[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Uitstel examens Nederlands als tweede taal

Integratiebeleid

Brief regering

Nummer: 2018D49678, datum: 2018-10-17, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-32824-237).

Gerelateerde personen:

Onderdeel van kamerstukdossier 32824 -237 Integratiebeleid.

Onderdeel van zaak 2018Z18573:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2018-2019

32 824 Integratiebeleid

Nr. 237 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 17 oktober 2018

Mede namens Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid informeer ik u over het besluit van het College voor Toetsen en Examens (CvTE) om bij het Staatsexamen Nederlands als tweede taal (Nt2) het onderdeel schrijven pas weer in het nieuwe jaar te examineren. Het CvTE heeft mij 16 oktober jl. over het besluit geïnformeerd. De reden voor dit besluit is dat er tekortkomingen zijn geconstateerd, waardoor het CvTE niet meer garant kan staan voor het civiel effect en de kwaliteit van de examens. Ik onderschrijf met het CvTE de noodzaak van deze maatregel om de waarde van het examen te kunnen waarborgen.

De Staatsexamens Nt2 zijn landelijke taalexamens voor anderstalige volwassenen die het Nederlands als tweede taal leren. Het onderdeel schrijven is één van de vier onderdelen van het staatsexamen, naast lezen, luisteren en spreken. Het pas in januari 2019 weer afnemen van het onderdeel schrijven geldt alleen voor programma I.1

De reden voor dit besluit is dat uit onderzoek door het CvTE blijkt dat beschrijvingen van eerder gemaakte staatsexamens circuleren op sociale media. Naar aanleiding van signalen die eind september 2018 zijn ontvangen is het CvTE met een onderzoek gestart. Een van de examenregels van het CvTE is dat kandidaten na het examen niets over de inhoud van de examens aan anderen mogen doorgeven. Het betreft namelijk examens waarvan de opgaven op een later moment worden hergebruikt en daarom niet openbaar mogen worden. Als de beschrijving van het examen in de openbaarheid komt, zijn de kandidaten die het examen nog moeten maken en die daar kennis van hebben genomen, bij het maken van het examen in het voordeel. Het examen vormt dan geen betrouwbare meting meer van hun vaardigheden. Er kan immers niet meer goed worden vastgesteld of zij het niveau daadwerkelijk beheersen. Het feit dat beschrijvingen van het staatsexamen op sociale media gedeeld worden, maakt duidelijk dat de huidige werkwijze kwetsbaar is. Het CvTE geeft in zijn analyse aan dat door het delen van beschrijvingen van opgaven sprake is van een serieuze impact op de schrijfexamens voor programma I. Deze impact is vooralsnog niet zichtbaar op de andere examens Nt2.

De al afgelegde examens in 2018 voor het onderdeel schrijven blijven geldig.2 Het valt niet te achterhalen of en zo ja wie profijt heeft gehad van de voorkennis.

De inschatting van het CvTE is dat de komende periode maximaal tweeduizend kandidaten geen examen kunnen afleggen voor het onderdeel schrijven. Kandidaten die zich al voor deze examens hadden ingeschreven, worden uitgenodigd om in januari 2019 alsnog het examen af te leggen. De examens voor de overige drie onderdelen kunnen wel doorgang vinden. De kandidaten die in het restant van het jaar schrijfexamen zouden doen zullen vandaag worden geïnformeerd over de situatie. Dat gebeurt per mail en indien noodzakelijk ook telefonisch. Daarnaast zal op de website www.staatsexamensnt2.nl van het CvTE en op de website van DUO informatie worden verstrekt.

Ik realiseer mij dat het pas in januari 2019 weer kunnen afleggen van het onderdeel schrijven voor de betrokken examenkandidaten nadelig kan zijn. Voor kandidaten voor wie het behalen van het Staatsexamen Nt2 noodzakelijk is voor het voldoen aan de eisen van inburgering, en die van plan waren om in deze periode examen te doen, zal de inburgeringstermijn worden verlengd. Dit zodat zij als gevolg van het besluit van het CvTE niet in de knel komen. Kandidaten die het diploma nodig hebben voor het starten met een mbo-opleiding, kunnen contact opnemen met DUO, zodat gezamenlijk naar een passende oplossing kan worden gezocht. Aan de MBO Raad heb ik gevraagd om bij mbo-scholen onder de aandacht te brengen dat zij kandidaten die het diploma nodig hebben om in te stromen in een mbo-opleiding, in staat te stellen lessen te volgen, totdat de uitslag bekend is.

Het CvTE werkt op korte termijn een alternatief voorstel uit voor een examenafname die minder kwetsbaar is voor de geconstateerde tekortkomingen. Ik zal de situatie rondom de examenafname Nt2 nauwkeurig blijven volgen. Uw Kamer zal ik over het vervolg tijdig informeren.

Niet uit te sluiten valt dat deze problematiek ook speelt ten aanzien van de taalexamens op A2-niveau die voor inburgering moeten worden afgelegd. Hier wordt in opdracht van SZW nader onderzoek naar gedaan, en indien hier aanleiding toe is zal uw Kamer hierover worden ingelicht.

Mede namens de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,
I.K. van Engelshoven


  1. Programma I is bedoeld voor mensen die willen werken of studeren op mbo-3 of -4 niveau. Het taalniveau van dit programma is conform het niveau B1 van het Europees Referentiekader (ERK). Programma II is voor mensen die willen werken of studeren aan het hbo of de universiteit. Het taalniveau van dit programma is conform niveau B2 van het ERK.↩︎

  2. Er zijn dit jaar ruim 4 duizend afnames geweest voor Schrijven voor programma I.↩︎