Achtergrondinformatie landrechtactivisten Liberia en Brazilië
Brief lid / fractie
Nummer: 2018D18394, datum: 2018-03-08, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 1
Directe link naar document (.docx), link naar pagina op de Tweede Kamer site.
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: A. van Ojik, Tweede Kamerlid (Ooit GL kamerlid)
Onderdeel van zaak 2018Z04119:
- Indiener: A. van Ojik, Tweede Kamerlid
- Voortouwcommissie: vaste commissie voor Buitenlandse Zaken
- 2018-03-27 17:00: landrechtactivisten Brazilië en Liberia (Bijzondere procedure), vaste commissie voor Buitenlandse Zaken
Preview document (🔗 origineel)
In de bijzondere procedure worden twee landrechtactivisten uitgenodigd in de Tweede Kamer. De wereldwijde activiteiten van mijn- en houtbouwbedrijven bedreigen mensen en natuur in hun bestaan. Het land dat zij gebruiken is vaak al generaties lang in gebruik, zonder dat eigendomsrechten zijn vastgelegd. Landrechtactivisten en natuurbeschermers, die voor natuur en inwoners opkomen, worden wereldwijd steeds vaker geconfronteerd met geweld.
Silas Siakor uit Liberia en Jair Candor uit Brazilië zijn te gast in Nederland op uitnodiging van Amnesty International in verband met het Movies that Matters festival. Hun werk staat centraal in twee afzonderlijke films. De heer Siakor voert binnen en buiten de politiek actie tegen illegale houtkap en tegen de verkoop van waardevolle bosgebieden in Liberia. Hij is oprichter van het Sustainable Development Institute (SDI), dat illegale activiteiten van bosbouwbedrijven. Al een kwart van het Liberiaanse grondgebied is verkocht aan multinationals, zonder dat hierbij rekening is gehouden met de inwoners van het gebied.
De heer Candor werkt aan de bescherming van een stuk van het Braziliaanse regenwoud. In het gebied wonen de laatste overlevenden van een inheems volk, dat door bosbouwers en boeren vrijwel volledig is uitgemoord. Dankzij de inspanningen van de heer Candor heeft het gebied een beschermde status die elke twee jaar verlengd kan worden, als aangetoond is dat het inheemse volk nog steeds in het gebied leeft.