[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Lijst van vragen over het Jaarplan 2019 Belastingdienst (Kamerstuk 31066-439)

Belastingdienst

Lijst van vragen

Nummer: 2018D56217, datum: 2018-11-22, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (nds-tk-2018D56217).

Gerelateerde personen:

Onderdeel van zaak 2018Z20048:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


2018D56217 LIJST VAN VRAGEN

De vaste commissie voor Financiën heeft over de brief van de Staatssecretaris van Financiën van 5 november 2018 inzake aanbieding jaarplan 2019 Belastingdienst (Kamerstuk 31 066, nr. 439) op 22 november 2018 de navolgende vragen ter beantwoording aan de Staatssecretaris voorgelegd.

De voorzitter van de commissie,
Anne Mulder

De adjunct-griffier van de commissie,
Freriks

Nr. Vraag
1. Wordt het onderdeel «huisvesting» binnen afzienbare termijn onderdeel van het Jaarplan?
2. Zijn er locaties van de Belastingdienst waar de beoogde personele bezetting helemaal of vrijwel helemaal is ingevuld? Indien ja, welke locaties zijn dat en is uitbreiding op deze plekken dan niet opportuun?
3. Welke locaties van de Belastingdienst hebben de grootste moeite om de personele bezetting in te vullen?
4. Kunt u een meerjarig overzicht geven van de bedragen die gemiddeld per medewerker worden geïnvesteerd in opleidingen van (uitgesplitst) middelbaar, lager en hoger geschoold personeel? Wat zijn de trends?
5. Wat zijn de kosten (zowel beleidsmatige kosten als uitvoeringkosten) om toeslagen waarop men op basis van het inkomen recht heeft, automatisch uit te laten keren aan mensen die gepensioneerd zijn?
6. Kunt u nut en noodzaak toelichten van het bestaan van «lokale ICT-applicaties»(in totaal 500) voor de Belastingdienst? Is dit niet extreem inefficiënt; zo nee, waarom niet?
7. Kunt u garanderen dat (een gebrek aan) financiële middelen, op dit moment het tempo van de ICT -vernieuwingsprocessen binnen de Belastingdienst niet negatief beïnvloed?
8. Per wanneer is de Wet vereenvoudiging beslagvrije voet voor de Belastingdienst uitvoerbaar? Is de implementatie van de Wet vereenvoudiging beslagvrije voet ook mogelijk zonder de stroomlijning van de invorderingsregelgeving belastingen en toeslagen? Op welke specifieke problemen stuit de inwerkingtreding van de Wet vereenvoudiging beslagvrije voet?
9. Welke productietabellen zijn wel te vinden in de halfjaarsrapportages en niet in het Jaarplan of de jaarrapportages?
10. Welke productietabellen zijn in de afgelopen jaren niet meer meegenomen in de halfjaarsrapportages maar daarvoor wel?
11. Hoe wordt de aangifte voor ondernemers in het midden- en kleinbedrijf (mkb'ers) vergemakkelijkt?
12. Welke acties zijn ingezet naar aanleiding van de digitaliseringsagenda overheid met name op de mogelijkheden van techniek?
13. Wat zijn andere voorbeelden in de strategische ontwikkelingen waar de Belastingdienst tegenaan loopt?
14. Op welke punten staat de dienstverlening van de Belastingtelefoon onder grote druk? Welke oorzaken liggen hier naast het personeelsverloop aan ten grondslag?
15. Hoeveel bezwaren worden niet binnen de gestelde termijn afgehandeld (graag een overzicht per doelgroep)?
16. Welke termijnen worden normaliter gehanteerd om bezwaren af te handelen?
17. Wat zijn de sancties voor de Belastingdienst als bezwaren niet op tijd worden afgehandeld?
18. Op welke manier worden mensen of ondernemers tegemoet gekomen als bezwaartermijnen niet tijdig worden afgehandeld?
19. Kunt u per doelgroep (burgers, mkb’ers, starters, enz) een overzicht geven van het aantal bezwaarschriften die niet tijdig binnen de vastgestelde termijn zijn behandeld?
20. Kunt u per doelgroep een overzicht geven van de mate waarin de bezwaarschriften niet binnen de termijn zijn afgehandeld?
21. Welke innovatieve middelen zijn de afgelopen twee jaar ingezet (in de praktijk of als pilot) om de handhaving te moderniseren?
22. Kan bij het percentage dat belastingontduiking onaanvaardbaar of neutraal vindt een uitsplitsing worden gemaakt naar de groep die belastingontduiking onaanvaardbaar vindt en de groep die neutraal staat tegenover belastingontduiking? Zijn hierbij ook resultaten beschikbaar over het onaanvaardbaar vinden van belastingontwijking?
23. Kunt u de groep die volgens het Jaarplan de pakkans bij misbruik van toeslagen ervaren als neutraal tot zeer groot, onderverdelen in de beschikbare subcategorieën? Dus hoeveel neutraal en hoeveel zeer groot, etc.?
24. Op welke manieren communiceert de BelastingTelefoon met burgers?
25. Bestaat de mogelijkheid om een vraag over je aangifte via email of app te stellen?
26. Hoeveel aangiften worden handmatig gecorrigeerd en wat is de duur van deze wijziging?
27. Hoeveel aangiften worden automatisch gecorrigeerd?
28. Kunt u de in het Jaarplan genoemde belastingopbrengst van mkb’ers, te weten 70 miljard euro, uitsplitsen naar de diverse belasting- en (eventueel) premiesoorten?
29. Wat zijn de meest gestelde vagen over de Inkomstenbelasting door mkb’ers?
30. Hoe heeft het aantal mkb’ers dat juist en volledig aangifte doet zich sinds 2013 ontwikkeld?
31. Hoeveel is het totaal terug te vorderen bedrag per jaar als percentage van het totaal uitgekeerde bedrag?
32. Kunt u toelichten, nu 41% van de nieuwe aanvragers van toeslagen aangeeft hulp te hebben gehad bij de aanvraag, of dit percentage stijgend of dalend is? Welk deel van deze nieuwe aanvragers is gepensioneerd?
33. Bij 25% van de aangevraagde toeslagen vindt naderhand een terugvordering plaats; kan dit worden uitgesplitst per toeslagsoort?
34. Welke andere investeringen zijn er gedaan om de Belastingdienst en douane voor te bereiden op de Brexit en uitvoering te geven aan de extra handelingen die noodzakelijk zijn?
35. Kunt u een overzicht geven van de technische ondersteuning aan de andere landen binnen het Koninkrijk der Nederlanden?
36. De Belastingdienst gaat van 27.360 medewerkers in september 2018 naar 29.650 medewerkers eind 2019, aldus het Jaarplan; echter, volgens de begroting van het Ministerie van Financiën dalen de personele uitgaven van 2.258.192 in 2018 naar 2.051.262 in 2019; kan dit worden toegelicht?
37. Kunt u in de tabel prestatie-indicatoren naast de streefwaarde 2018 van het lopende jaar de voorlopige waarde opnemen? Zo nee, waarom niet?
38. Waarom daalt in 2019 de streefwaarde voor de bruto correctie-opbrengsten aangiftebehandeling IH voor particulieren en mkb, voor Vpb (Vennootschapsbelasting) mkb en voor boekenonderzoeken?
39. Waarom stijgt in 2019 de streefwaarde van de achterstand in de invordering?
40. Wat verklaart de toename in het aantal ernstige productieverstoringen in 2017?