[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Reactie op verzoek commissie over het bericht dat Daimler in Europa ruim 700.000 dieselauto’s terug moet roepen vanwege sjoemelsoftware

Schoon en zuinig

Brief regering

Nummer: 2018D51391, datum: 2018-10-30, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-31209-218).

Gerelateerde personen:

Onderdeel van kamerstukdossier 31209 -218 Schoon en zuinig.

Onderdeel van zaak 2018Z19456:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2018-2019

31 209 Schoon en zuinig

Nr. 218 BRIEF VAN DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 30 oktober 2018

In de procedurevergadering van de vaste commissie voor Infrastructuur en Waterstaat van 13 juni heeft de commissie om een schriftelijke reactie gevraagd over het NRC-bericht «Daimler moet ruim 700.000 dieselauto’s terugroepen» van 11 juni jongstleden.

Sinds het bekend worden van de dieselfraude bij Volkswagen AG in het najaar van 2015 kwamen regelmatig nieuwe verdachtmakingen aan het licht. De Duitse goedkeuringsautoriteit (KBA) heeft vastgesteld dat daadwerkelijk sprake is van toepassing van sjoemelsoftware door Daimler. Het betreft de volgende Mercedes-Benz-modellen: Sprinter, Vito, CLS-, GLE-, GLC-, GLK-, ML-, SLK-, SLC-, C-, E-, G-, S- en V-klasse. KBA heeft op 5 juli, 15 augustus en 14 september 2018 de RDW hierover geïnformeerd. In de mededelingen worden ook Audi, BMW en Porsche genoemd waarbij KBA sjoemelsoftware heeft aangetroffen.

Ik vind dergelijke fraude met betrekking tot de milieueisen voor auto’s niet acceptabel. Het is een kwalijke zaak voor zowel de eigenaar van een dergelijk voertuig als voor de luchtkwaliteit. Het is daarom goed dat dergelijke signalen worden opgepakt door de Duitse autoriteiten. Het voortouw voor wat betreft de eventuele juridische vervolgstappen ligt bij de Duitse autoriteiten. Uiteraard is het daarbij ook voor Nederlandse voertuigeigenaren van belang dat de fabrikant spoedig en kosteloos herstelt. De procedure is als volgt:

– De fabrikant moet een voorstel indienen bij KBA om de sjoemelsoftware bij de betreffende voertuigen te verwijderen.

– Nadat KBA de software-update heeft goedgekeurd moeten de voertuigfabrikanten alle voertuigen in Europa kosteloos herstellen.

– De fabrikant brengt in kaart om welke voertuigen het in Nederland gaat en start met de terugroepacties.

Op dit moment is alleen van de Vito, de V- en GLC-klasse de software-update vrijgegeven. In Nederland gaat het voor die modellen om 7.195 voertuigen. De eigenaren ontvangen binnenkort een oproep om een afspraak te maken bij de dealer, waar de update geïnstalleerd wordt.

De eerste software-updates zijn pas zeer recent door KBA vrijgegeven, waardoor ik uw Kamer niet eerder kon informeren over de hoeveelheid auto’s die in Nederland worden getroffen door deze terugroepactie.

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat,
C. van Nieuwenhuizen Wijbenga