[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Reactie op het verzoek van het lid Sjoerdsma, gedaan tijdens de Regeling van werkzaamheden van 25 september 2018, over het onderzoek naar de dood van vier IKON journalisten in El Salvador

Vaststelling van de begrotingsstaat van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (V) voor het jaar 2019

Brief regering

Nummer: 2018D52604, datum: 2018-11-05, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 5

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-35000-V-43).

Gerelateerde personen:

Onderdeel van kamerstukdossier 35000 V-43 Vaststelling van de begrotingsstaat van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (V) voor het jaar 2019.

Onderdeel van zaak 2018Z20065:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2018-2019

35 000 V Vaststelling van de begrotingsstaat van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (V) voor het jaar 2019

Nr. 43 BRIEF VAN DE MINISTERS VAN BUITENLANDSE ZAKEN EN VAN JUSTITIE EN VEILIGHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 5 november 2018

Tijdens de regeling van werkzaamheden van 25 september 2018 (Handelingen II 2018/19, nr. 4, item 23) heeft uw Kamer verzocht om een brief met een reactie op de uitzending van het programma Zembla over de dood van vier IKON journalisten, te weten Koos Koster, Jan Kuiper, Hans Ter Laag en Joop Willemsen, in El Salvador in 1982. Met deze brief voldoen wij aan dit verzoek.

De dood van vier IKON-journalisten op 17 maart 1982 in El Salvador heeft een grote impact op de levens van de nabestaanden en op de Nederlandse samenleving gehad. Het is van onverminderd belang dat de schuldigen worden bestraft. Niet alleen omdat het om vier Nederlandse burgers gaat die zijn doodgeschoten, maar ook omdat het om journalisten gaat, die een onmisbare taak hebben in een democratische rechtsstaat.

In Nederland is het Openbaar Ministerie bezig met een strafrechtelijk onderzoek met als uiteindelijke doel de precieze toedracht van de gebeurtenissen te achterhalen en de verdachte(n) voor de rechter te brengen. Om dit proces niet te verstoren, wordt op dit moment geen informatie verstrekt over de stand van het onderzoek en de stappen die daarin worden gezet.

Ook heeft het kabinet sinds 1982 op meerdere niveaus in El Salvador aangedrongen op spoedige resultaten van het Salvadoraanse onderzoek. Door de amnestiewetgeving van 1993 is dit onderzoek toentertijd stopgezet. Sinds 2016, toen de amnestiewet werd opgeheven, heeft Nederland zich met hernieuwde krachten ingespannen voor de heropening van de zaak in El Salvador. Zo heeft het Ministerie van Buitenlandse Zaken onder meer twee ngo’s gesteund die namens een nabestaande in El Salvador aangifte hebben gedaan in deze zaak. Dit heeft geleid tot heropening van het onderzoek bij het El Salvadoraanse Openbaar Ministerie in juni 2018.

Er is de Nederlandse regering veel aan gelegen degenen die verantwoordelijk zijn voor de dood van de vier journalisten voor de rechter te brengen. Het kabinet zal zich waar mogelijk inspannen om dit resultaat te bereiken.

De Minister van Buitenlandse Zaken,
S.A. Blok

De Minister van Justitie en Veiligheid,
F.B.J. Grapperhaus