[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Reactie op verzoek commissie over toezending van het rapport over de faillissementen van ziekenhuizen

Ziekenhuiszorg

Brief regering

Nummer: 2018D52732, datum: 2018-11-06, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-31016-137).

Gerelateerde personen:

Onderdeel van kamerstukdossier 31016 -137 Ziekenhuiszorg.

Onderdeel van zaak 2018Z20119:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2018-2019

31 016 Ziekenhuiszorg

Nr. 137 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR MEDISCHE ZORG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 6 november 2018

Uw Kamer heeft mij verzocht om u per ommegaande het rapport toe te sturen waarvan ik melding maakte tijdens het debat over de faillissementen van ziekenhuizen d.d. 31 oktober 2018 (Handelingen II 2018/19, nr. 17, debat over het faillissement van de IJsselmeerziekenhuizen en het Slotervaartziekenhuis). Het gaat hier niet om een rapport maar om een interne nota van VWS op basis van telefonisch verkregen informatie van het Waarborgfonds voor de Zorgsector (WFZ), die op 30 augustus is opgesteld. Deze nota ging onder andere over de financiële situatie bij MC IJsselmeerziekenhuizen, maar bevatte ook informatie die hier niet aan gerelateerd was. Ik citeer hieronder de paragraaf uit de nota die betrekking had op MC IJsselmeerziekenhuizen. Daarbij heb ik de persoonsnamen weggelaten.

Passage uit de interne nota:

«MC-groep (voorheen IJsselmeerziekenhuizen):

Op 11 juli jl. bent u eerder geïnformeerd over de financiële problematiek bij de MC-groep (en het gelieerde MC Slotervaart). Directe aanleiding was toen berichtgeving in het Financieel Dagblad.

Het WFZ noemde de situatie bij de MC-groep destijds nog zorgelijk, maar niet kritiek. Na een gesprek met bestuursvoorzitter [...] (samen met [...] ook mede-eigenaar) is daar verandering in gekomen.

Het ziekenhuis kampt met een negatief eigen vermogen en liquiditeitstekorten. Met de banken en zorgverzekeraars is een zogenaamde «stand still» afgesproken tot november. Dat betekent dat er tot die tijd geen (terug)betalingen vanuit het ziekenhuis worden verwacht.

Het bestuur heeft richting het WFZ aangegeven drie scenario’s te zien:

a) Omzetgroei doordat zorgverzekeraars hogere prijzen gaan betalen (niet erg waarschijnlijk);

b) Een overname door een andere partij;

c) (gecontroleerd) Faillissement.

Half september volgt weer een nieuwe check van het WFZ.

De IGJ heeft het ziekenhuis onlangs onder verscherpt toezicht geplaatst. De inspectie maakt zich onder andere zorgen over de bestuurbaarheid en de wijze waarop professionals worden aangestuurd. NB: Omdat de raad van bestuur bedenkingen heeft geuit tegen openbaarmaking is deze maatregel nog niet openbaar.»

De Minister voor Medische Zorg,
B.J. Bruins