Voorstel voor rondetafelgesprek duurzame Defensie strategie
Brief lid / fractie
Nummer: 2017D19343, datum: 2017-06-29, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 1
Directe link naar document (.docx), link naar pagina op de Tweede Kamer site.
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: S. Belhaj, Tweede Kamerlid (Ooit D66 kamerlid)
Onderdeel van zaak 2017Z09292:
- Indiener: S. Belhaj, Tweede Kamerlid
- Voortouwcommissie: vaste commissie voor Defensie
- 2017-06-29 10:30: Procedurevergadering (Procedurevergadering), vaste commissie voor Defensie
Preview document (🔗 origineel)
Voorstel S. Belhaj aan Commissie Defensie ronde tafel/ expert meetings Defensie Klimaat en Energieveiligheid & een duurzame Defensie Strategie (versie 2).
Onderwerp klimaat en Energieveiligheid
Het was Commandant der Strijdkrachten Middendorp die op het Halifax, Internationaal Security Forum, een betoog hield wat het belang is van het was aandacht besteden aan klimaatveranderingen als de bron van oorlog en onrust in de wereld. Middendorp stelt dat ‘’klimaatverandering een risk Multiplier is en kan leiden tot enorme economische schade, sociaal-maatschappelijke onrust en conflict. Klimaatverandering vraagt om meer dan alleen de eigen bescherming tegen de effecten ervan”, zei Middendorp, waarbij hij verwees naar de gevolgen van klimaatverandering buiten Europa. “De dramatisch gestegen voedselprijzen vormden bijvoorbeeld de onderliggende problemen van de Arabische Lente, zo blijkt nu uit studies. Misoogsten door droogte lagen weer ten grondslag aan de hoge prijzen. En voor het uitbreken van de Syrische burgeroorlog zijn jaren van droogte voorafgegaan, waardoor mensen van het platteland naar de steden trokken”. “Klimaatverandering is daarmee een bedreiging voor veel plaatsen op aarde. Indirect zijn de bedreigingen ook voor iedereen groot. Een gebrek aan voedsel, energie en schoon drinkwater zijn immers de gevolgen. Dit leidt weer tot instabiliteit en kan ontaarden in chaos, conflict en migratie. Kortom, investeren in klimaat is investeren in veiligheid! Wat betekent dit voor Defensie specifiek?
Duurzame Defensie Strategie
Defensie werkt aan de implementatie van de in juni 2016 door de Kamer goedgekeurde Operationele Energie Strategie (OES). Het doel van de OES is de duurzaamheid én de operationele zelfstandigheid van de krijgsmacht te vergroten en de kosten te verlagen. In 2030 moet de krijgsmacht al 20% minder fossiele brandstoffen gebruiken in vergelijking met 2010. 20 jaar later moet dat zijn gedaald tot 70% en moeten operationele bases het liefst volledig zelfvoorzienend zijn. Het is nu al van belang hier nadrukkelijk aandacht aan te besteden omdat nieuwe materieel projecten bij Defensie met een levensduur tot ver na 2030 op stapel staan die vele keuzes voor alternatieven met zich mee brengen.
Daarnaast wacht de OES technologiedoorbraken in andere sectoren van de economie af. In principe zonder zelf initiatieven te nemen. Op allerlei terreinen zijn er echter al ontwikkelingen waar te nemen die operationele én duurzaamheidsvoordelen voor de krijgsmacht met zich kunnen meebrengen. Defensie zou daaraan heldere aandacht kunnen besteden bij de uitwerking van de OES in het PvA en in DMP-documenten.
symposium aangedragen onderwerpen vormen een goede basis voor de commissie om de plannen van Defensie in een context te plaatsen.
De commissie zou kennis kunnen nemen van de voortgang van de uitwerking van de OES en haar context door een rondetafelgesprek te houden in twee delen. Tijdens het eerste deel licht Defensie de ontwikkelingen binnen de organisatie en de voortgang van het PvA toe. Eventueel ook de plannen voor een aantal grote materieelprojecten met een looptijd tot.
Voorstel
Eerste deelsessie (strategie, beleid en ontwikkelingen Defensie):
CDRE Laurijssen (OES en PvA)
Tweede deelsessie (technologie met potentie voor Defensie):
Paul van der Heul (Compounds)
Agnes Dinkelman (Vergroen de Sahara)
Water uit lucht, composiet toepassingen, waterstof voortstuwing, corrosie en duurzame instandhouding, snelle fiets, duurzaamheids-uitgangspunt bij radarontwikkeling, etc, etc.