Het bericht 'Stresstest voor banken moet veel effectiever'
Schriftelijke vragen
Nummer: 2018D55198, datum: 2018-11-19, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 2
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kv-tk-2018Z21422).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: A. (Aukje) de Vries, Tweede Kamerlid (VVD)
- Mede ondertekenaar: R.E. van der Linde, Tweede Kamerlid (Ooit VVD kamerlid)
Onderdeel van zaak 2018Z21422:
- Gericht aan: W.B. Hoekstra, minister van Financiën
- Indiener: A. (Aukje) de Vries, Tweede Kamerlid
- Medeindiener: R.E. van der Linde, Tweede Kamerlid
- Voortouwcommissie: TK
Preview document (🔗 origineel)
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2 |
Vergaderjaar 2018-2019 | Vragen gesteld door de leden der Kamer |
2018Z21422
Vragen van het lid Aukje de Vries en Van der Linde (beiden VVD) aan de Minister van Financiën over het bericht «Stresstest voor banken moet veel effectiever» (ingezonden 19 november 2018).
Vraag 1
Bent u bekend met het bericht «Stresstest banken moet veel effectiever»?1
Vraag 2
Bent u het eens met de voorzitter van de Europese Bankautoriteit (EBA), de heer Andrea Enria, dat de stresstesten veel effectiever moeten en beter kunnen?
Vraag 3
Wat kunnen de gevolgen zijn als de stresstesten van de banken niet effectief (genoeg) zijn?
Vraag 4
Wat is uw mening over de huidige stresstesten? Welke tekortkomingen ziet u in de huidige methodologie van de testen?
Vraag 5
Op welke manier zijn de stresstesten de afgelopen jaren effectiever, meer valide en betrouwbaarder geworden?
Vraag 6
Welke mogelijkheden ziet u om te komen tot betere stresstesten?
Vraag 7
Kunt u ingaan op de verschillen in de methoden van stresstesten in de VS en de EU? Welke mogelijkheden ter verbetering en «best practises» ziet u?
Vraag 8
Kunt u reageren op de opmerkingen van Enria dat de ontkoppeling van de resultaten van de stresstest en de toezichthoudende acties – met daarbij de transparantie van de eerste en de ondoorzichtigheid van de laatste – volgens hem de belangrijkste tekortkomingen zijn van de Europese aanpak, in vergelijking met die in de VS?
Vraag 9
Kunt u reageren op de suggestie van Enria dat de publicatie van de stresstest gelijk moet vallen met de maatregelen die banken opgelegd krijgen als de toezichthouder dat nodig acht?
Vraag 10
Kunt u reageren op de suggestie van Enria dat er veel meer gewerkt moet worden aan Europese benchmarks? Welke benchmarks zijn er nu? Welke andere mogelijkheden ziet u om de uitkomsten vergelijkbaarder te maken?
Vraag 11
Bent u het ermee eens dat geloofwaardige en realistische stresstesten van uitermate groot belang zijn voor de financiële stabiliteit en een geloofwaardig toezicht op de Europese bankensector?
Vraag 12
Bent u het eveneens ermee eens dat gezond toezicht op de bankensector des te belangrijker is in relatie tot de gewenste risicoreductie en de situatie van de bankensector in Italië? Kunt u ingaan op de gezondheid van de Italiaanse bankensector, welke stappen gezet worden om deze te verbeteren en de effecten van het beleid van de huidige Italiaanse regering hierop?
Vraag 13
Hoe was de stresstest voor de Europese banken geweest als de door Enria gewenste effectievere methoden waren gebruikt? Hoeveel banken hadden de test dan niet gehaald?
Vraag 14
Kunt u hierbij specifiek ingaan op de positie van Barclays, Lloyds en Banco BPM?
Ziet u net als Enria het risico van banken die de stresstesten «gamen» door hun balans op een bepaalde manier in te richten? Hoe worden de banken die dit doen aangepakt en welke mogelijkheden ziet u hiertoe om dit «gamen» verder te beperken?
Vraag 15
Worden de opmerkingen van Enria nog ergens besproken in een Europees gremium? Zo nee, waarom niet? Zo ja, waar dan? Worden de onderliggende gesignaleerde problemen en kwesties ergens besproken?
Vraag 16
Welke stappen zet het kabinet om effectievere stresstesten te bevorderen? Bent u bereid om de suggesties van Enria mee te nemen en te bespreken in de relevante gremia?
FD, 16 november 2018; https://fd.nl/economie-politiek/1278578/stresstest-voor-banken-moet-veel-effectiever↩︎