[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Voorstel voor brief aan delegaties COSAC

Brief lid / fractie

Nummer: 2018D50166, datum: 2018-10-18, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 1

Directe link naar document (.docx), link naar pagina op de Tweede Kamer site.

Gerelateerde personen:

Onderdeel van zaak 2018Z18790:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Beste collega’s,

Een sterke Europese Unie is een democratische unie. Dit betekent dat besluiten zo open en transparant mogelijk moeten worden genomen. In het afgelopen jaar hebben wij ons allemaal ingespannen voor meer transparantie van het Europese wetgevingsproces. We stonden daarin niet alleen. De Europese Ombudsman en het Europees Hof van Justitie hebben zich ook kritisch uitgelaten over de gebrekkige transparantie rondom legislatieve besluitvorming. De Europese Ombudsman heeft geconcludeerd dat er sprake is van maladministration en het Europees Hof heeft geoordeeld dat de huidige werkwijze van de Raad in strijd is met de Europese wetgeving.

De Raad lijkt nu eindelijk naar ons te willen luisteren. Afgelopen zomer zijn de regeringen van de lidstaten een interne discussie gestart over een proactiever transparantiebeleid.

Het is voor het eerst in jaren dat de Raad op zo’n fundamentele wijze zijn transparantiebeleid wil herzien. Wij verwelkomen deze stap en zien de voorstellen die nu circuleren (raadsdocument 11099/18, limité) als een goede basis voor verdere discussies. Tegelijkertijd is het nu aan ons, nationale parlementen, de ontwikkelingen goed te volgen. Respecteren de voorstellen de verdragsrechtelijke ondergrens? Sluiten zij aan op het gewenste democratische gehalte van de EU? Hoe reageren de lidstaten op deze voorstellen?

Wij nodigen u uit om kennis te nemen van de nu rondgaande voorstellen, Tijdens de aankomende COSAC in Wenen kunnen wij dan opnieuw met elkaar spreken om tot een gecoördineerd standpunt te komen. In deze cruciale fase van de gedachtevorming door de lidstaten, kunnen we op deze manier gezamenlijk druk blijven uitoefenen op de regeringen die aan ons verantwoording schuldig zijn.

Graag spreken we met u, bijvoorbeeld via een videoverbinding of en marge van de COSAC over hoe we deze zaken samen verder kunnen brengen. Neemt u gerust contact met ons op voor een afspraak.