[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Verzoek om rondetafelgesprek over de aanstaande aanpassingswet inzake de Wet Zorg en Dwang

Brief lid / fractie

Nummer: 2018D23427, datum: 2018-04-05, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 1

Directe link naar document (.docx), link naar pagina op de Tweede Kamer site.

Gerelateerde personen:

Onderdeel van zaak 2018Z06359:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


2018Z06360

Rondvraagpunt Hijink (SP)

Van: Ridder de, N.
Verzonden: donderdag 5 april 2018 17:00
Aan: Commissie VWS
CC: Hijink M.; Drost H.; Post, F.
Onderwerp: Rondvraagpunt Hijink voor PV 11 april

Geachte griffie,

 

Namens het lid Hijink (SP), zou ik onderstaand verzoek tot een hoorzitting over de aanstaande aanpassingswet inzake de Wet Zorg en Dwang, met betrekking tot het wijzigen van de functie van de Wet Zorg en Dwang-arts, willen toevoegen aan de rondvraag voor de PV van 11 april.  

 

Met vriendelijke groeten,

Nina de Ridder

Beleidsmedewerker Zorg
SP-Tweede Kamerfractie

Voorstel voor de PV

Betreft: Verzoek tot hoorzitting over aanpassing van de Wzd-arts in de Wet zorg en dwang.

 

In februari 2017 is bij de behandeling van de Wet verplichte ggz (Wvggz) het amendement Leijten aangenomen, waarmee in de wet zorg en dwang  (WZD) de functie van WZD-arts verankerd is. Dit was belangrijk om de positie gelijk te trekken met de versterkte positie van de geneesheer-directeur in de Wvggz. Het amendement is vorig jaar (gesteund door o.a. SP, de PvdD, PvdA, GroenLinks, D66, 50PLUS, de Groep Kuzu/Öztürk, VVD, CU, CDA, PVV) door de Tweede Kamer aangenomen. Minister de Jonge heeft echter per brief aangekondigd dat hij de WZD-arts wil wijzigen naar een WZD-functionaris middels een reparatiewet.

 

Wij hebben van verschillende partijen vernomen dat hierbij niet naar de cliënten zelf en de beroepsgroepen geluisterd is, die de wet wel gaan uitvoeren. Het aanstellen van een Wzd-arts werd niet alleen door veldpartijen als Verenso en de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Verstandelijk Gehandicapten (NVAVG) gesteund, maar deze functie werd ook met klem geadviseerd door de commissie Thematische wetsevaluatie Gedwongen zorg en de Raad van State. De rechtsbescherming van mensen die in de langdurige zorg geconfronteerd worden met dwangmaatregelen staat hier op het spel.

 

In het amendement staat dat de Wzd-arts vervuld kan worden door een specialist ouderengeneeskunde, een arts verstandelijk beperkten of een andere deskundige arts. Om de kleine zorgaanbieders niet te benadelen, is met zorg in het amendement opgenomen dat de Wzd-arts niet in dienst hoeft te zijn bij de zorgaanbieder, maar ook op contactbasis kan worden aangesteld.

 

Met de reparatiewet wordt de functie van Wzd-arts uitgekleed, doordat deze functie niet langer vervuld hoeft te worden door een arts, maar ook vervuld kan worden door een Gz-psycholoog of academisch geschoolde orthopedagoog (Wzd). Hiermee ontstaat er wederom een verschil in rechtsbescherming met de Wvggz, waar de geneesheer-directeur wel degelijk een arts is. De geneesheer-directeur staat gelijk aan de positie van Bopz-arts/Wzd-arts voor mensen in de psychogeriatrische- en verstandelijk beperkte doelgroep. Met het wegvallen van deze specialist, wordt een afbreuk gedaan aan de rechtsbescherming van de betreffende doelgroep.

 

Het is belangrijk om voorafgaand aan de plenaire behandeling van de reparatiewet een hoorzitting te organiseren met de betrokken partijen die met de wet te maken hebben. Het betreft immers een fundamentele wijziging van een door de Tweede Kamer aangenomen amendement. Daarnaast hebben we veel signalen van betrokken partijen vernomen, waaruit blijkt dat zij zich zorgen maken over de wetswijziging.