[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Verslag deelname Nederland aan de jaarlijkse VN-conferentie SDGs, 9-18 juli 2018

Algemene Vergadering der Verenigde Naties

Brief regering

Nummer: 2018D53680, datum: 2018-11-09, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-26150-179).

Gerelateerde personen:

Onderdeel van kamerstukdossier 26150 -179 Algemene Vergadering der Verenigde Naties.

Onderdeel van zaak 2018Z20680:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2018-2019

26 150 Algemene Vergadering der Verenigde Naties

Nr. 179 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 9 november 2018

Voor het derde achtereenvolgende jaar vond van 9-18 juli de jaarlijkse VN-conferentie over de SDGs, het zogenaamde High Level Political Forum on Sustainable Development (HLPF) plaats. Naar aanleiding van het verzoek van Kamerlid Van Brenk (50Plus) tijdens het VAO Circulaire economie op 25 september 2018 jl. (Handelingen II 2018/19, nr. 4, item 27) doe ik uw Kamer hierbij een kort verslag van deze bijeenkomst toekomen. Tijdens de bijeenkomst werd het jaarlijkse voortgangsrapport van de SGVN besproken, is een Ministeriele Verklaring aangenomen en presenteerden 46 landen hun nationale voortgangsrapporten, de zogenaamde Voluntary National Reports. Nederland deed dit in 2017.

Dit jaar stonden een groot aantal SDGs centraal met een sterke milieudimensie, waaronder SDG6 (schoon water en sanitair), SDG7 (duurzame en betaalbare energie), SDG11 (veilige en duurzame steden), SDG12 (duurzame productie en consumptie), SDG15 (herstel ecosystemen en behoud biodiversiteit) en SDG17 (partnerschappen). De Nederlandse inzet richtte zich primair op twee onderwerpen: de transitie naar een circulaire economie en het verbeteren van de internationale inzet en samenwerking op het gebied van water.

Circulaire Economie

De centrale boodschap van Nederland tijdens de conferentie was het belang van de transitie naar een circulaire economie en de bijdrage die daarmee geleverd wordt aan het tegengaan van klimaatverandering en het behalen van de SDGs. Ik heb daarvoor aan diverse bijeenkomsten deelgenomen om deze boodschap uit te dragen.

Allereerst heb ik het side event van Nederland en de Europese Unie voorgezeten over de «Global Circular Economy for an Inclusive and Sustainable Future», waaraan onder meer de Plaatsvervangend Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties, Mohammed, Eurocommissaris van milieu, Vella, Eurocommissaris van internationale samenwerking, Mimica, de Ministers van Argentinië en Ghana, evenals vertegenwoordigers van het World Resources Institute, Chatham House en DSM deelnamen. Tijdens de bijeenkomst werden de kansen besproken die een circulaire economie biedt voor het realiseren van de klimaatagenda en voor de SDGs wereldwijd en in het bijzonder voor ontwikkelingslanden. Doel was om met goede voorbeelden bij te dragen aan het vergroten van het internationale draagvlak voor circulaire economie.

Daarnaast heb ik deelgenomen aan het ministeriële ontbijt georganiseerd door Duitsland en UN Environment over de implementatie van SDG12 en de uitdagingen om de uitvoering te versnellen. Deelnemers aan het zogenaamde One Planet Netwerk riepen op om internationaal beter samen te werken, nationaal SDG12 uit te voeren, meer middelen beschikbaar te stellen en de relatie met andere beleidsterreinen (SDGs) te leggen waar dit nodig is. Ik heb tijdens de bijeenkomst aandacht gevraagd voor de grote impact die nationale overheden kunnen hebben op de implementatie van SDG12 door het verbeteren van duurzaam en/of circulair inkopen.

Op 17 juli trad Nederland formeel toe tot het Platform for Accelerating the Circular Economy (PACE). Dit is een publiek-private samenwerking tussen bedrijven, overheden en internationale organisaties, waarin concrete projecten, bijvoorbeeld op het gebied van plastics, elektronische apparatuur, financiering en duurzaam inkopen, worden geïnitieerd om de transitie naar een circulaire economie te versnellen. Bij de officiële ondertekening waren ook PACE-partners het World Economic Forum, UN Environment, World Resources Institute en ABN AMRO aanwezig.

Water

De conclusie uit het voortgangsrapport voor SDG6 dat door UN Water was opgesteld voor het HLPF (SDG6 Synthesis Report 2018 on Water and Sanitation) was dat de wereld nog onvoldoende op koers ligt om SDG6 in 2030 te gaan halen. Nederland heeft zich tijdens het HLPF gepresenteerd als een voortrekker op watergebied. Ik was gastvrouw van het side event «The Valuing Water Initiative: Valuing Water throughout the 2030 Agenda», dat Nederland samen met Mexico, Bangladesh, Peru, Zuid-Afrika en de Wereldbank organiseerde.

Tijdens deze bijeenkomst werd het Valuing Water Initiatief gelanceerd dat als doel heeft om water in een breder perspectief te plaatsen, waarbij de impact op vrede en veiligheid wordt meegenomen, evenals de rol die water speelt bij sociale, ecologische en economische ontwikkeling. Dit initiatief kwam tot stand onder het Actieplan van het High Level Panel on Water (HLPW) dat in 2016 heeft opgeroepen om tot een fundamentele verschuiving in de manier waarop de wereld naar water kijkt te komen. Dit werd aan de hand van concrete cases geïllustreerd. Ook was er een rol voor de aanwezige VN-jeugdvertegenwoordigers en met hen is afgesproken tijdens de Stockholm Water Week een vervolgbijeenkomst te organiseren.

Ik heb ook deelgenomen aan de door Duitsland samen met Nederland, Singapore en Zuid-Afrika georganiseerde informele ministeriële Waterbijeenkomst «Reviewing SDG 6: where to go from here?», die als doel had het verbeteren van de coördinatie van internationale wateractiviteiten. UN Water pleitte in reactie op bovengenoemde voortgangsrapportage van SDG6 voor betere samenwerking tussen de diverse VN-organisaties op het gebied van water. Ik heb aangegeven dat er, als we de doelen op water willen bereiken in 2030, een betere samenhang binnen de VN nodig is en dat lidstaten de mogelijkheid moeten krijgen om water ook op politiek niveau in de VN te bespreken. De door het HLPW voorgestelde UN High Level Meeting kan hiervoor een oplossing bieden. Daarvoor is wel een mandaat van de AVVN nodig; dit zal via een resolutie moeten worden verkregen. Met de organisatoren van dit side event en een aantal deelnemende landen is afgesproken deze resolutie voor te bereiden.

Overige programmaonderdelen

Naast bovenstaande bijeenkomsten heb ik ook nog deelgenomen aan een door Zweden georganiseerde bijeenkomst, waarin de «Global Alliance on Chemicals and Waste» werd gelanceerd en participeerde ik in het door de Nordic Council georganiseerde Policy Lab «Serving-Up Solutions for Agenda 2030» over het belang van duurzame en gezonde voeding voor het behalen van SDG3 en SDG12. Tevens heb ik bilaterale gesprekken gevoerd met Indonesië, Aruba, Argentinië, Zuid-Afrika, Japan, Frankrijk, het World Resources Institute, de World Benchmarking Alliance, UNDP, UNFCCC (Espinosa), het Zweedse bedrijf Ragn-Sells, Hivos en met Nederlandse vertegenwoordigers van NGO’s, waaronder de organisatie Women Engage for a Common Future (WECF).

Tot slot, en marge van het HLPF in New York vond ook het SDG Business Forum plaats waar bedrijven zich bogen over hun bijdrage aan de SDGs. En ook decentrale overheden kwamen bijeen om te spreken over de uitvoering van de SDGs in het Local and Regional Governments Forum. Namens Nederland nam VNG-voorzitter Jan van Zanen daaraan deel.

Volgend jaar zal het HLPF in het teken staan van de sociaal-economische doelen en klimaat. De SDGs 4, 8, 10, 13, 16 en 17 staan centraal, en het thema is «Empowering people and ensuring inclusiveness and equality».

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat,
S. van Veldhoven-van der Meer