Reactie op het verzoek van het lid Nijboer, gedaan tijdens de Regeling van werkzaamheden van 20 november 2018, over het bericht ‘Belastingdienst ontsloeg vijftien frauderende medewerkers’
Belastingdienst
Brief regering
Nummer: 2018D58222, datum: 2018-12-05, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-31066-447).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: M. Snel, staatssecretaris van Financiën
Onderdeel van kamerstukdossier 31066 -447 Belastingdienst.
Onderdeel van zaak 2018Z23022:
- Indiener: M. Snel, staatssecretaris van Financiën
- Voortouwcommissie: vaste commissie voor Financiën
- 2018-12-11 15:20: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
- 2018-12-19 15:30: Procedurevergadering Financiën (Procedurevergadering), vaste commissie voor Financiën
- 2018-12-20 15:15: Aansluitend aan de stemmingen: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
Preview document (🔗 origineel)
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2 |
Vergaderjaar 2018-2019 |
31 066 Belastingdienst
Nr. 447 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN FINANCIËN
Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 5 december 2018
De vaste commissie voor Financiën heeft mij gevraagd te reageren op het bericht «Belastingdienst ontsloeg vijftien frauderende medewerkers» (Nos.nl, 16 november 2018) (Handelingen II 2018/19, nr. 25, Regeling van Werkzaamheden).
De Belastingdienst staat voor een eerlijke en zorgvuldige inning van Belastingen. Van alle belastingplichtigen wordt daarom verwacht dat zij tijdig en correct hun belastingaangifte doen. Dit geldt uiteraard ook voor de medewerkers van de Belastingdienst. Voor medewerkers van de Belastingdienst gelden dezelfde fiscale regels als voor alle andere belastingplichtigen. Dit betekent dat de inspecteur zal handelen volgens fiscale wet- en regelgeving als de aangifte niet klopt of ten onrechte geen aangifte is gedaan.
De Belastingdienstmedewerker is naast belastingplichtige ook ambtenaar. Met het oog op het aanzien en de geloofwaardigheid van de Belastingdienst verlangt de Belastingdienst als werkgever van haar medewerkers extra zorgvuldigheid bij het nakomen van de fiscale verplichtingen. Immers, als een medewerker van de Belastingdienst zijn aangifte niet of onjuist indient, dan heeft dit een verkeerde uitstraling naar andere belastingplichtigen toe. Het voorgaande betekent dat de Belastingdienst het niet nakomen van de fiscale verplichtingen door eigen medewerkers in beginsel beschouwt als een integriteitschending. In het kader van integriteit wordt aan de medewerkers expliciet duidelijk gemaakt dat de norm is dat iedere belastingdienstmedewerker zijn fiscale verplichtingen nauwkeurig nakomt.
Net als iedere andere ambtelijke organisatie treedt de Belastingdienst op tegen integriteitschendingen. Afhankelijk van de aard en ernst van de integriteitschending kunnen disciplinaire maatregelen aan de medewerker worden opgelegd. De opgelegde maatregel varieert van een berisping tot in uiterste gevallen ontslag. Welke straf wordt opgelegd, hangt af van de omstandigheden van het geval. Voor het niet nakomen van de fiscale verplichtingen geldt dat de Belastingdienst hiertegen streng optreedt. Dit disciplinaire traject staat los van de fiscale afdoening door de inspecteur. Het gaat bij het niet nakomen van de fiscale verplichtingen om twee gescheiden trajecten met ieder zijn eigen juridische kader en daarbij behorende afwegingen.
In 2017 hebben zes medewerkers van de Belastingdienst strafontslag gekregen wegens het niet nakomen van de fiscale verplichtingen. Tot november 2018 hebben tien medewerkers strafontslag gekregen wegens het niet nakomen van de fiscale verplichtingen. Het gaat bijvoorbeeld om medewerkers die meerdere jaren onjuiste aangifte hebben gedaan. Op dit moment lopen nog twintig onderzoeken naar medewerkers van de Belastingdienst die mogelijk niet aan hun fiscale verplichtingen hebben voldaan.
Het is duidelijk dat elke integriteitschending en elk strafontslag er een teveel is. Het blijft van groot belang dat de Belastingdienst optreedt tegen medewerkers die integriteitschendingen begaan. De cijfers over 2017 en 2018 laten zien dat dit ook gebeurt. De cijfers laten ook zien dat het overgrote deel van de medewerkers van de Belastingdienst zich houdt aan de regels en dagelijks hard werkt om de belastingen te innen.
Ten slotte is van belang dat binnen de Belastingdienst veel aandacht wordt besteed aan integriteit. Het onderwerp komt bij de werving en selectie aan de orde, bijvoorbeeld tijdens het selectiegesprek en bij de aflegging van de eed of belofte. Daarnaast komt integriteit ook aan de orde in het interne opleidingsprogramma van de Belastingdienst. Ook wordt integriteit onder de aandacht gebracht in de werkoverleggen en via de interne website van de Belastingdienst.
De Staatssecretaris van Financiën,
M. Snel