Rondvraagpunt: Chemische groothandel leverde zonder vergunning aceton aan Syrië
Brief lid / fractie
Nummer: 2018D33518, datum: 2018-06-13, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 1
Directe link naar document (.docx), link naar pagina op de Tweede Kamer site.
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: S.W. Sjoerdsma, Tweede Kamerlid (Ooit D66 kamerlid)
Onderdeel van zaak 2018Z11137:
- Indiener: S.W. Sjoerdsma, Tweede Kamerlid
- Voortouwcommissie: algemene commissie voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking (2012-2021)
- 2018-06-14 13:15: Procedurevergadering (Procedurevergadering), algemene commissie voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking (2012-2021)
Preview document (🔗 origineel)
Goedemiddag,
Ik zou graag het volgende voorstel willen voorleggen aan de collega’s:
Op de NOS website verscheen net het bericht “OM: chemische groothandel leverde zonder vergunning aceton aan Syrië” (https://nos.nl/l/2236153). Dat is een zeer ernstige zaak die eerder is voorgekomen (de zogenaamde glycol zaak). Ik zou graag van de minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking een brief ontvangen met nadere informatie over deze casus en of duidelijk is of de geleverde aceton inderdaad is ingezet voor het Syrisch chemische wapenprogramma.
Met groet,
Sjoerd
OM: chemische groothandel leverde zonder vergunning aceton aan Syrië
Gisteren, 15:59
Aangepast Gisteren, 17:26
Gevolgen van een aanval met chemische wapens in Syrië (archieffoto) EPA
Het OM verdenkt een chemische groothandel uit Rotterdam van illegale levering van aceton aan Syrië. Aceton kan worden gebruikt als grondstof voor het maken van chemische wapens. Of dat ook is gebeurd, is nog niet vastgesteld.
"De Nederlandse douane heeft op 18 april het bedrijf in Rotterdam doorzocht", bevestigt het Openbaar Ministerie. De groothandel zou in november 2016 zonder vergunning 38.400 liter aceton hebben verkocht en geëxporteerd naar iemand in Syrië, via de haven van Antwerpen. Na een tip van de Belgische douane is er nog een tweede verdenking bijgekomen: de levering van 200.000 liter aceton via een omweg, namelijk via Rusland, naar Syrië.
Ook in België loopt een strafrechtelijk onderzoek naar drie Belgische bedrijven die bij soortgelijke leveringen betrokken zouden zijn. De bedrijven leggen in het Belgische weekblad Knack uit dat ze al meer dan tien jaar grondstoffen leveren voor drukinkt, cosmetica en ruitensproeiers. Het blad kwam ook met de primeur van de verdenking tegen het Nederlandse bedrijf.
Geen vergunning
Sinds juli 2003 zijn bedrijven binnen de EU verplicht om een vergunning aan te vragen voor de export van chemische middelen naar Syrië. De beperkingen gelden in verband met "brute schending van de mensenrechten door het regime in Syrië", zo stelde de Europese Raad.
Het bedrijf uit Rotterdam, waarvan het OM de naam niet wil noemen, heeft geen vergunning aangevraagd en zal worden gedagvaard.
"Door chemicaliën zonder vergunning door te voeren worden de sancties ondermijnd en wordt de overheid de kans ontnomen om te controleren waar de producten heen gaan. Dat is ernstig, daarom treedt de overheid hiertegen op", aldus het OM.