Reactie op verzoek commissie over het bericht op de website van de NOS ‘Vierdaagse schoolweek dreigt in Zaanstad door lerarentekort’
Werken in het onderwijs
Brief regering
Nummer: 2018D48608, datum: 2018-10-10, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-27923-321).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: A. Slob, minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media (Ooit ChristenUnie kamerlid)
Onderdeel van kamerstukdossier 27923 -321 Werken in het onderwijs.
Onderdeel van zaak 2018Z18102:
- Indiener: A. Slob, minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media
- Voortouwcommissie: vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
- 2018-10-11 13:30: Leraren (Algemeen overleg), vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
- 2018-10-18 10:15: Procedures en brieven (Procedurevergadering), vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
- 2018-10-30 15:30: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
- 2019-01-16 14:00: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
Preview document (🔗 origineel)
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2 |
Vergaderjaar 2018-2019 |
27 923 Werken in het onderwijs
Nr. 321 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR BASIS- EN VOORTGEZET ONDERWIJS EN MEDIA
Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 10 oktober 2018
Uw Kamer heeft om een reactie verzocht naar aanleiding van het bericht op de website van de NOS «Vierdaagse schoolweek dreigt in Zaanstad door lerarentekort» van 17 september 2018. In reactie het volgende.
Nu het lerarentekort nijpender wordt, is de verleiding wellicht groot noodmaatregelen te nemen die mogelijk ten koste gaan van de kwaliteit van het onderwijs. Dat is wat niemand wil. Iedereen wil goede leraren voor de klas. Daaraan moeten we geen concessies doen. Ik realiseer mij dat de noodmaatregelen die worden genomen om de acute tekorten op te vangen, de kwaliteit onder druk kunnen zetten. Ook zie ik dat het een enorme uitdaging is voor schoolleiders en besturen om voldoende goede leraren te vinden. Ik heb grote waardering voor hun inzet om te voorkomen dat klassen naar huis gestuurd moeten worden.
Het invoeren van een vierdaagse schoolweek, zoals in het bericht over Zaanstad wordt genoemd, is wettelijk niet toegestaan. De wet biedt basisscholen wel ruimte om vierdaagse schoolweken in te roosteren, maar dit mag voor de groepen drie tot en met acht maximaal zeven keer per jaar. Een school kan ervoor kiezen om (een deel van) die vierdaagse schoolweken in te zetten om in bijzondere gevallen het lerarentekort op te vangen.
De inspectie houdt toezicht op de naleving van de wet. Naar aanleiding van berichtgeving in de media, heeft de inspectie contact opgenomen met de besturen in Zaanstad over de vierdaagse schoolweek. Hieruit bleek dat de vierdaagse schoolweek niet was ingevoerd. Er zijn ook geen signalen bij de inspectie bekend waaruit blijkt dat scholen zijn overgegaan op een vierdaagse schoolweek vanwege een tekort aan leerkrachten.
Ik wil graag scholen en besturen helpen tot structureler beleid te komen. Op die manier hoeven zij niet elke dag of week te bekijken hoe de organisatie wordt vormgegeven, maar hebben zij handvatten voor meer oplossingen. Daarom maken we in samenwerking met de inspectie een handreiking voor scholen met informatie over en mogelijke noodoplossingen bij onderbezetting. We zullen de handreiking direct na de herfstvakantie onder scholen verspreiden.
De Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media,
A. Slob