[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Verslag houdende een lijst van vragen inzake vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Justitie en Veiligheid (VI) voor het jaar 2019 (Kamerstuk 35000-VI)

Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Justitie en Veiligheid (VI) voor het jaar 2019

Lijst van vragen

Nummer: 2018D50304, datum: 2018-10-18, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (nds-tk-2018D50304).

Gerelateerde personen:

Onderdeel van zaak 2018Z14529:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


2018D50304 LIJST VAN VRAGEN

De vaste commissie voor Justitie en Veiligheid heeft een aantal vragen voorgelegd aan de Minister van Justitie en Veiligheid over de Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Justitie en Veiligheid (VI) voor het jaar 2019 (Kamerstuk 35 000 VI, nr. 1).

De voorzitter van de commissie,
Van Meenen

De griffier van de commissie,
Hessing-Puts

1 Op welke termijn wordt duidelijk hoe de eerder uitgestelde taakstellingsbezuinigingen van het kabinet-Rutte II invloed hebben op de begrotingsruimte in 2019?
2 Kan in een overzicht worden opgenomen welke ombuigingen sinds de start van het kabinet-Rutte I bij de politie en het openbaar ministerie (OM) terecht zijn gekomen? Kan eveneens in een separaat overzicht opgenomen worden welke investeringen daar in diezelfde periode tegenover stonden?
3 Kan uiteengezet worden wat bedoeld wordt met «efficiency» in het kader van de gerealiseerde ombuigingen sinds het kabinet-Rutte I? Indien hier besparingen mee gemoeid zijn, om welke besparingen gaan het dan precies?
4 Welk deel van de in totaal 61 miljard euro besparingen op collectieve uitgaven is bij Justitie en Veiligheid terechtgekomen (exclusief asiel)?
5 Welke juridische gevolgen vloeien voort uit het recent vastgestelde modelreglement embryowet van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) en de Vereniging voor Klinische Embryologie (KLEM)? Klopt het dat uit dit reglement volgt dat de juridische positie van wensvaders nader geregeld moet worden?
6 Wat is bij benadering de tijdsplanning voor de uitvoering van de voorstellen van de Staatscommissie Herijking ouderschap en de daaruit voortvloeiende onderzoeken? Is het de verwachting dat wetsvoorstellen met betrekking tot het draagmoederschap en meerouderschap in 2019 naar de Kamer worden gezonden?
7 Kunt u een overzicht geven, uitgesplitst naar rechtsgebied, van het aantal rechtszaken waarin de overheid partij was en, omgerekend naar de punten- en declaratiesystematiek van de Raad voor Rechtsbijstand, welk bedrag met de rechtsbijstandsverlening aan overheden, bijvoorbeeld door het inhuren van de Landsadvocaat, is gemoeid?
8 Wat is de reden van en wat zijn de gevolgen voor de kasschuif B5 Politie van 24 miljoen euro van 2023 naar 2022 (Bijlagen Miljoenennota, p. 350?
9 Wat wordt bedoeld met het meer in het juiste ritme brengen van de middelen voor de politie (bijlage Miljoenennota, p. 354)?
10 Wat zijn de gevolgen van de kasschuif B5 politie voor de extra uitgaven aan de politie in 2022 en verdere jaren (Bijlagen Miljoenennota, p. 350)?
11 Klopt het dat de politie het beheer van de landelijke meldkamer organisatie politie er per 2020 bij krijgt en dat dit is overgeheveld van terrorismebestrijding? Op welke wijze wordt de besteding van deze middelen door de politie verantwoord?
12 Kan worden aangegeven hoe de 291 euro miljoen uit het Regeerakkoord (gedeeltelijk) wordt verdeeld over de terreinen ontwikkelagenda opsporing in combinatie met gebiedsgebonden politie, Aanpak High Impact Crimes (HIC) met partners, toekomstagenda ondermijning en het wetsvoorstel gegevensverwerking door samenwerkingsverbanden?
13 Hoe is de kasschuif pensioenfondsregeling politie van 132 miljoen euro tot stand gekomen? (Bijlagen Miljoenennota, p. 238)
14 Hoeveel geld gaat naar het programma De Kracht van het Verschil? Is deze besteding structureel verankerd in de begroting van de politie? (begroting politie, p. 24 en 25.)
15 Klopt het dat de politie deels nog geen specifiek beleid heeft op duurzaamheid (begroting politie p. 33)? Hoe komt het dat het onbekend is welk deel het korps zelf levert en welke bijdrage zij ontvangt van het Rijk ten aanzien van duurzaamheid? Wanneer wordt dit wel bekend, ook ten aanzien van «duurzame goederen» (begroting politie, p. 42 onderaan)?
16 Hoeveel panden worden afgestoten en welk rendement levert dit op? (begroting politie, p. 30/31)
17 Klopt het dat op eenheidsniveau medezeggenschap bestaat over een (urgentie-)budget van 340 miljoen euro? Wat zijn de trekkingsrechten per eenheid van de politie?
18 Klopt het dat het aantal politiemensen per 100.000 inwoners in Nederland is toegenomen ten opzichte van de jaren 90? Kunt u dit met cijfers toelichten?
19 Kan het bedrag inhuur derden nader worden toegelicht? (begroting politie, p. 22)
20 Klopt het dat de besteding aan geweldsmiddelen en uitrusting van 28 naar 52 miljoen euro stijgt? Hoe wordt rekening gehouden met de wapenstok en het stroomstootwapen? Wat zijn de uitgaven voor communicatiemiddelen (begroting politie, p. 31 en 32)? Kan een verdeling van de middelen worden gemaakt?
21 Waar worden de middelen «onderuitputting en inzet exploitatieoverschot» naartoe verplaatst? (Bijlagen Miljoenennota, p. 241)
22 Hoe gaat de inzet van BZK-middelen voor het Team ondermijning gepaard met de middelen die vrijkomen uit het ondermijningsfonds? Klopt het dat dit uitkomt op een verdubbeling van de middelen?
23 Hoe vaak worden vanuit de Nederlandse ambassade en/of consulaten in Turkije werkbezoeken gebracht aan de Turks/Syrische grens? Hoe vaak betreft dit attachés van het Ministerie van Justitie en Veiligheid?
24 Is er een bestedingsplan opgesteld voor de besteding van de Regeerakkoord-gelden voor het Ministerie van Justitie en Veiligheid?
25 Welke acties zijn in de afgelopen jaren genomen om de noodzaak tegen de overheid te procederen te verminderen? Wat heeft die veranderde opstelling van overheden opgeleverd aan het terugdringen van het aantal rechtszaken tegen overheden?
26 Bent u bereid DNA-onderzoek ook te financieren voor kinderen met buitenlandse ouders die via een adoptietraject in Nederland zijn gekomen? Zouden deze testen, met het oog op het beschermen van privacy en het voorkomen dat data commercieel worden doorverkocht, niet kunnen worden gedaan in Nederland onder nader af te spreken voorwaarden?
27 In welke landen in Europa gelden wettelijke minimumstraffen?
28 Voor welke categorie delicten gelden deze minimumstraffen, uitgesplitst per land?
29 Wat is de hoogte van de minimumstraffen in die landen, uitgesplitst per genoemd delict?
30 Hoeveel uitreizigers met de Nederlandse nationaliteit die zich hebben aangesloten bij IS, Al Qaeda en andere islamitische terreurgroeperingen bevinden zich weer in Nederland? Hoeveel uitreizigers bevinden zich nog in het gebied waar ze naartoe uitgereisd zijn? Hoeveel uitreizigers zijn er omgekomen?
31 Hoe vaak worden minimumstraffen opgelegd in Duitsland, Engeland en België?
32 Zijn er andere landen in de wereld waar ook minimumstraffen gelden? Zo ja, in welke landen?
33 Hoe verhouden de minimumstraffen in andere Europese landen zich tot artikel 6 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM)?
34 Hoeveel uitreizigers met een nationaliteit van één van de Schengenlanden die zich hebben aangesloten bij IS, Al Qaeda en andere islamitische terreurgroeperingen bevinden zich terug in Schengengebied? Hoeveel uitreizigers bevinden zich nog in het gebied waar ze naartoe uitgereisd zijn? Hoeveel uitreizigers zijn er omgekomen?
35 Wat zijn de gemiddelde opgelegde straffen voor gewelds- en zedendelicten in België, Duitsland, Engeland, Frankrijk en Spanje?
36 Hoeveel minderjarigen bevinden zich als gevolg van het uitreizen van (één van) hun ouders in een gebied dat in handen is van IS-, Al Qaeda- of een andere jihadistische groepering?
37 Hoeveel sympathisanten van de jihad bevinden zich precies in Nederland en in Schengengebied?
38 Hoeveel moskeeën krijgen op enigerlei wijze geld uit het buitenland, welke moskeeën zijn dat en uit welke landen komt dat geld?
39 Kunt u toelichten wat de reden en gevolgen zijn van de kasschuif B5 Politie van € 24 miljoen van 2023 naar 2022 voor de extra uitgaven aan de politie in 2022 en verder?
40 Welke definities hanteert de overheid voor de volgende begrippen: islam, salafisme, islamitisch extremisme, islamitisch radicalisme, islamitisch fundamentalisme en islamitische orthodoxie?
41 Wat verstaat de overheid onder het begrip «jihad»? Welke definitie hanteert de overheid en waarop is deze definitie gebaseerd?
42 Welke definitie hanteert de overheid aangaande het begrip «jihad-sympathisant» en waarop is deze definitie gebaseerd?
43 In hoeverre deelt u de opvatting van de Algemene Rekenkamer dat vooraf een concreet doel voor de extra middelen kan worden geformuleerd tezamen met indicatoren om de voortgang hierop te monitoren nadat de Tweede Kamer het extra geld geautoriseerd heeft?
44 Hoe is bij de bestrijding van commercieel draagmoederschap de taakverdeling tussen de bewindspersonen van Justitie en Veiligheid en van Volksgezondheid, Welzijn en Sport? Wanneer komen er concrete voorstellen om de strijd (verder) aan te binden tegen uitbuiting, kinderhandel en kinderkoop? Wordt er in de regelgeving wel voldoende rekening mee gehouden wat de langetermijneffecten zijn voor het welzijn van kinderen wanneer zij niet bij hun biologische ouders opgroeien?
45 Wanneer verwacht u zekerheid over het financiële risico? Hoe gaat u dit risico opvangen wanneer deze groter blijkt dan 40 miljoen euro?
46 Hoeveel salafisten, jihadisten, ronselaars voor de jihad en sympathisanten van de jihad hebben een baan bij de overheid of zijn ingehuurd (geweest) bij de overheid, lid van het openbaar bestuur, zijn lid van politieke gremia, of zijn in dienst van door de overheid gefinancierde of gesubsidieerde instellingen en organisaties?
47 Waarom is de keuze gemaakt de bijdrage aan de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) voor de vreemdelingenbewaring over te hevelen van het beleidsartikel 34 naar het beleidsartikel 37? Welke consequenties heeft dit besluit?
48 Wanneer wordt verwacht dat het vervolg op de Veiligheidsagenda gereed is? Wanneer wordt verwacht dat dit naar de Kamer komt?
49 De verantwoordelijkheid voor de bedrijfsvoering is wettelijk geattribueerd aan de gerechten en aan de Raad voor de rechtspraak (Rvdr), kunt u uiteenzetten hoe hier invulling aan is gegeven? Welke Minister is hier op aan te spreken?
50 Welke prioriteit geeft u aan de aanpak van mobiel banditisme? Welke financiële ruimte is er voor de aanpak van deze vorm van criminaliteit?
51 In hoeverre komt de door u beoogde triage door een neutrale adviseur overeen met de doelstelling van de voorgestelde «Huizen van het recht»?
52 Kunt u inzicht geven in de situatie voor 2017 en 2018 ten opzichte van de cijfers in 2016 van het CBS waaruit blijkt dat ruim de helft van de vrouwen die in de voorafgegane vijf jaar waren vermoord, om het leven waren gebracht door een (ex-)partner? Zijn er doelen gesteld naar aanleiding van deze cijfers voor het tegengaan van huiselijk geweld?
53 Zal het onderzoek dat in 2014 door het Europees Agentschap voor de grondrechten een is gedaan naar huiselijk geweld herhaald worden? Zo nee, waarom niet? Ben u bereid een beleidsdoorlichting te doen naar het bestrijden van huiselijk geweld en het opvangen van de slachtoffers?
54 Op welke termijn kan de Kamer het wetsvoorstel over de aanpak van huwelijkse gevangenschap verwachten?
55 In hoeverre houden de externe doorlichtingen van de financieringssystematiek van de rechtspraak rekening met de investeringskosten voor maatschappelijk effectieve rechtspraak?
56 Wat is uw reactie op de conclusie in het jaarplan 2018 van de Rvdr dat het bekostigingssysteem niet in financiering van alle behoeften van de rechtspraak voorziet, met name waar het gaat over innovatie, doordat de financiering vrijwel volledig gekoppeld is aan het aantal zaken?
57 Met welke betrokken professionals is er uiteindelijk gesproken over de herziening van het stelsel van rechtsbijstand?
58 Hoe wordt gegarandeerd dat de toegang tot een sociale advocaat altijd gewaarborgd is?
59 Hoeveel procent van de gesubsidieerde rechtsbijstandzaken zijn ingesteld tegen een overheidsorgaan?
60 In hoeveel procent van de geschillen met burgers wordt mediation of bemiddeling aangeboden en ingezet door een overheidsorgaan?
61 In hoeverre komt de extra investering van 40 miljoen euro in de rechtspraak ten goede van de kwaliteitsontwikkeling in de rechtspraak? Hoe zorgt u ervoor dat deze extra middelen zullen worden besteed aan de primaire processen en daarmee terechtkomen op de werkvloer?
62 In hoeverre houden de externe doorlichtingen van de financieringssystematiek van de rechtspraak rekening met de investeringskosten voor maatschappelijk effectieve rechtspraak?
63 In hoeverre is er ruimte voor een extra bijdrage aan de Rvdr indien blijkt dat de invoering van de professionele standaarden, bedoeld om de kwaliteit te waarborgen, meer blijkt te kosten?
64 Op welke wijze is de eenmalige bijdrage van 40 miljoen euro voor de Rvdr begroot? Ten koste waarvan gaat dat?
65 In hoeverre komt het overschot op de rijksbegroting 2018 voor rechtsbijstand ten goede aan de begroting voor de gesubsidieerde rechtsbijstand 2019?
66 In hoeverre komt het overschot op de rijksbegroting 2018 voor rechtsbijstand ten goede aan het verhogen van de tarieven voor de gesubsidieerde rechtsbijstand zoals bepleit in het rapport van de commissie-Van der Meer?
67 Klopt het dat het externe doorlichtingsonderzoek naar de financiële positie van de rechtspraak wordt uitgevoerd door de Boston Consulting Group (BCG)? Klopt het dat de BCG in het verleden actief is geweest als adviseur in het project Kwaliteit en Innovatie Rechtspraak (KEI) dan wel op andere vlakken of projecten voor de Rvdr? Zo ja, kunt u een overzicht geven van de zaken waar de BCG op geadviseerd heeft vanaf 2010?
68 Richt de experimenteerwet voor de rechtspraak om te experimenteren met eenvoudige procedures die conflicten niet op de spits drijven, maar partijen nader tot elkaar brengen zich tevens op het straf- en bestuursrecht? Is er sprake van een integrale benadering als het gaat om deze experimenteerwet?
69 Op welke manier wordt bevorderd om mediation in het strafrecht verder uit te breiden? In hoeverre worden hier ook eventuele bijbehorende middelen voor uitgetrokken?
70 Op welke termijn gaat u bewerkstelligen dat ten alle tijden een advocaat aanwezig is bij het ZSM-traject in het strafrecht?
71 Hoeveel rechters gaan er aankomende jaren met pensioen? Hoe is de aanwas van nieuwe rechters?
72 Hoe is de financiering van mediation in het strafrecht de komende jaren gezekerd?
73 Gaan de prioriteiten in de nieuwe Veiligheidsagenda weer voor vier jaar gelden of wordt dat meer kort cyclisch ingericht?
74 Wat is de omvang van private opsporing in Nederland? Is deze omvang in de afgelopen tien jaar toegenomen? Zo ja, hoe komt dat? In hoeverre wordt in de opsporing en vervolging samengewerkt met private partijen? Bent u voornemens deze samenwerking te intensiveren?Zo ja, hoe dan?
75 Op welke wijze zal worden geëxperimenteerd met burgeropsporing? Wordt daarbij ook gekeken naar burgerparticipatie bij het zoeken naar voortvluchtigen en «onvindbare» veroordeelden?
76 Hoe is binnen de basispolitiezorg de opsporing belegd? Zijn er binnen de basisteams ook rechercheurs werkzaam, buiten de afdoening van VVC-zaken? Hoe wordt de recherchefunctie binnen de basisteams vanuit de Regeerakkoord-gelden versterkt?
77 Kunt u een overzicht geven van lopende en nog te plannen experimenten, met datum van (geplande) aanvang van deze experimenten, die onderdeel zijn van de Ontwikkelagenda opsporing?
78 Wat moet worden verstaan onder het actief opsporen van «onvindbare» veroordeelden?
79 Hoeveel «onvindbare» veroordeelden zijn er?
80 Wordt met «onvindbare» veroordeelden bedoeld de ruim 11.000 veroordeelden die nog een vrijheidsstraf moeten uitzitten?
81 Wanneer zijn deze ruim 11.000 veroordeelden die nog een vrijheidsstraf moeten uitzitten opgespoord, opgepakt en gevangen gezet?
82 Wordt bij de brede, fundamentele verkenning naar het stelsel van reclassering ook de omkoping van werkmeesters bij de Reclassering onderzocht? Zo nee, waarom niet?
83 Op welke wijze wordt geregeld dat slachtoffers of nabestaanden een vorm van spreekrecht krijgen op de zitting waarop de rechter besluit over de voorwaardelijke beëindiging van de dwangverpleging bij tbs? Gebeurt dit middels een wetswijziging? Zo ja, wanneer wordt het wetsvoorstel naar de Kamer gestuurd? Wat is de geplande inwerkingtredingsdatum?
84 Hoeveel rechtbanken hebben inmiddels een aparte ingang en aparte wachtkamers voor slachtoffers? Zijn deze ruimtes altijd beschikbaar, ook ad-hoc indien een slachtoffer zich bedenkt en toch gebruik wil maken van een dergelijke ruimte?
85 In hoeverre kan met zekerheid worden gezegd dat de samenleving veiliger wordt als deze conclusie alleen wordt gebaseerd op de cijfers over geregistreerde criminaliteit?
86 Klopt het dat het in de Basis Voorziening Handhaving (BVH) onder specifieke omstandigheden van internetcriminaliteit onmogelijk is onder domicilie aangifte te doen omdat in het systeem als plaats delict het huisadres van slachtoffers moet worden ingevuld? Welke maatregelen treft u om ook bij internetcriminaliteit geanonimiseerd aangifte doen mogelijk te maken?
87 Op grond van welke criteria wordt een delict aangemerkt als High Impact Crime (HIC)? Waarom maken zedendelicten geen onderdeel uit van deze categorie?
88 Wat komt er in de plaats voor het schakelteam verwarde personen? Wanneer wordt zekerstelling van de borging bekend?
89 Wat is de ambitie op het vlak van afpakken van wederrechtelijk verkregen voordeel? Waarom wordt er structureel gekoerst op een lagere opbrengst afpakken, is het beleid niet succesvol? Kunt u daarbij aangeven hoe de diverse hoge schikkingen hier in passen?
90 Hoe verklaart u het feit dat uit recente cijfers van het CBS blijkt dat er in 2017 meer slachtoffers van moord zijn in het licht van uw bewering dat Nederland de afgelopen jaren aantoonbaar veiliger is geworden?
91 Waarom worden de middelen die voor het ondermijningsbestrijdingsfonds waren gereserveerd nog niet in 2018 besteed?
92 Wanneer worden de integrale ondermijningsbeelden per regio verwacht?
93 Hoe groot is de Nederlandse XTC-productie?
94 Welke kritische infrastructuur maakt in Nederland gebruik van soft- of hardware van Russische of Chinese makelij? Bent u bereid deze lijst met de Kamer te delen? Zo nee, bent u bereid snel onderzoek te doen naar de vraag welke kritische infrastructuur mede draait op producten uit de landen die door de AIVD expliciet zijn aangewezen als landen waar Nederland spionage van te vrezen heeft?
95 Welke analyse ligt ten grondslag aan het voorstel voor het op andere wijze waarschuwen van inwoners dan via sirenes, nu met ingang van 2020 deze sirenes die elke eerste maandag van de maand worden getest uit roulatie gehaald worden? Wat zijn de verwachte kosten om over te gaan op een nieuw systeem? Hoe ziet zo’n nieuw systeem er uit? In hoeverre is een eventuele cyberinterventie meegenomen bij de afwegingen voor afschaffing van het systeem met de sirenes?
96 Welke projecten met als doel deradicalisering van personen lopen er op dit moment in Nederland? Hoeveel projecten zullen daar naar verwachting bij komen door de aanvullende inzet op dit onderwerp?
97 Waarom kan het vreemdelingenbesluit aangaande geen gehoor bij kansloze herhaalde aanvragen niet eerder dan eind 2019 aangepast worden? Welke concrete maatregelen worden getroffen om herhaalde aanvragen verder versneld af te handelen?
98 Welke maatregelen worden getroffen teneinde het voor startups gemakkelijker te maken internationale talenten aan te nemen?
99 Hoeveel vreemdelingen worden er jaarlijks in de afgelopen vijf jaar afgewezen in een asielprocedure? Hoeveel van deze afgewezen vreemdelingen gaan er per jaar in de afgelopen vijf jaar in bezwaar/beroep tegen deze beslissing?
100 Hoe vaak gaat de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid in hoger beroep tegen een rechterlijke uitspraak waarin het besluit om een verblijfsvergunning af te wijzen is vernietigd?
101 Hoeveel vreemdelingen worden er jaarlijks in de afgelopen vijf jaar uitgezet in afwachting van hun bezwaar/beroepsprocedure?
102 Hoeveel vreemdelingen verdwijnen er, naar schatting, jaarlijks in de afgelopen vijf jaar in de illegaliteit?
103 Hoeveel van de vreemdelingen die in de illegaliteit belanden werden jaarlijks in de afgelopen vijf jaar door de politie opgespoord?
104 Hoeveel afgewezen asielzoekers worden er jaarlijks in de afgelopen vijf jaar uitgezet door Nederland?
105 Hoeveel asielvergunningen worden er jaarlijks in de afgelopen vijf jaar uitgedeeld?
106 Hoeveel geld gaat er, naar schatting, jaarlijks in de afgelopen vijf jaar richting zorgkosten voor asielzoekers?
107 Wat is de reden dat het beroep op de rechtsbijstand in 2018 lager uitkomt dan geraamd?
108 Waarom is er tot op heden nog geen Monitor Gesubsidieerde Rechtsbijstand 2017 verschenen?
109 Ten koste waarvan komen de extra middelen die zijn vrijgemaakt voor de Brexit? Waar zijn deze middelen precies voor?
110 Wanneer worden de middelen voor 2019 op de aanvullende post voor Digitalisering werkprocessen strafrechtsketen aan de begroting toegevoegd? Hoe bent u voornemens de Kamer te informeren over de nagestreefde doelstellingen hierbij en over de inzet van de beschikbare middelen?
111 Hoeveel geld is er vanaf 2022 jaarlijks beschikbaar voor Digitalisering werkprocessen strafrechtketen en hoe verhoudt zich dit tot hetgeen in het regeerakkoord hierover is opgenomen? Kun u dat toelichten?
112 Welk deel van de extra investeringen in contraterrorisme in de jaren 2018 tot en met 2023 staan nog op de Aanvullende Post van het Ministerie van Financiën?
113 Kan middels een tabel worden uitgesplitst hoe de middelen op de post «politie maatregel Regeerakkoord» worden ingezet?
114 Hoe worden de tijdelijke gelden «opvang tijdelijk effect uitstroom Politie» (post 19, tabel 2.2.1) over de politie-eenheden verdeeld?
115 Hoe passen de uitgaven van 45 miljoen euro in de jaren 2019 en verder in de Regeerakkoord-uitgaven 291 miljoen euro voor de politie?
116 Op welke post is het resterende Regeerakkoord-geld voor de politie te vinden?
117 Waarvoor is extra budget ten aanzien van C2000 in 2018 gereserveerd, aangezien de migratie van het systeem tot 2019 is uitgesteld?
118 Op welke wijze wordt ketenbreed besloten over de inzet van de Regeerakkoord-gelden voor de politie?
119 Wanneer verwacht u dat de middelen voor 2019 op de aanvullende post voor B6 Digitalisering werkprocessen strafrechtketen aan de begroting worden toegevoegd?
120 Op welke manier bent u voornemens de Tweede Kamer te informeren over de nagestreefde doelstellingen van B6 Digitalisering werkprocessen strafrechtketen en de inzet van de beschikbare middelen?
121 Kunt u toelichten hoeveel geld jaarlijks vanaf 2022 beschikbaar is voor B6 Digitalisering werkprocessen strafrechtketen en hoe dit zich verhoudt tot hetgeen in het regeerakkoord hierover opgenomen is?
122 Hoe is het uitgavenkader bij «6. Prognosemodel Justitiële ketens» precies verdeeld?
123 Kunt u «11. Eurojust» nader toelichten?'
124 Waar komt de onderuitputting op artikel 7 vandaan?
125 Wat wordt er met de onderuitputting op artikel 7 gedaan?
126 Wat valt er onder de Meerjaren Productieprognose?
127 Waar wordt het extra budget dat beschikbaar is gesteld voor vernieuwd C2000 aan besteed?
128 Hoe breed is het effect van de verhoging van het uitgavenkader op basis van het PMJ-model binnen de strafrechtketen?
129 Op welke manier is de eindejaarsmarge ingezet om de uitvoeringproblematiek en de tekorten in 2018 te dekken? Op welke uitvoeringproblematiek en tekorten wordt gedoeld?
130 Hoe worden de middelen ingezet die vrijgemaakt zijn om de tijdelijke effecten van de uitstroom politie op te vangen?
131 Kan in een tabel nader worden uitgesplitst hoe de middelen voor de politie tranche 2019 uit het Regeerakkoord wordt ingezet?
132 Waar is de toename van uitgaven voor de Brexit (post 18, tabel 2.2.1) in de jaren 2019 en 2020 en de afname van deze uitgaven vanaf 2021 op gebaseerd?
133 Zijn de vertraging van KEI en de frictieproblemen door de gedaalde instroom de enige redenen van het tekort van 40 miljoen euro bij de rechtspraak? Zo nee, wat zijn de overige redenen? Welk gedeelte van het tekort van 40 miljoen euro komt door KEI en welk gedeelte komt door de gedaalde instroom? Welk gedeelte komt door eventuele andere redenen?
134 Waarom wordt er een hogere bezetting verwacht bij het COA, waardoor het surplus boven het eigen vermogen daarvoor wordt ingezet?
135 Waar worden de vrijgekomen middelen IND voor ingezet?
136 Waarvoor is het afgeroomde eigen vermogen van de IND ingezet? Kunt u dat gedetailleerd aangeven?
137 Welk deel van het cybersecurity programma van 30 miljoen euro gaat naar de politie? Waar wordt het andere deel van het geld aan besteed?
138 Waar wordt het geld dat de politie krijgt uit de post voor cybersecurity aan besteed?
139 Wat zijn de redenen dat er vanaf 2020 rekening gehouden wordt met een structureel lagere afpakopbrengst van 30 miljoen euro?
140 Klopt het dat er in 2018 ongeveer 90 miljoen euro minder is afgepakt dan begroot? Wat is daar de oorzaak van?
141 Waarom is met ingang van 2020 rekening gehouden met een structureel lagere opbrengst in de post Afpakken crimineel vermogen van 30 miljoen euro?
142 Kunt u «1. Intrekken eigen bijdrageregeling» nader toelichten»? Hoe lang loopt die reeks door?
143 Klopt het dat er tegenvallers zijn bij het afpakken van crimineel vermogen? Zo ja, wat was de verwachting en welke doelen zijn gerealiseerd? Klopt het dat 30 miljoen euro beschikbaar wordt gesteld om het afpakken van crimineel vermogen te verbeteren? Wat is het kosten-baten effect?
144 Wat gebeurt er met de meevaller van 624 miljoen euro wegens de schikking met ING? Waarom staat deze post niet onder het hoofdstuk «Afpakken crimineel vermogen»?
145 Waarom wordt de schikking met ING verantwoord op de begroting van het Ministerie van Justitie en Veiligheid? Dienen boetes en transacties niet direct in de staatskas te vloeien en niet op de begroting van het ministerie terecht te komen?
146 Welke concrete projecten worden gesubsidieerd met het bedrag van 750.000 euro op het gebied van terugkeer? Hoe wordt de effectiviteit daarvan gemonitord?
147 Wat zijn «vervoerkosten vreemdelingen escort»? Wat is het verschil met «vervoerskosten vreemdelingen»?
148 Waarom is 2,9 miljoen euro voor contraterrorisme gereserveerd voor opdrachten voor de ontwikkeling van NL Alert? Wat heeft dit te maken met terrorismebestrijding?
149 In hoeverre gaat u toezien op de doelmatige besteding van het politiebudget en hoe bent u voornemens de Tweede Kamer hierover te informeren?
150 Kunt u een overzicht geven per artikel van tabel 2.4.1. welke organisatie(s) de beleidsdoorlichtingen uitvoeren?
151 Waarom wordt nu al in de begroting gesproken over de flexibilisering van het politie-beheer terwijl dit expliciet onderdeel is van de evaluatie van de Politiewet 2012 (rapport Kuijken), die nog met de Kamer besproken moet worden?
152 Welke prestaties dient de politie in 2019 te leveren als het gaat om de strafrechtketen? In hoeverre zijn deze prestaties voorwaardelijk bij het verkrijgen van financiering?
153 Hoeveel geld dat bestemd is voor intensiveringen bij de politie (Regeerakkoord-gelden, permanent en tijdelijk) zijn nog niet uitgewerkt en onderbouwd en daarom nog niet toegevoegd aan de begroting van het Ministerie van Justitie en Veiligheid?
154 Wat is de operationele en wat is de formatieve sterkte van de politie per 31 december 2018 en welke operationele en formatieve sterkte wordt voorzien voor 31 december 2019? Kunt u aangeven (voor beide data) hoe die sterktes verdeeld zijn over de eenheden?
155 Waarom maakt de begroting van de politie niet (op hoofdlijnen) integraal onderdeel uit van de begroting van het Ministerie van Justitie en Veiligheid?
156 Kunt u bevestigen dat beslissingen over de flexibel in te zetten bandbreedte van 2% gemaakt worden binnen de politielijn en (uiteindelijk) vallen binnen de beheersbevoegdheid van de Minister van Justitie en Veiligheid, alsmede binnen de democratische controle van de Kamer? Kunt u in dat kader duiden welke betekenis en omvang het bespreken van de inzet van deze bandbreedte in de driehoek heeft? Hoe wordt over de invulling van deze bandbreedte gerapporteerd aan de Kamer?
157 Hoeveel aangiftes van discriminatie en hoeveel aangiftes van zaken waarin sprake was van een discriminatoir karakter heeft de politie in 2018 opgenomen? Hoe verhouden die aantallen zich tot de jaren daarvoor (2015 – 2018)?
158 Welke concrete IT-maatregelen zijn voortvloeiend uit de Contourennota opsporing voorgenomen en welke zijn er per medio 2018 daadwerkelijk gerealiseerd?
159 Over hoeveel voor publiek toegankelijke politiebureaus beschikt de politie per eind 2018? Hoe verhoudt dit zich tot de ambitie van het strategisch huisvestingsplan?
160 Waarom is er in 2018 voor 61 miljoen euro aan externen ingehuurd? Hanteert de politie een maximumnorm qua inhuur van externen?
161 Hoeveel is de politie voornemens te besteden in 2019 aan het thema Bewaken en Beveiligen, los van de kosten voor de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB)?
162 Kan er een overzicht gegeven worden van gesloten politiebureaus per gemeente?
163 Wat zijn de netto uitgaven aan de Politieacademie in de afgelopen vijf jaar?
164 Kunt u toelichten wanneer de drie pilots bij de pilots op het terrein van cybercrime, ondermijning en contraterrorisme, waarbij een werkwijze en/of verantwoordingsmethodiek wordt ontwikkeld zijn gestart, gereed moeten zijn en hoe de uitkomsten benut gaan worden?
165 Kan er een overzicht worden gegeven van het aantal beschikbare politiewagens in de afgelopen vijf jaar?
166 Hoeveel rechercheurs zijn er in de afgelopen twee jaar opgeleid tot gecertificeerd mensenhandelrechercheur?
167 Hoeveel geld is er gemoeid met het oprichten van een monitorings- en evaluatie-eenheid bij de politie?
168 Wat is in 2018 de instroom per kwartiel bij de Politieacademie geweest? Sloot die instroom bij de geplande werving aan?
169 Wat is de reden voor het teruglopende budget voor de politie van 5,8 miljoen euro in 2017 naar 5,5 miljoen euro in 2023?
170 Klopt het dat voor opleiding en ontwikkeling op de politieacademie 38 miljoen euro is gereserveerd? Hoe worden deze gelden besteed? Hoeveel wordt besteed aan professionalisering van docenten en aan kennis, kunde en onderzoek?
171 Kan nader worden toegelicht hoe de middelen «overige subsidies» in artikel 31.3 worden besteed? Waarom nemen de middelen voor «overige subsidies» vanaf 2018 structureel toe van 337 miljoen euro naar 515 miljoen euro? Waar is deze toename op gebasseerd?
172 Kan de post «overige opdrachten» nader worden toegelicht? Waar worden deze middelen aan besteed (uitgesplitst in een tabel)?
173 Waarom is het budget voor «overige opdrachten» in 2018 aanzienlijk lager dan in 2017 en de jaren na 2018? Is er sprake van onderuitputting in 2018 op deze post?
174 Hoe ontwikkelt de recherchecapaciteit zich de komende jaren in absolute zin?
175 Hoeveel mensen hebben gesolliciteerd om aspirant te worden bij de Politieacademie?
176 Hoe hoog is de bezettingsgraad in de klassen van de Politieacademie?
177 Hoe hoog is het uitvalpercentage van aspiranten op de Politieacademie?
178 Kunt u aangeven uit hoeveel contacturen een doorsneeweek als aspirant bij de Politieacademie bestaat? Hoe hoog is de uitval van uren gemiddeld per kwartiel?
179 Hoeveel budget heeft de politie voor opsporing van illegaal vuurwerk? Is dit budget flexibel inzetbaar gedurende het jaar? Is het budget voor de opsporing van vuurwerk de afgelopen jaren afgenomen, toegenomen of stabiel gebleven?
180 Kunt u aangeven hoe de bijzondere gelden voor de teams verkeershandhaving bij de politie geografisch verdeeld zijn? Hoe zijn deze gelden binnen de politieorganisatie verdeeld? Voor welke doeleinden zijn deze bijzondere gelden bedoeld?
181 Wat presteert de politie voor het budget verkeershandhaving (49,4 miljoen euro)? Wordt dit geld besteed aan speciale verkeershandhaving of ook aan de staande organisatie en in het bijzonder de basisteams? Op welke wijze wordt gemonitord of en welke prestaties voor dit budget geleverd worden?
182 Kunt u een overzicht geven van het aantal doden en gewonden in het verkeer die jaarlijks worden veroorzaakt door daders die al een eerdere veroordeling hadden voor verkeersmisdrijven?
183 Klopt het dat uitgaven voor internationale politiesamenwerking worden verhoogd? Wat is het verband met de middelen opsporing en vervolging, bijvoorbeeld tenuitvoerlegging arrestatiebevel?
184 Waar bestaan de kosten uit die providers maken voor het aftapbaar maken van hun diensten en netwerken en het meewerken aan aftappen en gegevensverstrekking over hun klanten? Welke kosten vergoedt de staat en welke niet?
185 Op welke termijn wordt duidelijk hoe de eerder uitgestelde taakstellingsbezuinigingen van het vorige kabinet invloed hebben op de begrotingsruimte voor de rechtspraak in 2019?
186 Hoeveel vacatures voor docent had de Politieacademie per 1 augustus 2018?
187 Hoeveel geld is er de komende jaren gereserveerd ten behoeve van de implementatie van het Wetboek van Strafvordering?
188 Welke prestaties dient de rechtspraak in 2019 te leveren als het gaat om de strafrechtketen? In hoeverre zijn deze prestaties voorwaardelijk bij het verkrijgen van financiering?
189 Hoeveel jongeren van 18 jaar of ouder zijn afgelopen jaar (op grond van het adolescentenstrafrecht) volgens het jeugdstrafrecht berecht?
190 Hoeveel jongeren onder 18 jaar (16 of 17 jaar) zijn afgelopen jaar (op grond van het adolescentenstrafrecht) volgens het volwassenstrafrecht berecht?
191 Hoe vaak is in de jaren 2010 t/m 2017, uitgesplitst per jaar, een levenslange gevangenisstraf opgelegd?
192 Hoe vaak is tot nu toe in 2018 een levenslange gevangenisstraf opgelegd?
193 Hoeveel verkrachtingszaken zijn er in 2017 voor de rechter geweest en wat was hiervan de gemiddelde opgelegde straf?
194 Kunt u een overzicht geven van de recidive onder kortgestraften, met straffen tot zes maanden?
195 Kunt u een overzicht geven van de recidive onder vrijheidsstraffen langer dan zes maanden?
196 Wanneer wordt duidelijk hoe de nodige investeringen in de rechtspraak, omwille van de digitalisering en de blijvende aansluiting met de samenleving, voor de komende jaren gerealiseerd gaan worden?
197 Welk effect heeft de opschorting van drie jaar van de verwachte financiële effecten van het wetsvoorstel duurzaam stelsel rechtsbijstand op de toevoegingen rechtsbijstand in de jaren 2018–2023? Is dat reeds in tabel 3.2.1 verwerkt? Zo ja, hoe?
198 Is het waar dat de kosten voor het stelsel van gesubsidieerde rechtsbijstand zijn gestegen van 176 miljoen euro in 1996 naar 417 miljoen euro in 2007 (zie Trouw, 13 oktober 2018)? Zo ja, wat zijn de belangrijkste redenen van deze stijging? Zo nee, wat was de stijging dan?
199 Kunt u vanaf begrotingsjaar 2014 per jaar in tabelvorm aangeven wat de gerealiseerde taakstellingen en nog te realiseren taakstellingen zijn op artikel 32.2 met betrekking tot de gesubsidieerde rechtsbijstand? Kunt u in die tabel daarnaast per jaar aangeven wat de mutaties van het budget waren als gevolg van een veranderend aantal zaken per jaar?
200 Hoeveel vragen heeft de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) in 2018 tot nu toe ontvangen?
201 Hoeveel onderzoeken of alternatieve interventies heeft de AP in 2018 tot nu toe gestart of uitgevoerd?
202 Wat is de verwachte minimale en maximale omvang van het financieel risico dat de begroting van JenV voor 2019 loopt als gevolg van de financiële problemen bij de Rvdr?
203 Wat is de stand van zaken van de herziening van de gesubsidieerde rechtsbijstand? Kunt u bevestigen dat geen rechtsgebieden zullen worden uitgesloten van rechtsbijstand?
204 In hoeverre is de raming van de ontvangst van griffierechten een reële, nu structureel rekening wordt gehouden met een stijging, terwijl historisch eerder sprake is van een daling?
205 Welke ontvangsten heeft de Stichting Geschillencommissies voor Consumentenzaken buiten de subsidie vanuit het ministerie?
206 Zijn rechters voldoende in staat bewindvoerders te controleren, zowel qua capaciteit als qua wettelijke mogelijkheden?
207 Hoe vaak wordt goedkeuring door de rechter van de rekening en verantwoording door de bewindvoerder op grond van artikel 1:445 lid 2 BW niet verleend?
208 Wie of wat komen in aanmerking voor gefinancierde rechtsbijstand?
209 Hoeveel budget gaat er jaarlijks naar de rechtsbijstand voor niet-natuurlijke personen?
210 Hoeveel geld gaat er jaarlijks naar milieugroepen die aanspraak kunnen maken op gefinancierde rechtsbijstand? In hoeveel zaken maken milieugroepen gebruik van de regeling gefinancierde rechtsbijstand?
211 Wat is uw reactie op het bericht van de Rvdr over het ontbreken van een structurele oplossing voor de geldzorgen?
212 Op welke termijn wordt duidelijk hoe de nodige investeringen in de rechtspraak, omwille van de digitalisering en de blijvende aansluiting met de samenleving, voor de komende jaren gerealiseerd gaan worden?
213 Per wanneer zullen de beoogde baten (lagere kosten) van het digitaliseringsprogramma van de rechtspraak naar verwachting gerealiseerd worden?
214 Welke maatregelen heeft de Rvdr zelf genomen om het financiële tekort op te lossen?
215 Op welke wijze wordt, naast het strafbaar stellen van wraakporno, ingezet op het beschermen van de privacy van burgers onderling?
216 Kunt u een overzicht geven van de ophelderingspercentages van veelvoorkomende criminaliteit? Heeft het budget binnen de opsporing bij de politie nog invloed op ophelderingspercentages?
217 Kunt u aangeven of een vergroting van het opsporingsbudget niet per definitie hogere ophelderingspercentages tot gevolg heeft?
218 Op welke wijze heeft het ontbreken van een bewaarplicht telecommunicatie de criminaliteitsbestrijding beïnvloed en/of geschaad?
219 Kunt u uitgesplitst aangeven op welke wijze de 100 miljoen euro uit het ondermijningfonds zal worden ingezet?
220 Waarom is er in 2018 substantieel minder geld uitgegeven aan verkeershandhaving door het OM?
221 Hoeveel van de wiet die in Nederlandse coffeeshops wordt verkocht, wordt in Nederland geteeld? Hoeveel wordt in het buitenland geteeld? Uit welke landen komt de meeste in Nederland verkochte wiet?
222 Wanneer zijn de experimenten met een gesloten coffeeshopketen naar verwachting afgerond?
223 Hoeveel wiet wordt in Nederlandse coffeeshops verkocht? Hoeveel wordt in het illegale circuit, buiten coffeeshops, verkocht?
224 Welke prestaties dient het OM in 2019 te leveren als het gaat om de strafrechtketen? In hoeverre zijn deze prestaties voorwaardelijk bij het verkrijgen van financiering?
225 Wat waren de uitgaven aan het CCV in de jaren 2012–2016?
226 Hoe staat het budget van de FIU Nederland à 4.755.000 euro per jaar in verhouding tot dat van de Financial Intelligence Units in andere Europese lidstaten?
227 Waarom waren de uitgaven aan onrechtmatige detentie in het jaar 2017 veel lager dan de begrote uitgaven in de komende jaren? Waarom is er een dip in begrote uitgaven in het jaar 2019?
228 Hoe is de financiering van het CCV opgebouwd? Wat zijn volgens u de belangrijkste prioriteiten van het CCV?
229 Welk budget is er de komende jaren voor KVO-winkelgebieden?
230 Welk eigen vermogen mag het CCV in 2019 aanhouden?
231 Waarom daalt de bijdrage aan het CCV de komende jaren?
232 Op welke in de begroting opgenomen programmaposten kan het CCV de komende jaren intekenen?
233 Waarom wijken de bijdragen aan het CCV in tabel 8.4 af van de bedragen in de tabel 3.3.1?
234 Welke maatregelen zijn in het afgelopen jaar genomen om de kosten, verband houdend met onrechtmatige detentie, tegen te gaan?
235 Kunt u een overzicht geven van de realisatie en raming van afgepakt crimineel vermogen in de afgelopen tien jaar?
236 Kunt u de ontvangsten uit Boeten en Transacties uitsplitsen? Wat zijn de hoogste schikkingen van het afgelopen jaar?
237 Kunt u een overzicht geven van de hoogste schikkingen van de afgelopen tien jaar?
238 Waarom worden de ontvangsten van boeten en transacties verantwoord op de begroting van het ministerie?
239 Waarom stijgt het aantal ondermijningszaken niet in tabel 3.3.2? Zou dat niet een gevolg moeten zijn van het ondermijningsfonds en/of de geïntensiveerde aanpak van ondermijning?
240 Wanneer krijgt de Kamer nader bericht over de precieze invulling van het structureel maken van de Regeling Uitstapprogramma's Prostituees? Zijn de gereserveerde middelen hiervoor in de afgelopen vier jaar ook steeds volledig gebruikt? Zijn er ook aanvragen voor (lokale) programma's die niet voor subsidie in aanmerking gekomen zijn?
241 Hoe staat het aantal LOvJ-onderzoeken (1200) en de eigen onderzoeksdossiers (1500) van de FIU Nederland in verhouding tot die van de Financial Intelligence Units in andere Europese lidstaten?
242 Wat zijn de bevoegdheden van de FIU Nederland? Wanneer zijn deze bevoegdheden voor het laatst uitgebreid?
243 Wat is het verband tussen het Team Ondermijning en de RIEC’s? Klopt het dat de RIEC’s naast een reguliere bijdrage van 7,4 miljoen euro, 2,5 miljoen euro uit de aanvullende middelen voor intelligence ontvangen? Klopt het dat alleen het RIEC Oost-Nederland wordt versterkt?
244 Op welke wijze is in het budgettaire kader voor 2018 rekening gehouden met het effect van getroffen schikking met de ING? Hoe is dat terug te zien in de begroting van het Ministerie van Justitie en Veiligheid voor het jaar 2019?
245 Vallen de ontvangsten uit afpakken, net als alle ontvangsten uit boetes en transacties, terug in de schatkist (generaal dossier)? Zo nee, waarom niet?
246 Welke soorten ontvangsten kent het Ministerie van Justitie en Veiligheid die ten gunste van de begroting komen?
247 Kent het OM een richtlijn voor grote transacties met rechtspersonen? Zo ja, kunt u de meest recente versie daarvan naar de Kamer sturen?
248 Hoeveel «onvindbare» veroordeelden bevinden zich, naar schatting, op dit moment in het buitenland?
249 Is er in de groep buitenlandse «onvindbaren» een grote vertegenwoordiging van personen met zware veroordelingen (meer dan vier jaar) te zien?
250 Welke prestaties dient de reclassering in 2019 te leveren als het gaat om de strafrechtketen? In hoeverre zijn deze prestaties voorwaardelijk bij het verkrijgen van financiering?
251 Welke prestaties dient het CJIB in 2019 te leveren als het gaat om de strafrechtketen? In hoeverre zijn deze prestaties voorwaardelijk bij het verkrijgen van financiering?
252 Hoeveel gedetineerden zaten afgelopen jaar in een Penitentiair Psychiatrisch Centrum (PPC) van DJI?
253 Kan een overzicht gestuurd worden van de recidivecijfers van gedetineerden die uit een PPC uitstromen?
254 Hoe vaak plegen verdachten en veroordeelden aan wie het dragen van een enkelband is opgelegd een misdrijf? Als u deze cijfers niet heeft, bent u bereid dit voortaan te gaan registreren? Zo nee, waarom niet?
255 Hoeveel tbs’ers waren er in 2017?
256 Hoeveel tbs’ers waren er tot nu toe in 2018?
257 Hoeveel tbs’ers hebben zich in 2017 onttrokken? Wat zijn hiervan de kosten?
258 Hoeveel tbs’ers hebben zich tot nu toe in 2018 onttrokken? Wat zijn hiervan tot nu toe de kosten?
259 Hoeveel tbs’ers hebben in 2017 een strafbaar feit gepleegd? Wat zijn hiervan de kosten?
260 Hoeveel tbs’ers hebben tot nu toe in 2018 een strafbaar feit gepleegd? Wat zijn hiervan tot nu toe de kosten?
261 Bij hoeveel individuele gevangenen en hoe vaak is in 2017 in gevangenissen contrabande aangetroffen?
262 Bij hoeveel individuele gevangenen en hoe vaak is tot nu toe in 2018 in gevangenissen contrabande aangetroffen?
263 Bij hoeveel individuele tbs’ers en hoe vaak is in 2017 in tbs-klinieken contrabande aangetroffen?
264 Bij hoeveel individuele tbs’er en hoe vaak is tot nu toe in 2018 in tbs-klinieken contrabande aangetroffen?
265 Kunt u aangeven wat de recidivecijfers van tbs’ers zijn uitgesplitst per type delict op grond waarvan zij tbs opgelegd hebben gekregen?
266 Kunt u aangeven wat de recidivecijfers van tbs’ers zijn na vijf jaar, tien jaar en na vijftien jaar?
267 Op welke wijze wordt de rechtspositie van slachtoffers versterkt?
268 Wat verklaart de fluctuerende hoogte van kosten voor forensische zorg in tabel 3.4.1?
269 Welke prestaties dient Slachtofferhulp Nederland in 2019 te leveren als het gaat om de strafrechtketen? In hoeverre zijn deze prestaties voorwaardelijk bij het verkrijgen van financiering?
270 Wat is de laatste stand van zaken rondom de verkoop van Holland Casino?
271 Welke problemen bestaan er bij de aansluiting van zorgtrajecten op strafrechtelijke en (langdurige) zorgtrajecten? Klopt het bijvoorbeeld dat na een forensisch ambulante zorgtraject op strafrechtelijke titel eerst een jaar ZVW-bekostiging moet plaatsvinden, voordat een patiënt kan worden opgenomen in een kliniek voor intensieve behandeling, met als gevolg dat patiënten met een hoog risicoprofiel worden opgenomen in reguliere klinieken die niet zijn ingericht op dergelijke patiënten? Welke maatregelen treft u om de aansluiting van zorgtrajecten na afloop van detentie op passende reguliere zorg te optimaliseren?
272 Klopt het dat aaneengesloten opnames in een KIB/LIZ-traject moeilijk te realiseren zijn voor agressieve, ernstig psychiatrische gestoorde, verslaafde, licht verstandelijk beperkte patiënten? Welke maatregelen neemt u zich voor om voor deze doelgroep te voorzien in langdurige, bestendige KIB/LIZ-trajecten?
273 Hoeveel beveiligde plaatsen voor forensische zorg zijn nodig indien uitgegaan wordt van de situatie dat behandeling op reguliere titel direct aansluit op de in detentie geboden behandeling? Kunt u aangeven welk bedrag gemoeid is met het bieden van beveiligde zorg in aansluiting op detentie?
274 Van hoeveel onderkende uitreizigers is de Nederlandse nationaliteit ingetrokken?
275 Van hoeveel onderkende uitreizigers is nog niet beoordeeld of de Nederlandse nationaliteit ingetrokken kan worden? Wanneer gaat dit wel gebeuren?
276 Van hoeveel onderkende uitreiziger is wel bekeken of de Nederlandse nationaliteit ingetrokken kon worden, maar is dit niet gebeurd? Om welke reden(en) is dit niet gebeurd?
277 In hoeveel gevallen is de Nederlandse nationaliteit ingetrokken in het belang van de nationale veiligheid?
278 In hoeveel gevallen is de Nederlandse nationaliteit ingetrokken bij terroristische misdrijven of de voorbereiding daarvan?
279 Is in alle gevallen waarbij er sprake was van een veroordeling in verband met het plegen van terroristische activiteiten of bij de voorbereiding daarvan, bekeken of de Nederlandse nationaliteit van de veroordeelde ingetrokken kon worden? Zo nee, waarom is dat (in die gevallen) niet gebeurd?
280 Zijn er ook zaken waarin na een veroordeling wel bekeken is of de Nederlandse nationaliteit ingetrokken kon worden, maar waar dit niet gebeurd is? Om welke reden(en) is de nationaliteit dan niet ingetrokken?
281 Welke concrete maatregelen beoogt u met de extra investeringen in cyberveiligheid? Op welke manier worden de risico’s die ondernemers lopen op dit vlak meegenomen en vertaald naar beleid?
282 Hoeveel van het budget dat is gereserveerd voor de investering in cybersecurity is in 2018 daadwerkelijk uitgegeven?
283 Hoeveel van de deradicaliseringsprojecten in Nederland zijn succesvol gebleken?
284 Waarom nemen de middelen voor Brede Doeluitkering Rampenbestrijding structureel af?
285 Wat is er precies gebeurd met de 5,2 miljoen euro voor contra-terrorisme die is bestemd in het gemeentefonds? Op welke wijze wordt gemonitord wat de effectiviteit van dit budget is?
286 Waar is de uitgave voor het Amber alert ondergebracht?
287 Kunt u aangeven hoeveel vluchtelingen in 2019 worden hervestigd? Naar welke landen gaan zullen de missies gaan? Zal het vierjarig quotum (2016–2019) van 2500 daarmee vervuld worden?
288 Hoeveel financiering ontvangt Nederland ten behoeve van hervestiging uit het EU-hervestigingsprogramma? Hoeveel is daarvoor begroot in 2019? Welk deel hiervan gaat naar de gemeenten voor de opvang en integratie van hervestigde vluchtelingen?
289 Hoeveel geld is gereserveerd voor de vorming van kleinere opvangcentra in de buurt van de gemeente die hen later zal huisvesten?
290 Hoe vaak komt het voor dat er bij het in bewaring stellen van uitgeprocedeerden vanuit gezinslocaties meer dan de gebruikelijke vier ambtenaren aanwezig zijn en hoeveel ambtenaren zijn er in deze gevallen dan aanwezig? Worden de belangen van het kind hierin meegewogen? Zo ja, hoe? Zo nee, waarom niet?
291 Wat zijn de kosten van de opvang in de gesloten gezinslocatie per persoon? Hoe verhouden die kosten zich tot alternatieven voor vreemdelingendetentie?
292 Hoeveel asielaanvragen zijn er in 2017 en in 2018 afgewezen op grond van openbare orde en welk percentage betreft dit?
293 Hoeveel aanvragen nareis zijn er in 2017 en in 2018 afgewezen op grond van openbare orde en welk percentage betreft dit?
294 Hoeveel Dublinclaims waren er in 2017 en in 2018? Hoeveel Dublinclaims zijn er in 2017 en in 2018 geëffectueerd en welk percentage betreft dit?
295 Welke concrete stappen moeten er in 2019 gezet zijn, gelet op de ambitie dat er in 2019 stappen zijn gezet teneinde het asielproces te herontwerpen?
296 Is inmiddels bekend wie het onafhankelijk onderzoek uitvoert naar de vraag of het VN Vluchtelingenverdrag uit 1951 nog wel bij de tijd is en welke aanpassingen er nodig zijn?
297 Hoe lang zijn de doorlooptijden voor de asielprocedure? Hoe lang is gemiddeld de periode tussen aanmelding en de start van de rust-en- voorbereidingstermijn?
298 Hoe snel gaan asielzoekerskinderen naar school na binnenkomst in Nederland? Kunt u dit uitsplitsen naar kinderen van de basisschool-leeftijd en kinderen van middelbare school-leeftijd? Zijn er ook asielzoekerskinderen die al langer dan een maand in Nederland zijn maar nog niet naar school gaan? Hoeveel kinderen zijn dit en waar ligt dat aan? Heeft de huidige vertraging in de asielprocedure ook effect op het moment dat kinderen naar school kunnen gaan?
299 Is er nog altijd een achterstand in de behandeling van bezwaarzaken bij gezinshereniging van vluchtelingen en hoe hoog is die? Wanneer verwacht u deze achterstand weggewerkt te hebben?
300 Hoeveel vergunningen tot verblijf voor onbepaalde asiel heeft de IND verleend in 2017 en dit jaar tot dusver, en wat is de verwachting voor 2019? In hoeveel gevallen is na vijf jaar vergunning bepaalde tijd asiel alleen een verlenging gegeven? In hoeveel gevallen is de vergunning voor onbepaalde tijd niet verleend en de vergunning voor bepaalde tijd ingetrokken? Hoeveel houders van een vergunning bepaalde tijd asiel zijn er genaturaliseerd in 2017 en dit jaar tot dusver, en wat is de verwachting voor 2019? Bent u bereid de cijfers over verleende vergunningen onbepaalde tijd asiel en naturalisatie van vluchtelingen voortaan in de Rapportage Vreemdelingenketen te publiceren?
301 Welke steun geeft het COA aan LHBTI-asielzoekers?
302 Is het ambtsbericht Libië actueel? Hoe is dit geverifieerd?
303 Wat is de procedure voor Nederlanders om vanuit het buitenland naar Nederland te komen indien zij dit niet zelf kunnen bekostigen?
304 Welke stappen in 2019 verwacht u te zetten met betrekking tot de herontwerping van het asielproces? Wat is de verwachte planning voor deze stappen?
305 Welke voorbereidingen worden getroffen voor het samenbrengen van alle asielpartners in Gemeenschappelijke Vreemdelingen Locaties? Wanneer wordt verwacht dat deze voorbereidingen zijn afgerond?
306 Hoeveel migranten hebben zich de afgelopen vijf jaar vanuit Curaçao, Aruba en Sint Maarten in Nederland gevestigd (uitgesplitst per jaar)?
307 Kunt u een toename constateren van het aantal migranten dat zich vanuit Curaçao, Aruba en Sint Maarten in Nederland vestigt? Zo ja, kunt u deze toename ook cijfermatig onderbouwen?
308 Wat is het aandeel mannen en alleenstaande minderjarige vreemdelingen die een eerste asielaanvraag indienen in Nederland en in de EU?
309 Hoeveel immigranten uit islamitische landen zijn vorig jaar tot Nederland toegelaten, uitgesplitst in aanvragen asiel en regulier? Hoe groot is dit aantal als de Europa-route wordt meegerekend?
310 Hoe vaak worden tijdelijke asielvergunningen niet verlengd c.q. omgezet in vergunningen voor onbepaalde tijd?
311 Wat is het totaal aantal vreemdelingen dat op basis van een verblijfsvergunning asiel in Nederland verblijft, uitgesplitst in verblijfsvergunningen voor bepaalde en onbepaalde tijd?
312 Welke organisaties in Nederland die worden gesubsidieerd door de Nederlandse overheid houden zich bezig met de behartiging van belangen van vreemdelingen? Hoeveel gemeenschapsgeld ontvangen zij, uitgesplitst naar subsidies door het Rijk en gemeenten?
313 Hoeveel sociale huurwoningen zijn er de afgelopen vier jaar verstrekt aan statushouders?
314 Van hoeveel vreemdelingen die in de Basisregistratie Personen staan ingeschreven hebben gemeenten het vermoeden dat zij feitelijk niet op dit adres cq. in Nederland verblijven? Welk aandeel hiervan is het verblijfsrecht ingetrokken?
315 Hoe vaak is door Machtiging tot Voorlopig Verblijf (MVV)-plichtige vreemdelingen in Nederland een aanvraag om een reguliere verblijfsvergunning ingediend en waarbij toch niet aan het MVV-vereiste is voldaan?
316 Hoeveel vreemdelingen zijn vorig jaar vrijgesteld van het MVV-vereiste en op welke gronden?
317 Hoe vaak hebben kennismigranten vorig jaar een verblijfsvergunning gekregen en hoe vaak is verblijfsrecht van kennismigranten geweigerd of ingetrokken wegens fraude?
318 Hoeveel gezinsleden laten asielzoekers gemiddeld overkomen in het kader van nareis en hoeveel in de reguliere procedures voor gezinsvorming en gezinshereniging? Hoe verhouden deze aantallen zich tot andere EU-landen, in het bijzonder Denemarken?
319 Hoeveel partners/gezinsleden laat een zich in Nederland verblijvende vreemdeling gedurende zijn leven gemiddeld naar Nederland komen?
320 Hoeveel vreemdelingen zijn er door middel van gezinsmigratie de afgelopen vijf jaar naar Nederland gekomen, uitgesplitst in nareis en regulier?
321 Hoeveel vreemdelingen zijn dit jaar aantoonbaar teruggekeerd, uitgesplitst in zelfstandig en gedwongen vertrek? Hoeveel vreemdelingen zijn zelfstandig zonder toezicht vertrokken? Kunnen deze aantallen worden afgezet tegen de terugkeercijfers van 2009 tot en met 2017?
322 Hoeveel landen weigeren het toelaten van onderdanen in het kader van het terugkeer- en uitzettingsbeleid? Welke landen zijn dat?
323 Hoeveel vreemdelingen zijn in heel 2017 en in 2018 (tot nu toe) door de politie aangehouden?
324 Hoe vaak heeft het kabinet negatieve prikkels aangewend om landen van herkomst te bewegen tot het terugnemen van onderdanen? Welke sancties zijn er uitgevoerd?
325 Hoeveel vreemdelingen zijn er dit jaar in vreemdelingenbewaring geplaatst en hoeveel van deze vreemdelingen hebben Nederland daadwerkelijk verlaten? Hoe verhoudt dit zich tot voorgaande jaren?
326 Hoeveel vertrekplichtige gezinnen zijn vanuit de gezinslocaties daadwerkelijk teruggekeerd naar de landen van herkomst? Hoe verhoudt het aantal teruggekeerde gezinnen zich tot de resultaten van de afgelopen jaren?
327 Hoeveel vertrekplichtige vreemdelingen zijn na hun verblijfsprocedure(s) toch niet uit Nederland vertrokken c.q. hebben hun vertrekplicht genegeerd? Hoe verhoudt dit percentage zich tot andere EU-lidstaten?
328 Hoeveel vreemdelingen bevinden zich zonder verblijfsrecht in Nederland, maar kunnen op grond van artikel 3 EVRM toch niet worden uitgezet?
329 Hoeveel criminele vreemdelingen bevinden zich zonder verblijfsrecht in Nederland? Hoeveel daarvan kunnen niet worden uitgezet? Hoeveel daarvan zitten in (vreemdelingen)bewaring?
330 Hoeveel dossiers van vreemdelingen zijn dit jaar en vorig jaar overgedragen aan de Dienst Terugkeer en Vertrek en welk deel hiervan betreft vreemdelingen die een reguliere verblijfsprocedure hebben doorlopen?
331 Hoe vaak is het afgelopen jaar tot op heden gebruik gemaakt van de discretionaire bevoegdheid tot verlening van een verblijfsvergunning? Hoe verhoudt dit aantal zich tot voorgaande jaren?
332 Hoeveel vreemdelingen hebben sinds de inwerkingtreding een beroep gedaan op de regeling langdurig verblijvende kinderen, uitgesplitst naar de overgangsregeling en de structurele regeling? Hoe vaak is er alsnog verblijfsrecht toegekend op basis van deze regeling en hoeveel vreemdelingen zijn afgewezen? Hoeveel van de afgewezen vreemdelingen hebben Nederland inmiddels verlaten?
333 Welke organisaties in Nederland houden zich bezig met de begeleiding van vreemdelingen naar het land van herkomst? Hoeveel gemeenschapsgeld ontvangen zij, en hoeveel vreemdelingen laten zij terugkeren?
334 In welke gemeenten wordt opvang verleend aan uitgeprocedeerde vreemdelingen? Kunt u een overzicht geven van alle locaties en hierbij aangeven of, en zo ja, hoeveel vreemdelingen er aantoonbaar zijn vertrokken vanuit deze locaties? Kunt u per locatie ook aangeven of, en zo ja hoeveel, gemeenschapsgeld zij hiervoor ontvangen?
335 Hoe vaak wordt (anders dan bij verlenging of omzetting van de verblijfsvergunning) gecontroleerd of asielzoekers nog aan de verblijfsvoorwaarden voldoen, vooral met het oog op de veranderde veiligheidssituatie in het land van herkomst? Hoe vaak is dit bij de Syrische asielzoekers gebeurd? Klopt het dat een verblijfsvergunning asiel voor bepaalde tijd op elk moment kan worden ingetrokken wanneer niet meer aan de verblijfsvoorwaarden wordt voldaan?
336 Hoeveel verblijfsprocedures doorloopt een vreemdeling gemiddeld wiens eerste verblijfsaanvraag is afgewezen? Hoe verhoudt dit zich tot voorgaande jaren?
337 Hoeveel van het totaal aantal reguliere verblijfsprocedures wordt doorlopen door vreemdelingen die daarvoor ook (één of meerdere) asielprocedures hebben doorlopen?
338 Hoeveel asielzoekers hebben tijdens hun verblijf in Nederland een misdrijf gepleegd? Bij hoeveel asielzoekers is dit bij de verblijfsaanvraag tegengeworpen?
339 Hoe vaak is vorig jaar een verblijfsvergunning ingetrokken? Op welke gronden is dat gebeurd?
340 Hoe vaak wordt een aanvraag om een verblijfsvergunning afgewezen vanwege in het land van herkomst gepleegde misdrijven/openbare orde?
341 Hoe wordt gecontroleerd of asielzoekers in het land van herkomst geen misdrijven hebben gepleegd?
342 Hoeveel asielzoekers dienen een verblijfsaanvraag in waarbij zij geen reis- en identiteitsdocumenten kunnen overleggen?
343 Hoeveel van de asielzoekers die in 2017 en 2018 geen geldige reis- en identiteitsdocumenten hebben overlegd zijn in het bezit gesteld van een verblijfsvergunning?
344 Hoe vaak zijn bij verblijfsaanvragen vervalste of onjuiste documenten aangetroffen? Bij hoeveel aanvragen is hierop gecontroleerd?
345 Hoe vaak is vorig jaar aangifte gedaan tegen vreemdelingen wegens fraude/het verstrekken van onjuiste informatie bij een verblijfsaanvraag?
346 Hoe vaak wordt bij asielzoekers de verblijfsvergunning ingetrokken wegens vakanties naar de landen van herkomst, hetgeen haaks staat op de geclaimde onveiligheid daar? Hoe wordt hier actief op gehandhaafd?
347 Hoe vaak zijn vorig jaar verblijfsdocumenten aangemerkt als zijnde verloren of gestolen? Hoe verhoudt dit zich tot het aantal verloren of gestolen paspoorten, waarbij rekening wordt gehouden met het aantal mensen dat dergelijke documenten bezit?
348 Hoe vaak is actief (door de IND) gecontroleerd of bezitters van verblijfsvergunningen nog aan de gestelde voorwaarden voldoen (zoals in Nederland (samen)wonen)? Hoe verhoudt het aantal controles zich tot voorgaande jaren?
349 Hoeveel houders van verblijfsvergunningen hebben in Nederland een misdrijf gepleegd en welk deel hiervan is uitgezet?
350 Hoeveel asielzoekers komen naar Nederland over land en hoeveel via lucht- of zeehavens?
351 Wat is de reden van de omstandigheid dat veel asielzoekers die Nederland over land bereiken toch niet over kunnen worden gedragen aan de landen waar ze doorheen moeten zijn gereisd?
352 Hoeveel asielzoekers geven geen duidelijkheid over de gevolgde reisroute naar Nederland?
353 Welk percentage asielaanvragen wordt toegekend in de diverse EU-lidstaten, inclusief Nederland?
354 Welk deel van de vluchtelingen die in het kader van hervestiging/herplaatsing naar Oost- of Zuid-Europese landen zijn gegaan is daar ook daadwerkelijk gebleven en niet doorgereisd naar andere (Europese) landen?
355 Hoeveel asielzoekers zijn er het afgelopen jaar teruggestuurd naar een ander EU-lidstaat in het kader van de Dublinverordening? Hoeveel Dublinclaimanten waren er?
356 Hoe vaak is vorig jaar het verblijfsrecht ingetrokken van EU-onderdanen? Op welke gronden is dat gebeurd en hoe verhoudt dit aantal zich tot de intrekkingen in omliggende landen? Hoeveel van de betreffende EU-onderdanen hebben Nederland aantoonbaar verlaten?
357 Hoe vaak is vorig jaar EU-verblijfsrecht gevraagd door partners en gezinsleden van EU-onderdanen die zelf geen EU-nationaliteit hadden? Hoeveel van deze aanvragen zijn ingewilligd?
358 Hoeveel MOE-landers verblijven momenteel in Nederland en van hoeveel is door middel van registratie zeker dat ze hier zijn?
359 Hoeveel vluchtelingen hebben de Arabische golfstaten, zoals Qatar, Dubai en de Verenigde Arabische Emiraten, opgenomen?
360 Hoe vaak zijn er migranten op de Middellandse Zee teruggeleid naar de dichtstbijzijnde veilige haven in Afrika?
361 Waarom kiest u voor een bezuiniging van c.a. 38 miljoen euro op het budget van de IND, ondanks het feit dat nog steeds verlengde maximumtermijnen voor de behandeling van aanvragen in de verlengde procedure geldt? Waarom heeft u er niet voor gekozen het budget ten opzichte van de instroom relatief te laten stijgen, zodat procedures kunnen worden verkort?
362 Wordt er binnen het budget van het COA geld gereserveerd voor het in lijn brengen van de opvangvoorzieningen voor mensen met een handicap met het VN-verdrag inzake de rechten van mensen met een handicap? Zo nee, kunt u garanderen dat de COA-opvang voor mensen met een handicap geen gezondheidsschade oplevert?
363 Hoe kan het dat de bijdrage aan versterking van de vreemdelingenketen wordt verlaagd van 10.294.000 euro naar 3.051.000 euro?
364 Waarom wordt de bijdrage aan het COA zwaar verminderd van 660.599.000 euro naar 496.917.000 euro?
365 Bent u voornemens de asielreserve aan te vullen? Zo nee, hoe wordt een mogelijke hogere instroom van asielzoekers in toekomstige jaren dan financieel opgevangen?
366 Hoe kan het dat er minder wordt bijgedragen aan COA terwijl de verwachte uitstroom lager is?
367 Waarom wordt minder uitstroom uit de opvang verwacht?
368 Waar is de verwachting dat er bijna 5.000 minder asielzoekers instromen in 2019 op gebaseerd?
369 Waarom is instroom in opvang en uitstroom uit opvang per 2020 exact gelijk?
370 Wat is «overige instroom»?
371 Waarom wordt de asielreserve helemaal leeg gemaakt? Waarom is dat juridisch verplicht?
372 Kunt u uiteenzetten welke zaken binnen het budget voor het COA en NIDOS worden gefinancierd vanuit ODA? Gaat het hier enkel om kamers/bedden voor eerstejaars asielzoekers, of worden hier ook andere zaken uit gefinancierd? Zo ja, welke?
373 In welk percentage van de gewonnen beroepszaken door asielzoekers gaat de staat in hoger beroep?
374 In welk percentage van de beslissingen van de IND wordt in bezwaar gegaan? In welk percentage van die bezwaarschriften wordt het bezwaar gegrond verklaard? In welk percentage van de gegronde bezwaarschriften gaat de IND in beroep?
375 Hoe vaak wordt de beslistermijn niet gehaald door de IND?
376 Waarom wordt verwacht dat voor de IND minder budget nodig is in 2019 ten opzichte van 2018?
377 Waarom wordt er niet naar gestreefd dat de IND zich in 100% van de gevallen aan de wettelijke beslistermijnen houdt?
378 Welke voorwaarden worden er aan de begeleiding van Nidos gesteld, gelet op het feit dat deze subsidie bestaat uit begeleidingskosten en verzorgingskosten? Moet de begeleiding ook toezien op het voorbereiden van minderjarige vreemdelingen op terugkeer naar het land van herkomst? Hoe wordt (de aard van) deze begeleiding gemonitord?
379 Is de begeleiding door Nidos in 2018 ondersteunend geweest aan het Rijksbeleid ten aanzien van minderjarige vreemdelingen? Op welke punten wel en op welke punten niet?
380 Zijn er signalen dat de inzet van Nidos in bepaalde gevallen leidt tot het frustreren van het proces van terugkeer? Zo ja, is dat reden het subsidiebedrag te verlagen?
381 Wat wordt eronder verstaan dat een deel van de werkzaamheden van Vluchtelingenwerk Nederland bijdraagt aan het welbevinden van de mensen die in opvang verblijven? Hoe worden deze werkzaamheden gemonitord?
382 Wat is de reden dat slechts 8% van de kosten die Vluchtelingenwerk Nederland maakt, worden toegerekend aan het proces terugkeer?
383 Wat verklaart de toename van uitgaven aan «eigen personeel» en «overig personeel» bij de apparaatsuitgaven op het kerndepartement? Wat moet verstaan worden onder «overig personeel»?
384 Wat verklaart de piek van 41.273 euro in de uitgaven aan «overige materieel» in 2020 bij de apparaatsuitgaven kerndepartement?
385 Hoe komt het dat de apparaatsuitgaven van het OM vanaf 2019 zo fors naar beneden gaan? Kunt u dat toelichten? Wat zijn hiervan de gevolgen?
386 Hoe komt het dat de apparaatsuitgaven van het Leger des Heils en Stichting Reclassering veranderen? Kunt u beide mutaties toelichten?
387 Kunt de toename van de apparaatsuitgaven voor Dienst Justis toelichten?
388 Kunt u een overzicht verstrekken van de door de Inspectie Justitie en Veiligheid in 2018 opgeleverde rapporten alsmede een inzicht in de rapportages/inspecties die voor het jaar 2019 voorzien zijn?
389 Kunt u meer uitleg geven bij de bedragen onder het niet-beleidsartikel 92 «Nog onverdeeld»?
390 In welke mate kunnen veroordeelde criminelen nu verspreid worden? Hoe zal dat zijn wanneer de vier gevangenissen gesloten worden? Bestaat het gevaar dat criminele netwerken in de gevangenis door kunnen gaan?
391 Wat zal de sluiting van PI Almere, PI Zwaag, PI Haaglanden locatie Zoetermeer en DC Zeist aan besparingen opleveren?
392 Welk bedrag van de te verwachten besparingen die gemoeid zijn bij het sluiten van PI Almere, PI Zwaag, PI Haaglanden locatie Zoetermeer en DC Zeist zal opnieuw worden geïnvesteerd in DJI en kan worden aangegeven op welke wijze dit bedrag precies geïnvesteerd zal worden?
393 Zal de Kamer geïnformeerd worden over de uiteindelijk bespaarde en opnieuw geïnvesteerde bedragen in DJI naar aanleiding van de sluiting van PI Almere, PI Zwaag, PI Haaglanden locatie Zoetermeer en DC Zeist?
394 In hoeveel gevangenissen zijn nu drugs- en telefoonhonden aanwezig? Zijn er plannen dit aantal uit te breiden?
395 Wat zou het kosten om in elke gevangenis een drugs- en telefoonhond te stationeren?
396 Hoeveel extra vaste personeelsleden zijn aangenomen sinds het sluiten van het convenant «Werken aan een Solide Personeelsbeleid»?
397 Hoe heeft het aantal gedetineerden per personeelslid zich ontwikkeld sinds het sluiten van het convenant «Werken aan een Solide Personeelsbeleid»?
398 Wat is de stand van zaken in de herijking van de personeelsnormen, zoals afgesproken in het convenant «Werken aan een Solide Personeelsbeleid»?
399 In hoeverre is de ervaren werkdruk afgenomen onder medewerkers van DJI, naar aanleiding van het convenant «Werken aan een Solide Personeelsbeleid»?
400 Hoeveel extra vaste personeelsleden zijn aangenomen sinds het sluiten van het convenant «Werken aan een solide personeelsbeleid»? Hoe heeft het aantal gedetineerden per personeelslid zich ontwikkeld sinds het sluiten van dit convenant? Wat is de stand van zaken in de herijking van de personeelsnormen, zoals afgesproken in dit convenant? In hoeverre is door dit convenant de ervaren werkdruk afgenomen onder medewerkers van DJI?
401 Hoe vaak is het afgelopen jaar tbs opgelegd?
402 Hoe vaak is het afgelopen jaar tbs met dwangverpleging opgelegd?
403 Hoe vaak zijn het afgelopen jaar tbs’ers niet teruggekomen van onbegeleid verlof?
404 Hoe vaak zijn het afgelopen jaar tbs’ers op verlof de fout in gegaan?
405 Wat zijn de recidivecijfers bij tbs’ers?
406 Wat zijn de recidivecijfers na een gevangenisstraf zonder tbs?
407 Hoeveel fte zou er minimaal nodig zijn bij de IND om in geen enkele zaak meer de beslistermijn te overschrijden mits het niet zeer uitzonderlijke zaken betreft?
408 Hoeveel fte is er thans beschikbaar bij de IND?
409 Welke stappen worden genomen om de externe inhuurkosten van personeel te verlagen?
410 Waarop is raming voor asielinstroom van 22.500 voor 2020 en verder gebaseerd?
411 Wat is het totaal aantal boetes opgelegd door het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB), uitgesplitst per categorie?
412 Wat zijn de directe en indirecte inningskosten?
413 Hoeveel door het CJIB opgelegde boetes worden uiteindelijk vernietigd, uitgesplitst per categorie, en wat zijn hiervan de kosten?
414 Wat is het verschil tussen A- en B-zaken met betrekking tot ontnemingsmaatregelen?
415 Kunt u per doelmatigheidsindicator – van Geldtboetes tot en met Jeugdreclassering – het grote verschil tussen de gerealiseerde kostprijs in 2017 en de begrote kostprijzen in 2018 en verder uitleggen en toelichten?
416 Waarom is het budget voor de One Stop Shop (OSS) niet verhoogd, aangezien dit voor 2018 niet voldoende is gebleken? Welke (concrete) consequenties had dit voor het OM, de politie en het NFI?
417 Klopt het dat er achterstanden zijn bij het behandelen van VOG-aanvragen, met als gevolg dat mensen bijvoorbeeld niet met vrijwilligerswerk kunnen starten? Hoe groot zijn die achterstanden? Hoe zal dit worden opgelost?
418 Welke plannen neemt u zich voor om digitalisering in de rechtspraak te realiseren? Wanneer worden de uitgestelde beoogde baten van de digitalisering van de rechtspraak wel gerealiseerd en welke bedragen belopen de baten vermoedelijk?
419 Hoeveel middelen zijn in 2019 beschikbaar voor de implementatie van de professionele standaarden? Hoe verhoudt dit bedrag zich tot de hiervoor beschikbare middelen in 2018 en 2020?
420 Hoeveel middelen stelt u beschikbaar aan de Rvdr in 2019 voor het implementeren van de professionele standaarden voor rechters en raadsheren? Hoe verhouden die middelen zich tot de beschikbaar gestelde middelen daarvoor in 2018 en hoe gaan die zich verhouden tot de beschikbaar te stellen middelen in 2020?
421 Wat heeft het nieuwe bekostigingssysteem van de rechtspraak opgeleverd? Op welke punten is het voor verbetering vatbaar? Waarom is een onafhankelijk adviseur werkzaam bij de Raad van State aangeschreven om onderzoek te doen? Wat is de laatste stand van zaken rondom het onderzoek naar de bekostigingssystematiek?
422 Wordt bij de nadere afspraken over de begrotingssystematiek ook gesproken over de maatschappelijk effectieve rechtspraak en over welke middelen nodig zijn om dit te bevorderen?
423 Op welke manier wordt het ministerie actiever betrokken bij het digitaliseringsproces en de informatievoorziening van de rechtspraak? Wat betekent het als er wordt gesproken over een toezichtsarrangement? Hoe wordt daarbij de scheiding der machten gerespecteerd?
424 Bent u bereid de onderliggende rekenmodellen aan de Kamer te sturen die ten grondslag liggen aan de vier geschetste voorstellen zoals genoemd in de brief d.d. 16 april 2018 over de scenario’s voor het verlagen van griffierechten voor mkb-ers (Kamerstuk 29 279, nr. 422)? Zo nee, waarom niet?
425 Hoe kan het dat het Netherlands Commercial Court reeds in 2018 800.000 euro aan baten verwacht? Het NCC is toch nog niet in bedrijf?
426 Wat zijn de kosten van het NCC?
427 Hoe kan het dat de materiële kosten van de Rvdr in 2019 dalen, terwijl de personele kosten in 2019 nagenoeg gelijk blijven, als uit de toelichting blijkt dat de materiële kosten evenredig toe- of afnemen met de personele kosten? Welke materiële vaste activa beschrijven deze daling in 2019?
428 Klopt het dat de egalisatierekening van de Rvdr vanaf eind 2018 nihil is en er dus geen buffer meer is om schommelingen in het volume op te vangen? Wat zijn hiervan de consequenties?
429 Wanneer verwacht u meer duidelijkheid over het financiële risico dat wordt gelopen met het negatief vermogen van de Rvdr dat op grond van het Besluit Financiering Rechtspraak moet worden aangezuiverd? Hoe wordt dit risico opgevangen als dat groter blijkt dat 40 miljoen euro?
430 Kunt u in tabelvorm de zaaksinstroom bij de kantonrechter vanaf 2014 per jaar aangeven en daarbij onderscheid maken tussen de griffierechtcategorieën: tot en met 500 euro; meer dan 500 euro; tot en met 12.500 euro; meer dan 12.500 euro, waarbij bij elk van die categorieën onderscheid gemaakt wordt tussen: natuurlijke personen, rechtspersonen en min- en onvermogenden?
431 Hoe heeft de egalisatierekening zich in 2018 ontwikkeld?
432 Hoe groot is het werkelijke financiële tekort van de rechtspraak over 2019?
433 Bestaat er werkelijk een juridische basis om de egalisatierekening hiervoor te gebruiken? Kunt u de werking van de hardheidsclausule van artikel 21 Besluit Financiering Rechtspraak toelichten?
434 Wat gebeurt er als, vanwege een toenamen aan instroom, gebruik gemaakt moet worden van de egalisatierekening?
435 Is het negatief resultaat van 40 miljoen euro werkelijk het netto negatief resultaat op de bedrijfsvoering of is dit simpel het bedrag van het tekort aan eigen vermogen?
436 Wat heeft de Rvdr zelf gedaan om te voorkomen dat er een negatief eigen vermogen is ontstaan?
437 Heeft het aantal rechters dat werkzaamheden kan verrichten invloed op doorlooptijden in het straf-, bestuurs- of civielrecht?
438 Wat is de geplande inwerkingtredingsdatum van de Wet forensische zorg (Kamerstuk 32 398)?
439 Wat is de geplande inwerkingtredingsdatum van de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (Kamerstuk 32 399)?
440 Wat is de geplande inwerkingtredingsdatum van de Wet Kansspelen op afstand (Kamerstuk 33 996)? Wat zijn de budgettaire consequenties als de Wet Kansspelen op afstand later dan 1 januari 2019 in werking treedt?
441 In hoeverre zorgt de Wet Kansspelen op afstand voor meer investeringen in de sport, conform het aangenomen amendement-Van Wijngaarden/Mei Li Vos (Kamerstuk 33 996, nr. 26)? Wat zijn de verwachte meeropbrengsten na drie jaar? Welk gedeelte van de meeropbrengsten kan worden gereserveerd voor extra investeringen in de sport?
442 Wat is de stand van zaken van het wetsvoorstel publicatie door particulieren van camerabeelden van diefstal of vernieling, dat op 23 april 2015 in consultatie is gegaan?
443 Wat is de geplande inwerkingtredingsdatum van het wetsvoorstel afwikkeling massaschade in collectieve actie (Kamerstuk 34 608)?
444 Wat zijn de budgettaire gevolgen als het wetsvoorstel afwikkeling massaschade in collectieve actie (Kamerstuk 34 608) niet zou worden aangenomen?
445 Wat is de geplande inwerkingtredingsdatum van de Wet gebruik van passagiersgegevens voor de bestrijding van terroristische en ernstige misdrijven (Kamerstuk 34 861)?
446 Welke lidstaten hebben de Richtlijn (EU) 2016/681 van het Europees parlement en de Raad van 27 april 2016 over het gebruik van persoonsgegevens van passagiers (PNR-gegevens) voor het voorkomen, opsporen, onderzoeken en vervolgen van terroristische misdrijven en ernstige criminaliteit (PbEU 2016, L 119) reeds geïmplementeerd? Welke lidstaten hebben deze richtlijn nog niet geïmplementeerd? Zijn er al infractieprocedures begonnen? Zo ja, wat is hiervan de stand van zaken?
447 Wat is de stand van zaken van het wetsvoorstel Aanpassing wet bewaarplicht telecommunicatiegegevens (Kamerstuk 34 537)?
448 Wat is de geplande inwerkingtredingsdatum van het wetsvoorstel experiment gesloten coffeeshopketen (Kamerstuk 34 997)?
449 Wat is de geplande inwerkingtredingsdatum van de wijziging van de regelingen detentiefasering en voorwaardelijke invrijheidstelling?
450 Wanneer wordt het voorgenomen wetsvoorstel strafbaarstelling verblijf terroristisch grondgebied naar de Kamer gestuurd? Wat is de geplande inwerkingtredingsdatum van deze wet?
451 Wat is de geplande inwerkingtredingsdatum van het wetsvoorstel stelselvernieuwing rechtsbijstand? Wat zijn de budgettaire gevolgen van een eventuele vertraging?
452 Wat is de geplande inwerkingtredingsdatum van de Wet bevordering mediation?
453 Wanneer wordt het wetsvoorstel gegevensverwerking door samenwerkingsverbanden naar de Kamer gestuurd? Wat is de geplande inwerkingtredingsdatum van deze wet?
454 Wat is de inhoud van het wetsvoorstel wegnemen notariskosten bij keuze algehele gemeenschap van goederen? Is het noodzakelijk deze inhoud in een wetsvoorstel te regelen? Kan hetzelfde resultaat niet worden bereikt via onderlinge afspraken met het notariaat en/of lagere regelgeving?
455 Wat is de inhoud van het wetsvoorstel uitbreiding slachtofferrechten?
456 Wat is de geplande inwerkingtredingsdatum van de Wijziging van de Wet rechtspositie rechterlijke ambtenaren in verband met de aanpassing van het overeenstemmingsvereiste in artikel 51 Wrra? Wat is de reden om tot dit wetsvoorstel te komen? Hoe lang is dit wetsvoorstel al in interne voorbereiding?
457 Wat is de geplande inwerkingtredingsdatum van de het wetsvoorstel Verduidelijking artikel 2:20 BW ter bestrijding van radicale antidemocratische organisaties?
458 Wat is de inhoud van het wetsvoorstel Wijziging tenuitvoerlegging levenslange gevangenisstraf?
459 Wat is de geplande inwerkingtredingsdatum van de Uitvoeringswet Verordening Europees Openbaar Ministerie?
460 Wordt bij het voorgenomen wetsvoorstel uitbreiding nevenvoorzieningen echtscheiding gevolg gegeven aan de succesvolle experimenten met de aanwijzing van een regierechter in echtscheidings- en omgangszaken?
461 Wat is de inhoud van de Reparatiewet forensische zorg? Waarom was een reparatiewet nodig?
462 Hoeveel nieuwe klachten heeft de AP ontvangen in 2018 tot nu toe? Kunt u een overzicht geven van hoeveel van deze klachten zijn afgehandeld?
463 Wanneer verwacht u dat de middelen voor 2019 op de aanvullende post voor «Extra capaciteit strafrechtketen» aan de begroting worden toegevoegd? Op welke manier bent u voornemens de Kamer te informeren over de nagestreefde doelstellingen en over de inzet van de beschikbare middelen?
464 Wanneer verwacht u dat de middelen voor 2019 op de aanvullende post voor B7 Extra capaciteit strafrechtketen aan de begroting worden toegevoegd?
465 Op welke manier bent u voornemens de Tweede Kamer te informeren over de nagestreefde doelstellingen van B7 Extra capaciteit strafrechtketen en de inzet van de beschikbare middelen?
466 Wat wordt bedoeld met de zin «Thans zijn deze middelen inclusief een kasschuif toegevoegd aan de JenV begroting.»? Afgepakt crimineel vermogen mag toch niet ten gunste komen van de begroting van het Ministerie van Justitie en Veiligheid? Gebeurt dat hier toch wel?
467 Welk deel van de extra investeringen voor MH17 staan nog op de Aanvullende Post van het Ministerie van Financiën?
468 Hoeveel van de extra investeringen voor contraterrorisme die in eerste instantie voor het Ministerie van Justitie en Veiligheid bedoeld waren, worden overgeheveld naar andere ministeries? Wat is hiervan het doel?
469 Waarom wordt bij de «voortgangsinformatie parlement» in bijlage 8.3 over de moties en toezeggingen alleen een verwijzing naar de datum van brieven zonder verwijzing naar de desbetreffende Kamerstukken opgenomen? Bent u – om de vindbaarheid van stukken te vergroten – bereid dit met ingang van de eerstvolgende begroting wel te doen?
470 Is reeds te zeggen op welke wijze de uitvoering van de motie-Tellegen over het verschoningsrecht van imams (Kamerstuk 34 550 VI, nr. 46) zal worden betrokken bij de modernisering van het Wetboek van Strafvordering?
471 Op welke wijze zal de motie-Recourt/Tellegen over het zo spoedig mogelijk naar de Kamer sturen van mediation-wetgeving (Kamerstuk 34 550 VI, nr. 54) worden uitgevoerd?
472 Wat is de reden dat het wetsvoorstel voor een zelfstandig houdverbod bij dierenmishandeling nog niet aan de Kamer is gezonden? Wanneer kan de Kamer het wetsvoorstel verwachten?
473 Wat is het precieze verwachte traject met betrekking tot de uitvoering van de motie-Van der Staaij over de verlenging van de looptijd van een jachtakte of andere vergunning (Kamerstuk 34 432, nr. 11)? Wanneer is de evaluatie afgerond? Wanneer kan de Kamer het wetsvoorstel tegemoet zien?
474 Wat is de stand van zaken bij de uitvoering van de motie-Groothuizen/Arno Rutte over het afronden van ontnemingsprocedures (Kamerstuk 29 911, nr. 186? Is de motie betrokken bij het programma ondermijning of bij het WODC-onderzoek?
475 Heeft het gesprek met de Autoriteit Persoonsgegevens over de motie-Van der Staaij/Van Toorenburg over duidelijke richtlijnen voor de functionaris gegevensbescherming (Kamerstuk 34 851, nr. 21) reeds plaatsgevonden? Zo ja, wat was de uitkomst van dat gesprek?
476 Kan er op korte termijn duidelijkheid worden geboden over de uitvoering van de motie-Van der Staaij over de duidelijke richtlijnen voor de functionaris gegevensbescherming (Kamerstuk 34 851, nr. 21)?
477 Wanneer in 2019 wordt de Kamer geïnformeerd over de uitvoering van de motie-Van Nispen c.s. over een onderzoek naar seksueel misbruik bij de Jehovah’s getuigen (31 015 nr. 153)? Wat is de huidige stand van zaken van de uitvoering?
478 Wat zijn de concrete plannen om uitvoering te geven aan de motie-Van der Staaij (Kamerstuk 29 754, nr. 399), waar het gaat om het waarborgen van de veiligheid tegen verdachte reisbewegingen die om voortdurende inzet vraagt? Wanneer kan de Kamer voorstellen tegemoet zien om daadwerkelijk over te gaan tot invoering van een gebiedsverbod voor inwoners van andere lidstaten en tevens van het verbod om naar een of meer andere staten uit te reizen?
479 Wat is de concrete uitwerking van de versnelling van de evaluatie van de Wet DNA, zoals gevraagd in de motie-Van der Staaij (Kamerstuk 29 279, nr. 450)?
480 Hoe staat het met de voorbereiding van wetgeving ter voorkoming van huwelijkse gevangenschap?
481 Wanneer krijgt de Kamer concrete plannen voor versterking van de positie van de lokale rechercheurs om in samenwerking met de wijkagenten concrete lokale problemen aan te kunnen pakken – onder meer in de strijd tegen georganiseerde misdaad (zie Kamerstuk 29 911, nr. 164)?
482 Wat is inmiddels verbeterd in het oplossen en voorkomen van de voorraadvorming van strafzaken bij het OM? Kan de Kamer de genomen maatregelen voor de begrotingsbehandeling toegezonden krijgen?
483 Welke acties zijn genomen naar aanleiding van het pleidooi van de Federatie Particulier Grondbezit om de inzet van groene BOA's te erkennen en te steunen? Wordt het aantal groene BOA's uitgebreid met het oog op de toenemende overlast en (georganiseerde) criminaliteit in het buitengebied? Hoe staat het met het plan van aanpak voor groene BOA’s waarin de positie van BOA’s zal worden geborgd? Klopt het dat de politie recent bedragen in rekening brengt voor het gebruik van C2000-portofoons? Zo ja, om welke bedragen gaat het hier?
484 Wat is de stand van zaken rondom het Europees Openbaar Ministerie? Welke lidstaten doen hieraan mee? Welke lidstaten doen hier niet aan mee? Wordt verwacht dat het aantal deelnemende lidstaten zal uitbreiden? Welke bevoegdheden krijgt het Europees Openbaar Ministerie? Welke lidstaten zijn voorstander van een uitbreiding van de bevoegdheden? Welke lidstaten zijn daar geen voorstander van? Waarom wel/niet?
485 Waarom wordt de bijdrage aan de NVvR verlaagd van 645.000 euro naar 455.000 euro?
486 Waarom wordt de bijdrage aan de NVvR verlaagd van 645.000 naar 455.000 euro?
487 Kunt u een overzicht geven hoeveel subsidie de NVvR de afgelopen tien jaar heeft ontvangen?
488 Kunt u een overzicht geven hoeveel subsidie het CCV de afgelopen tien jaar heeft ontvangen?
489 Kunt u een overzicht geven hoeveel subsidie Uitstapprogramma’s prostituees de afgelopen tien jaar hebben ontvangen?
490 Hoe worden de resultaten van winkelgebieden met het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) gewaarborgd? In hoeverre zijn er alternatieven voor KVO-winkelgebieden?