Inzet bij de 14e Conferentie van Partijen van het Biodiversiteitsverdrag
Biodiversiteit
Brief regering
Nummer: 2018D54997, datum: 2018-11-16, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-26407-112).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: C.J. Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (Ooit ChristenUnie kamerlid)
Onderdeel van kamerstukdossier 26407 -112 Biodiversiteit.
Onderdeel van zaak 2018Z21348:
- Indiener: C.J. Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
- Volgcommissie: vaste commissie voor Infrastructuur en Waterstaat
- Volgcommissie: vaste commissie voor Europese Zaken
- Voortouwcommissie: vaste commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (2017-2024)
- 2018-11-20 15:45: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
- 2018-12-05 11:15: Procedurevergadering (Procedurevergadering), vaste commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (2017-2024)
- 2019-02-12 16:00: Natuur (Algemeen overleg), vaste commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (2017-2024)
- 2019-02-20 13:15: Aansluitend aan de beëdiging: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
Preview document (🔗 origineel)
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2 |
Vergaderjaar 2018-2019 |
26 407 Biodiversiteit
Nr. 112 BRIEF VAN DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT
Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 16 november 2018
Met deze brief informeer ik u over de Nederlandse inzet tijdens de 14e Conferentie van Partijen bij de Conventie inzake Biologische Diversiteit die van 17 tot en met 29 november a.s. plaatsvindt in Sharm-El-Sheikh, Egypte.
Voor deze verdragsconferentie heeft de Europese Unie één gezamenlijke EU-positie bepaald in de Raadsconclusies die op 9 oktober 2018 door de Milieuraad van de EU zijn vastgesteld. Uw Kamer heeft de Nederlandse inzet voor deze Raadsconclusies besproken tijdens het Algemeen Overleg ter voorbereiding op de EU Milieuraad, op 2 oktober 2018. De Raadsconclusies leggen op hoofdlijnen de prioriteiten en gewenste uitkomsten van de Europese lidstaten vast. Dat neemt niet weg dat er ruimte is voor eigen accenten en speerpunten van Nederland, die zowel tijdens de EU-positiebepaling en onderhandelingen in Egypte naar voren zullen worden gebracht.
In deze brief geef ik een overzicht van de belangrijkste onderwerpen van de vergadering en de Nederlandse inzet op die onderwerpen. Nederland zal tijdens de verdragsvergadering vertegenwoordigd worden door een ambtelijke delegatie.
Procesafspraken nieuw biodiversiteitsraamwerk 2020
Het huidige strategische raamwerk van het verdrag met de twintig globale biodiversiteitsdoelen (Aichi-doelen), loopt tot 2020. Het is de bedoeling om tijdens Conferentie van Partijen 15 (CoP-15) in 2020 te Beijing, China, een nieuw strategisch raamwerk vast te stellen. Tijdens CoP-14 moeten belangrijke procesafspraken gemaakt worden om tot dat nieuwe raamwerk te komen. Feit is dat de doelen van het Biodiversiteitsverdrag keer op keer niet gehaald worden, terwijl het belang van goede biodiversiteit voor de mensheid steeds duidelijker wordt. Ik zet mij in voor een stevig nieuwe strategisch plan voor het Biodiversiteitsverdrag, met de nadruk op implementeerbaarheid. Daarbij past een proces voor nationale toezeggingen («national commitments») en een formele status voor inspanningen van zogenaamde non-state-actors.
Integratie van biodiversiteit in andere sectoren
Veel menselijke activiteiten leiden tot een verlies aan biodiversiteit. Om biodiversiteit te behouden en duurzaam te gebruiken is het nodig dat in alle maatschappelijke sectoren rekening gehouden met biodiversiteit. Tijdens de verdragsvergadering wordt in het bijzonder gekeken naar integratie in de sectoren energie en mijnbouw, infrastructuur, de productiesector en gezondheid. De Nederlandse delegatie zal het belang van milieueffectrapportages en strategische milieueffectrapportages benadrukken, en onze goede ervaringen daarmee voor het voetlicht brengen. Daarnaast zal de delegatie benadrukken dat het belangrijk is om afspraken te maken samen met het bedrijfsleven.
Digitale Genetische Informatie
Tijdens de verdragsvergadering zal een besluit genomen moeten worden over Digitale Genetisch informatie (DGI) in relatie tot afspraken over toegang tot genetische informatie en gelijke verdeling van de baten. De toegang tot deze informatie wordt geregeld binnen het protocol van het verdrag (Nagoya protocol). De afspraken in het protocol staan onder spanning, omdat tegenwoordig genetische informatie op zeer eenvoudige wijze gedigitaliseerd kan worden. Er is in het verleden niet expliciet afgesproken of deze digitale genetische informatie al dan niet onder de werking van het verdrag valt. Als afgesproken wordt dat dit wel het geval moet zijn, zal dat ontwikkelingen en innovaties belemmeren en vertragen, bijvoorbeeld op het gebied van vaccin ontwikkeling, zaadveredeling en Climate Smart Agriculture. Nederland zal daarom nadruk leggen op het belang van vrije beschikbarheid van data.
Synthetische Biologie
In het kader van het Cartagenaprotocol bij het Verdrag zijn afspraken gemaakt over voorzorgsmaatregelen bij het omgaan met genetisch gemodificeerde organismen. De wetenschappelijke ontwikkelingen op dit terrein gaan hard en het is daarom de vraag of aanvullende voorzorgmaatregelen nodig zijn. Er wordt in het bijzonder gediscussieerd over de noodzaak tot aanvullende afspraken over de techniek voor het ontwikkelen van «genedrives» die ervoor zou kunnen zorgen dat nieuw genetisch materiaal langer aanwezig blijft in een populatie. Nederland wil voorkomen dat specifieke toepassingen van synthetische biologie worden geblokkeerd door opleggen van extra verplichtingen indien dit op grond van de milieurisicobeoordeling niet noodzakelijk is.
Bestuivers
Nederland organiseert in de marge van de vergadering evenementen met betrekking tot de Coalition of the Willing on Pollinators. Een aantal landen en de EU zullen tijdens de CoP lid worden van deze door Nederland georganiseerde Coalitie door ondertekening van de opgestelde declaratie.
Partijen committeren zich daarmee tot het werken aan actieplannen voor bestuivers en tot samenwerking en kennisdeling.
Klimaat
Nederland vindt dat goede afstemming nodig is tussen de afspraken over biodiversiteit en klimaat. Door te zorgen voor gezonde natuur kunnen we tegelijk klimaatverandering mitigeren en kunnen we ons door grotere veerkracht beter aanpassen aan veranderingen.
De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,
C.J. Schouten