[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [🧑mijn] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Rondvraagpunt lid Beckerman met verzoek om reactie van de minister van BZK op het artikel: Chaos bij toezicht op woningcorporaties

Brief lid / fractie

Nummer: 2017D12007, datum: 2017-05-02, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 1

Directe link naar document (.docx), link naar pagina op de Tweede Kamer site.

Gerelateerde personen:

Onderdeel van zaak 2017Z05763:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Van: Bakker de E.
Verzonden: vrijdag 28 april 2017 17:23
Aan: Commissie Wonen en Rijksdienst; Leeden van der Mark
CC: Beckerman, S.
Onderwerp:

 

Beste leden,

 

Het lid Beckerman (SP) wil graag bij de rondvraag van de eerstvolgende procedurevergadering een brief van de Minister van Binnenlandse Zaken en Rijksdienst vragen over dit bericht: 

----

Chaos bij toezicht op corporaties

27 APR 2017Bart Mos

AMSTERDAM - De invoering van de nieuwe Woningwet verloopt chaotisch en jaagt woningbouwcorporaties op hoge kosten. Falende automatiseringssystemen bij de eveneens nieuwe toezichthouder en onzinnige administratieve rompslomp schaden, zo zeggen corporatiebestuurders, de kwaliteit van wonen.

Ruim een jaar geleden werd de Woningwet, die de 360 woningbouwcorporaties in ons land beter in het gareel moet houden, ingevoerd.

Volgens Marnix Norder, voorzitter van Aedes (vereniging van woningcorporaties) zijn de rekeningen die corporaties krijgen van hun accountants verdubbeld als gevolg van de toename van wettelijk verplichte controles. „Begrijp me goed, het is logisch dat er meer toezicht op corporaties komt, maar deze stijging van kosten is niet normaal meer. Dit gaat ten koste van de zo gewenste nieuwbouw en onderhoud van de woningen”, verzucht Norder.

Dat woningcorporaties momenteel kritisch onder de loep worden genomen, is niet zonder reden. Een reeks schandalen in de sociale huisvestingsector (waaronder Woonbron met z’n peperdure cruiseboot SS Rotterdam, Rochdale met fraude en Vestia met een derivatendrama) is reden voor aanscherping van de wetgeving.

De toezichthouders Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV) en Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) zijn samengevoegd in de Autoriteit Woningcorporaties (AW) met meer bevoegdheden.

Maar de strengere regels zijn een eigen leven gaan leiden en de automatisering van het toezicht faalt totaal, menen betrokkenen. „Er is sprake van een complete chaos, die sterk lijkt op de wantoestanden bij de Belastingdienst”, vertelt de financieel directeur van een grote woningcorporatie in de Randstad. „Afgelopen december moesten alle corporaties zo’n 180 pagina’s aan financiĂ«le gegevens doorgeven aan de nieuwe Autoriteit Woningcorporaties via het automatiseringssysteem Corpodata. Dat ging volledig mis. De servers crashten en de helpdesk van de toezichthouder was dagenlang onbereikbaar”, zegt de klokkenluidende directeur.

Andere corporatiebestuurders bevestigen de problemen. Mohamed Acharki, directeur van woningcorporatie Zayaz in Den Bosch, ziet de administratieve lasten van zijn organisatie afgelopen maanden explosief stijgen. „Natuurlijk heb ik begrip voor de komst van nieuwe regels, maar deze wet brengt een enorme administratieve rompslomp met zich mee”, aldus Acharki.

„Zo moeten we voortaan onze kerntaken administratief scheiden van onze andere activiteiten. Daardoor voeren we nu twee aparte administraties, maar dus ook twee begrotingen, twee jaarrekeningen en twee kasstroomoverzichten. In feite zijn we hier nu twee bedrijven aan het runnen. Dat is echt een onnodige regel. Daarnaast moeten we sinds kort aan de toezichthouder een giga-hoeveelheid gegevens doorgeven. Daar hebben we twee maanden werk aan. Dat is ruim twee keer zolang als voorheen.”

Volgens Acharki zijn het de huurders die de verdubbeling van de administratieve lasten uiteindelijk zullen moeten ophoesten. „De huurder betaalt. Is het niet door de verhoging van zijn huur, dan wel in de vorm van noodzakelijk onderhoud dat niet uitgevoerd kan worden.”

Kees van Nieuwamerongen, directeur van Autoriteit Woningcorporaties, begrijpt de felle kritiek op zijn toezicht. „Het is hier inderdaad gruwelijk misgegaan en daar baal ik enorm van. Ons automatiseringssysteem kon het op het belangrijkste moment van z’n bestaan niet aan. Herstel van het systeem heeft inmiddels de hoogste prioriteit”, vertelt hij schuldbewust aan een vergadertafel in het hoofdkwartier van AW in hartje Utrecht.

Inmiddels heeft hij een noodplan in werking gesteld om in de komende maanden de aanstaande geautomatiseerde opvraag van financiĂ«le gegevens bij corporaties wĂšl goed te laten verlopen. „We hebben een andere manier van aanleveren bedacht, die gedeeltelijk losstaat van onze oude programmatuur. Ook hebben we de verplichte accountantscontrole voor een deel laten vallen”, belooft Van Nieuwamerongen.

En ach, het strengere toezicht, daar zijn de corporaties zelf debet aan, meent hij. „Als Vestia was omgevallen, had dat de sector aanzienlijk meer gekost dan de kosten van het toezicht. De huidige wetgeving is in feite gestold wantrouwen.”

-----

Met daarbij het verzoek te antwoorden vóór het AO Toezicht woningcorporaties. 

Vriendelijke groet,

 

Eva de Bakker,

SP- medewerker Tweede Kamerfractie, Wonen en Wijken

www.sp.nl/wonen