherkenning voldoet als alternatief? Is de veronderstelling juist dat elektronische koeherkenning voor bijvoorbeeld bedrijven met een zogenaamde zij-aan-zij melkstal geen geschikt alternatief is voor koudmerken, en dat herkenning aan het uiterlijk in de praktijk niet realistisch is?

  • In de toelichting op het ontwerpbesluit wordt aangegeven dat in samenspraak met de sector zal gekeken worden naar welke andere alternatieven mogelijk zijn en welk nader onderzoek daarvoor nodig is, en dat het derhalve nog niet mogelijk is al een inschatting te geven van de bedrijfseffecten. Welk onderzoek is nog nodig? Hoe lang gaat dat duren? Wordt gewacht met het van kracht laten worden van de bepaling m.b.t. koudmerken tot dit traject is afgerond en melkveehouders de kans hebben gekregen om eventueel om te schakelen naar een ander (stal)systeem, bijvoorbeeld door invoering per 1 januari 2018?

  • Wordt koudmerken wel toegestaan als met gebruik van een maagbolus maar ÊÊn oornummer meer nodig is?

  • Is de veronderstelling juist dat het merendeel van de Europese landen koudmerken gewoon toestaat?

  • Is de veronderstelling juist dat bij het keurmerk biologisch geen probleem wordt gemaakt van koudmerken?

Wij stellen voor om deze en eventuele andere vragen nog aan de staatssecretaris voor te leggen en dan na het reces een VSO in te plannen. Met tevens het verzoek om tot die tijd geen onomkeerbare stappen te zetten.