[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [🧑mijn] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Lijst van vragen inzake de 22e halfjaarsrapportage Belastingdienst (Kamerstuk 31066-438)

Belastingdienst

Lijst van vragen

Nummer: 2018D56216, datum: 2018-11-22, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (nds-tk-2018D56216).

Gerelateerde personen:

Onderdeel van zaak 2018Z19615:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


2018D56216 LIJST VAN VRAGEN

De vaste commissie voor Financiën heeft over de brief van de Staatssecretaris van Financiën van 5 november 2018 inzake aanbieding 22e halfjaarsrapportage Belastingdienst (Kamerstuk 31 066, nr. 438) op 22 november 2018 de navolgende vragen ter beantwoording aan de Staatssecretaris voorgelegd.

De voorzitter van de commissie,
Anne Mulder

De adjunct-griffier van de commissie,
Freriks

Nr. Vraag
1. Waar zijn de cijfers met betrekking tot de aantallen auto’s die als gevolg van de parallelimport ons land binnenkomen gezien de eerdere toezegging van uw voorganger dat deze cijfers voortaan worden meegenomen in de Halfjaarsrapportage van de Belastingdienst (Kamerstukken II, vergaderjaar 2017–2018, 34 775 IX, nr. 8)?
2. De regering gaf eerder aan dat er ongeveer 30.000 huishoudens zijn met inwonende kinderen, waarvoor geldt dat het inkomen van de jongere leidt tot een verlaging van de huurtoeslag en dat de effecten kunnen worden verminderd door een vergoeding voor kost en inwoning te vragen; hoe werkt dit precies? Kan het gehele effect van de verlaagde huurtoeslag worden weggenomen?
3. Zijn er signalen binnen de Belastingdienst dat huishoudens worden overvallen door het beleid om te korten op de huurtoeslag vanwege thuiswonende kinderen die geld verdienen? Zo ja, hoeveel signalen?
4. Zou het helpen als thuiswonende afstuderende kinderen actief worden geïnformeerd over de gevolgen voor de huurtoeslag van hun ouders, bijvoorbeeld wanneer ze worden geïnformeerd over het stopzetten van hun OV-reisrecht?
5. Hoe verhouden de ontslagen bij de Belastingdienst vanwege het niet nakomen van fiscale verplichtingen over de periode 2017–2018 zich ten opzichte van eerdere jaren? Hoe verhouden deze aantallen zich tot het aantal integriteitsschendingen met een financiële overtreding bij de rest van de rijksoverheid?
6. Welke «andere beschikbare instrumenten» worden er gebruikt voor de controle op het privégebruik auto?
7. Hoe ziet de mix van controle-instrumenten eruit die onderdeel uitmaken van het reguliere toezicht?
8. Wordt de volledige werving voor Douane doorgezet wanneer er definitief een akkoord is tussen het Verenigd Koninkrijk en Europa?
9. Hoe heeft het aantal ingediende bezwaren per dienstonderdeel zich de afgelopen jaren ontwikkeld?
10. Wat zijn de personele gevolgen geweest van de vertrekregeling voor de Belastingtelefoon?
11. Hoe onderzoekt u precies de oorzaken van de te lage Algemene wet bestuursrecht (Awb)-score bij de omzetbelasting en de Douane?
12. Welke Awb-score wordt er gehaald bij de inning van de erf- en schenkbelasting?
13. Hoeveel bezwaren zijn er met betrekking tot de schenk- en erfbelasting ingediend per maand in 2018?
14. Van welke afdelingen/processen komen de extra fte's die aan het team erfbelasting zijn toegevoegd? Hoe lang blijven zij daar? Hoe wordt dat opgevangen binnen de afdelingen waar zij vandaan komen?
15. Hoe zien de vijf vernieuwingsprojecten eruit? Wat is het doel van deze vijf projecten?
16. Wat zijn de gevolgen als de onderhandelingen over het onderhoudscontract van het Entreprise Tax Management (ETM)-systeem vastlopen?
17. Wanneer kan de Belastingdienst het nieuwe systeem voor de motorrijtuigenbelasting (MRB) in gebruik nemen?
18. Heeft de Belastingdienst genoeg tijd om het nieuwe MRB-systeem eigen te maken alvorens wordt gestart met de invoering van de toeslag op 1 januari 2020?
19.

Hoe wordt in het kader van de Panama Papers fiscale relevantie gedefinieerd? Wanneer is er sprake van geen of geringe fiscale relevantie?

In hoeveel dossiers waarbij de internationale structuur fiscaal bekend is, is een belastingaanslag opgelegd?

20. Wanneer is de risicoselectie op de in Nederland ingediende landenrapporten naar verwachting afgerond?
21. Kunt u het aantal klachten over het handelen van de Belastingdienst uitsplitsen naar onderwerp van de klacht?
22. Kunt u een overzicht geven van het percentage van de inning van invorderingsposten binnen een jaar van de afgelopen tien jaar?
23. Hoe komt het dat de doelstelling voor 2018 ten aanzien van de bruto correctieopbrengsten aangiftenbehandeling IH (betreffende particulieren en mkb) zoals vermeld in de halfjaarsrapportage (1,6 miljard euro) 700 miljoen euro lager ligt dan de waarde van 2017 zoals vermeld in het Jaarplan (2,3 miljard euro)?
24. Wanneer verwacht u dat de achterstand aan invordering een dalende trend gaat laten zien?
25. Wat verklaart de toename in het percentage nabetalingen van te weinig ontvangen toeslagen bij de zorgtoeslag, en in mindere mate het kindgebonden budget, wanneer het toeslagjaar 2017 wordt vergeleken met het toeslagjaar 2016?
26. Wat is de reden dat maar 0,63 miljoen euro ten opzichte van de (minimale) doelstelling van 83,3 miljoen euro aan incasso-opbrengsten is gerealiseerd? Waarom is de verwachting dat in het tweede half jaar van 2018 voldoende opbrengsten zullen worden gerealiseerd om de doelstelling meer dan voldoende te halen?