[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [šŸ” uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Verzoek van het lid Van der Lee (GroenLinks) om een rondetafelgesprek te organiseren over Invest-NL

Brief lid / fractie

Nummer: 2018D00318, datum: 2018-01-10, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 2

Directe link naar document (.docx), link naar pagina op de Tweede Kamer site.

Gerelateerde personen:

Onderdeel van zaak 2018Z00139:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (šŸ”— origineel)


INITIATIEF RONDETAFELGESPREK / HOORZITTING

  1. Initiatiefnemer: Tom van der Lee

  1. Rondetafelgesprek of hoorzitting? Rondetafelgesprek

  1. Openbaar of besloten? Openbaar

  1. Onderwerp: Invest-NL

  1. Doel, hoofd- en deelvragen:

Doel/Aanleiding

Op dit moment wordt gewerkt aan de oprichting van Invest-NL, een Nederlandse financierings- en ontwikkelingsinstelling. Deze instelling richt zich op de transitie-opgaven, doorgroei van startups en scale-ups, en ondersteuning van internationaal opererende Nederlandse bedrijven, met nadruk op het oplossen van grote (wereldwijde) maatschappelijke vraagstukken.

Het is van belang dat deze instelling zo goed mogelijk aansluit bij de behoeften van de markt en effectief is in het bereiken van de maatschappelijke doelstellingen die voor Invest-NL zijn geformuleerd. In een rondetafelgesprek over Invest-NL komen belangenorganisaties, marktpartijen en experts aan bod die kunnen aangeven waar behoefte aan is vanuit de markt, wetenschap en maatschappij en op welke wijze Invest-NL daarop het beste kan inspringen.

Mogelijke vragen:

  • Welke belemmeringen zijn er in Nederland nu op het gebied van innovatie in combinatie met financiering? Is er inmiddels niet genoeg kapitaal te vinden om op te schalen, zo nee, welke knelpunten zijn er precies? Hoe risicovol mogen en/of kunnen investeringen vanuit INvest-Nl zijn ten opzichte van meer reguliere investeringen die vanuit de markt beschikbaar zijn? En dient het MKB daarbij op ander wijze bedient te worden dan het grote bedrijfsleven?

  • Wat is de rol van de overheid als het gaat om het financieren van start-ups en scale-ups en het financieren van marktoplossingen voor maatschappelijke vraagstukken en de transitie-opgaven? In welk gat kan de overheid springen? En hoe kan verzekerd worden dat additionaliteit geborgd is; juist nu kapitaal door lage rente staand goedkoop is en ook veel private financiers op zoek zijn naar investeringsmogelijkheden?

  • Sluit Invest-NL (voor zover bekend) hierop aan? Wat is er nodig om de beoogde hefboomwerking - gericht op vormen van co-financiering vanuit Europese fondsen en andere (institutionele investeerders) - te optimaliseren? En welke aandachts- en/of verbeterpunten zijn denkbaar om te verzekeren dat de investeringen ook conform de meest recente MVO-criteria worden uitgezet?

  1. Termijn plaatsvinden: Binnenkort

  2. Blokindeling:

1. Branche- en/of koepelorganisaties van bedrijven en Ć©Ć©n of meer organisaties die zich inzetten voor maatschappelijk verantwoord ondernemen.

2. Enkele individuele groot- en MKB bedrijven, die zich nadrukkelijk als potentiƫle klant zien van Invest-NL.

3. Experts op het gebied van innovatie op het gebied van de transitieopgaven, en experts op het gebied van (additionele) financiering van start-ups; scale-ups en doorbraaktechnologie.

Opmerking bij punt 7:
Het aangeven van de eventuele blokken is voldoende. Het is niet nodig om hier al suggesties voor namen van genodigden in te invullen. Nadat de commissie heeft ingestemd met het voorstel tot het houden van een rondetafelgesprek/hoorzitting, zal via een separate emailprocedure aan de fracties worden gevraagd suggesties voor genodigden aan te leveren.

  1. Maximaal aantal genodigden (per blok): 4

  1. Tijdsduur per blok: 45 minuten

  2. Gebruik van een wetenschappelijke netwerkverkenning? Ja

    Opmerking bij punt 10:
    Een netwerkverkenning houdt in dat de Nederlandse Organisatie voor WetenĀ­schappelijk Onderzoek (NWO) verkent or er wetenschappers zijn die de commissie vanuit hun expertise kunnen informeren over het onderwerp. Een verkenning duurt 1,5 Ć  2 weken. Bij een verzoek om een netwerkverkenning is van belang de vraag aan de wetenschap duidelijk te formuleren: welke wetenĀ­schappelijke vraag wilt u beantwoord hebben; vanuit welke discipline? De staf kan u informeren over de mogelijkheden, of met u van gedachten wisselen over de formulering van de vraag.