Voorstel van het lid Remco Dijkstra (VVD) om een brief te vragen over de wijze waarop import en export wordt verdisconteerd bij de vaststelling van CO2-uitstoot in Nederland
Brief lid / fractie
Nummer: 2016D44594, datum: 2016-11-21, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 1
Directe link naar document (.docx), link naar pagina op de Tweede Kamer site.
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: R.J. (Remco) Dijkstra, Tweede Kamerlid (Ooit VVD kamerlid)
Onderdeel van zaak 2016Z21711:
- Indiener: R.J. (Remco) Dijkstra, Tweede Kamerlid
- Voortouwcommissie: vaste commissie voor Infrastructuur en Milieu (2010-2017)
- 2016-11-23 10:15: Procedurevergadering commissie voor Infrastructuur en Milieu (Procedurevergadering), vaste commissie voor Infrastructuur en Milieu (2010-2017)
Preview document (🔗 origineel)
Geachte leden en plaatsvervangend leden van de vaste commissie voor Infrastructuur en Milieu,
Hierbij stuur ik u een nagekomen rondvraagpunt voor de procedurevergadering van woensdag 23 november 2016.
Het lid Remco Dijkstra (VVD) stelt voor om de staatssecretaris van I&M een brief te vragen waarin wordt uitgelegd hoe bij het vaststellen van CO2-uitstoot in Nederland rekening wordt gehouden met de import en export en waarin inzicht wordt gegeven in de CO2-balans die gepaard gaat met import en export, liefst per bedrijfssector. Voor een verdere toelichting op dit verzoek verwijs ik u naar onderstaand e-mailbericht.
U hoeft niet op dit bericht te reageren. Het voorstel zal a.s. woensdag worden besproken tijdens de procedurevergadering.
Met vriendelijke groet,
Benjamin Koerselman
Adjunct-griffier vaste commissie voor Infrastructuur en Milieu
Beste collegae,
Recent gaf Eurocommissaris Cañete aan dat Nederland veel mogelijkheden heeft om CO2 te reduceren, onder andere via samenwerking op energiegebied met het buitenland. zie: http://www.trouw.nl/tr/nl/4332/Groen/article/detail/4418274/2016/11/19/Klimaatverandering-is-veel-groter-dan-een-land-of-leider.dhtml
Nederland kenmerkt zich door een behoorlijke industrie-, raffinage- en chemiesector en een omvangrijke landbouw, waarbij deze sectoren voornamelijk op de export gericht zijn. Soms is wel 80%(!) van de productie niet voor eigen binnenlands gebruik, maar gaat het na verwerking de grens weer over. De CO2-uitstoot in Nederland per hoofd van de bevolking is daardoor ook hoger dan in omliggende landen. Het buitenland, dat onze producten (olie, chemie, vlees) importeert, heeft dit nadeel niet. De CO2-uitstoot wordt immers toegerekend aan land van herkomst. Andersom; als wij massaal tanken in Duitsland is dat nadelig voor de Duitse CO2-uitstoot, maar niet voor ons.
Graag ontvang ik een brief van de staatssecretaris waarin uitleg wordt gegeven over hoe wij bij het vaststellen van CO2-uitstoot in Nederland rekening houden met de import en export van CO2. Nederland is bij uitstek een handelsland en import en export heeft impact op onze cijfers. Aangezien klimaat een internationaal onderwerp is, uitstoot van CO2 zich niet aan grenzen houdt, maar in beleid wel nationale doelen gelden, is het van belang inzicht te hebben in de CO2-balans die gepaard gaat met import en export, liefst per bedrijfssector. Zodoende kunnen wij een beter beeld krijgen.
Met vriendelijke groet,
Remco Dijkstra