[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Reactie op verzoek commissie over het rapport van de Nationale ombudsman inzake re-integratie van zieke werknemers

Veteranenzorg

Brief regering

Nummer: 2018D57634, datum: 2018-11-30, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-30139-206).

Gerelateerde personen:

Onderdeel van kamerstukdossier 30139 -206 Veteranenzorg.

Onderdeel van zaak 2018Z22720:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2018-2019

30 139 Veteranenzorg

Nr. 206 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN DEFENSIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 30 november 2018

De vaste commissie voor Defensie heeft mij op 8 november 2018 verzocht te reageren op het rapport van de Nationale ombudsman inzake re-integratie van zieke werknemers. Met deze brief kom ik aan dat verzoek tegemoet.

De Nationale ombudsman en de Veteranenombudsman zijn op 8 maart jl. een onderzoek gestart waarin het perspectief van de zieke werknemer en de wijze waarop Defensie het welzijn van haar zieke werknemers borgt, centraal staat. Aanleiding van dit onderzoek zijn klachten over de re-integratie van militairen en burgermedewerkers die de ombudsman heeft ontvangen.

Zoals de Nationale ombudsman in het rapport beschrijft, hebben er verkennende gesprekken plaatsgevonden met Defensie en het Uitkeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV). Ook heeft in juli een rondetafelgesprek onder leiding van de ombudsman plaatsgevonden waaraan ik zelf en de bestuursvoorzitter van het UWV hebben deelgenomen. Uit de verkennende gesprekken en het rondetafelgesprek kwam naar voren dat gebrek aan kennis bij leidinggevenden, late overdracht van zieke medewerkers aan het DienstenCentrum Re-integratie (DCR) en onzorgvuldige registratie de grootste knelpunten in de re-integratieketen bij Defensie vormen. Tijdens het rondetafelgesprek is gesproken over oplossingen voor de genoemde knelpunten. De drie oplossingsrichtingen (verbetering van de registratie, betere voorlichting en ondersteuning, en verbetering van de regie) vindt u terug in het rapport van de ombudsman.

Het rapport van de ombudsman bevat één aanbeveling. Defensie heeft een bijzondere zorgplicht voor veteranen. Deze zorgplicht houdt in dat veteranen en hun relaties worden bijgestaan bij hun revalidatie en re-integratie en bij het verkrijgen van materiële zorg, maatschappelijke ondersteuning of geestelijke gezondheidszorg. (Zwaar)gewonde veteranen worden met intensieve, duurzame trajecten en geboden opleidingen ondersteund door Defensie. Voor re-integratie van (zwaar)gewonde veteranen zijn echter geen maatwerkoplossingen met het UWV te realiseren. De ombudsman beveelt Defensie en het UWV daarom aan om samen te onderzoeken welke ruimte de Veteranenwet en de Wet verbetering poortwachter bieden om maatwerk toe te passen. Defensie neemt deze aanbeveling ter harte en zal samen met het UWV onderzoeken welke ruimte er is om maatwerk toe te passen.

Over het algemeen is de Nationale ombudsman positief over de reeds door Defensie ingezette verandertrajecten. Al deze trajecten moeten leiden tot verbetering van kennis, ondersteuning en regie op de re-integratieketen. Er is toegezegd dat Defensie in het voorjaar van 2019 zal rapporteren aan de ombudsman over de stand van zaken. In 2020 volgt een terugblik op het onderzoek om vast te stellen of de genoemde doelen zijn gerealiseerd.

Mede namens de Minister,

De Staatssecretaris van Defensie,
B. Visser