[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Voorstel Paternotte (D66) en Laçin (SP) voor RTG Veiligheidsaspecten arbeidsomstandigheden luchtvaart

Brief lid / fractie

Nummer: 2018D49644, datum: 2018-10-16, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 1

Directe link naar document (.docx), link naar pagina op de Tweede Kamer site.

Gerelateerde personen:

Onderdeel van zaak 2018Z18552:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Geachte leden en plaatsvervangend leden van de vaste commissie voor Infrastructuur en Waterstaat,

Hierbij doe ik u het volgende rondvraagpunt toekomen voor de procedurevergadering van woensdag 17 oktober 2018.

De leden Paternotte (D66) en Laçin (SP) stellen voor een rondetafelgesprek te organiseren over veiligheidsaspecten van de arbeidsomstandigheden in de luchtvaartsector. Zie voor de rationale achter dit voorstel onderaan deze mail. Indien de commissie instemt met de organisatie van een rondetafelgesprek over dit onderwerp, zal een volgende procedurevergadering een uitgewerkt programmavoorstel incl. datum worden voorgelegd. De leden Paternotte en Laçin stellen voor hiertoe een netwerkverkenning te laten uitvoeren. Ook zal voor de uitwerking van het programma een voorbereidingsgroep worden geformeerd waarbij ook andere geïnteresseerde leden kunnen aansluiten.

U hoeft niet te reageren op deze mail. Dit voorstel zal worden besproken tijdens de procedurevergadering van a.s. woensdag.

Met vriendelijke groet,

Benjamin Koerselman

Adjunct-griffier vaste commissie voor Infrastructuur en Waterstaat

Voorstel rondetafelgesprek Veiligheidsaspecten arbeidsomstandigheden luchtvaart

Scope

In de strijd om de laagste prijzen te kunnen bieden proberen sommige luchtvaartmaatschappijen de loonkosten maximaal te beperken. In de meest extreme gevallen leidt dit ertoe dat bij alle gemaakte keuzes de kosten leidend zijn. Het gevolg is dat bij die maatschappijen piloten en cabinepersoneel vaak onderhevig zijn aan niet-Nederlands arbeidsrecht, korte rusttijden kennen en bij protesten tegen deze situatie gedreigd wordt hun basis te sluiten. Regelmatig duiken verhalen op van piloten die zich moeten verantwoorden als ze een reservevoorraad kerosine meenemen, zich niet ziek durven melden of bij forse vertraging op de grond op het vliegveld moeten slapen.

De commissie I&W heeft niet tot taak de arbeidsrechtelijke situatie te bekijken, maar wel om vragen te stellen bij het mogelijke effect op de (sociale) veiligheid in de luchtvaart van deze bedrijfsmodellen. Piloten en cabinepersoneel zijn er primair voor de veiligheid, en daarbij is de ruimte om misstanden te melden, ziek kunnen melden en uitgerust kunnen vertrekken voorwaardelijk.

De D66- en SP-fractie stellen daarom voor als commissie aandacht aan dit vraagstuk te geven door een rondetafelgesprek van 2 uur te beleggen om hierover te spreken met deskundigen en vertegenwoordigers van maatschappij(en), piloten en cabinepersoneel. Hiertoe stellen zij voor dat de griffie een objectieve verkenning uitvoert om twee onafhankelijke ter zake deskundigen te vinden, die specifieke kennis hebben van sociale veiligheid in de luchtvaart.

Programma

Blok 1: Onafhankelijke deskundigen

Blok 2: Vertegenwoordigers van de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers, de Vereniging Nederlands Cabinepersoneel, BARIN, Ryanair, KLM en de ILT