[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Reactie op verzoek commissie inzake stand van zaken met betrekking tot inzet om detentiekampen te sluiten in Libië

Mensenrechten in het buitenlands beleid

Brief regering

Nummer: 2018D58009, datum: 2018-12-04, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 4

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-32735-230).

Gerelateerde personen:

Onderdeel van kamerstukdossier 32735 -230 Mensenrechten in het buitenlands beleid.

Onderdeel van zaak 2018Z22925:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2018-2019

32 735 Mensenrechten in het buitenlands beleid

30 573 Migratiebeleid

Nr. 230 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR BUITENLANDSE HANDEL EN ONTWIKKELINGSSAMENWERKING EN DE STAATSSECRETARIS VAN JUSTITIE EN VEILIGHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 4 december 2018

Mede namens de Minister van Buitenlandse Zaken, bieden wij uw Kamer een brief aan met daarin een stand van zaken met betrekking tot inzet om detentiekampen te sluiten in Libië, zoals gevraagd door de vaste Kamercommissie van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking op 1 november 2018.

Zoals uw Kamer bekend deelt het kabinet de zorgen over de situatie in de detentiekampen in Libië.1 Doel van het kabinet en de EU is om de situatie in de Libische detentiecentra te verbeteren met als inzet dat deze uiteindelijk worden gesloten en vervangen door alternatieve ontvangst- en transitcentra. Daarbij wordt intensief samengewerkt met de Libische autoriteiten, UNHCR, IOM en de Afrikaanse Unie.

De gezamenlijke inspanningen tot nu toe hebben geleid tot resultaten. Er is een tiental detentiecentra gesloten. Door inspanningen van de EU-AU-VN-taskforce zijn vele duizenden migranten meer uit detentiecentra teruggekeerd naar hun landen van herkomst. Sinds eind 2017 zijn tevens al meer dan 2000 vluchtelingen met behulp van UNHCR geëvacueerd. In samenwerking met de centrale Libische autoriteiten is de toegang van UNHCR, IOM en andere hulpverleners sterk verbeterd. Dit jaar heeft UNHCR bijvoorbeeld al 1.098 monitoringsbezoeken uitgevoerd naar de verschillende centra. Mede daardoor is UNHCR ook in staat om meer vluchtelingen en asielzoekers in Libië te registreren. De voorbereidingen van de Libische autoriteiten en UNHCR voor het openstellen van een alternatief (open) centrum bevinden zich inmiddels in een vergevorderd stadium. In de contacten met de Libische autoriteiten, dringt het kabinet erop aan om hieraan mee te werken zodat dit centrum zo snel mogelijk wordt geopend.

Hoewel er voortgang is geboekt, blijft de situatie ronduit zorgelijk. Daarom blijft het kabinet met UNHCR, IOM en de EU samenwerken teneinde de resultaten van het afgelopen jaar te bestendigen en hierop voort te bouwen. Het kabinet zal de hierop gerichte inzet financieel (i.c. vrijwillige terugkeren vanuit Libië) blijven steunen en waar mogelijk wendt het kabinet ook diplomatieke middelen en contacten aan om ervoor te zorgen dat IOM, UNHCR en andere organisaties hun werk in Libië zo optimaal mogelijk kunnen doen, de situatie in de centra verbetert en een transformatieproces kan worden ingezet dat uiteindelijk zal leiden tot sluiting van de detentiecentra. Tijdens de internationale conferentie over Libië op Palermo op 13 november jl. heeft de Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking opgeroepen om de detentiecentra in Libië te sluiten en vrijwillige terugkeer van migranten naar landen van herkomst te blijven faciliteren.

De Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking,
S.A.M. Kaag

De Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid,
M.G.J. Harbers


  1. Kamerstuk 21 501-20, nr. 1280; Kamerstuk 32 735, nr. 182; Kamerstukken 32 735 en 28 638, nr. 207.↩︎