[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Reactie op verzoek commissie inzake het bericht dat historische kerk Amstelveen in de as is gelegd

Nieuwe visie cultuurbeleid

Brief regering

Nummer: 2018D49556, datum: 2018-10-16, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-32820-273).

Gerelateerde personen:

Onderdeel van kamerstukdossier 32820 -273 Nieuwe visie cultuurbeleid.

Onderdeel van zaak 2018Z18526:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2018-2019

32 820 Nieuwe visie cultuurbeleid

Nr. 273 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 16 oktober 2018

In uw brief van 20 september jl. verzoekt u mij in gesprek te gaan met het bestuur, de parochie en de gemeente Amstelveen over de brand op 15 september jl. in de Sint Urbanuskerk in Amstelveen om te kijken wat het ministerie kan doen met betrekking tot de grote beschadiging van dit rijksmonument.

Dit overleg heeft inmiddels plaatsgevonden. Graag informeer ik u daarover.

Op maandag 17 september hebben vertegenwoordigers van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) een bezoek gebracht aan de kerk en overlegd met de betrokken partijen. Op die dag en de dagen daarna is overleg gevoerd met het parochiebestuur, de pastoor, de restauratie-architect, de gemeente Amstelveen, de brandweer, het bisdom, de verzekeraar en de aannemer.

Geconstateerd is dat de schade met name de kap en het gewelf van het schip van de kerk betreft. De schade aan de overige delen van de kerk is beperkt en lijkt goed te herstellen.

Door de RCE is ter plaatse technisch advies gegeven over de te treffen maatregelen om de kerk veilig te stellen en om verdere schade te voorkomen. Tevens is vastgesteld dat er voldoende monumentale waarden resteren om de rijksbescherming van de kerk te handhaven.

Het is nu aan het kerkbestuur, het Bisdom Haarlem/Amsterdam en de verzekeraar om te besluiten over het vervolg. De beraadslagingen daarover zijn nog niet afgerond.

Bij elk scenario zal de RCE de betrokken partijen ondersteunen met (specialistische) kennis en expertise bij het vervolg. Tevens zal de subsidie beschikbaar blijven die in het kader van de Subsidieregeling Instandhouding Monumenten is beschikt.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,
I.K. van Engelshoven