Verantwoording mijnenbestrijdingsvaartuigen
Brief lid / fractie
Nummer: 2018D58437, datum: 2018-12-06, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 1
Directe link naar document (.docx), link naar pagina op de Tweede Kamer site.
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: H.G.J. Bruins Slot, Tweede Kamerlid (Ooit CDA kamerlid)
Onderdeel van zaak 2018Z23125:
- Indiener: H.G.J. Bruins Slot, Tweede Kamerlid
- Voortouwcommissie: vaste commissie voor Defensie
- 2018-12-06 10:30: Procedurevergadering (Procedurevergadering), vaste commissie voor Defensie
Preview document (🔗 origineel)
Onderwerp: Rondvraag Verantwoording mijnenbestrijdingsvaartuigen
Beste griffier,
Eerder hebben we in de vaste commissie van Defensie gesproken over hoe de informatievoorziening over de mijnenbestrijdingsvaartuigen aan de Tweede Kamer vorm kan krijgen.
Martijn van Haeften heeft een goede analyse van het rapport van de Algemene Rekenkamer Financiele processen JSF gemaakt. Dit rapport biedt aanknopingspunten om afspraken te maken over de mijnenbestrijdingsvaartuigen.
Een relevante conclusie is dat een afspraak op papier over toegang tot informatie van een ander land slechts stap één is. Defensie moet ook in de praktijk aandacht besteden aan de controle van bijv. facturen, en gebruik maken van de afspraken. Uit het Rekenkamerrapport blijkt dat dit niet vanzelfsprekend is, én dat het nodig is, want er worden regelmatig fouten gevonden.
Uit het rapport van de Rekenkamer komt het beeld naar voren dat het lang heeft geduurd voordat de controles voor de F-35 op niveau waren (in de VS én in Nederland); sommige processen zijn pas naar aanleiding van het onderzoek van de Rekenkamer vastgelegd.
De minister schreef in haar reactie op het rapport de intentie te hebben de lessen van de F-35 ook bij andere internationale projecten toe te passen.
De volgende vragen zijn van belang voor het project mijnenbestrijdingsvaartuigen:
1. Hoe wil Defensie concreet de lessen van de F-35 n.a.v. de aanbevelingen van de Rekenkamer in het project verwerving mijnenbestrijdingscapaciteit gaan toepassen?
2. Zal de Belgische (financiële) verantwoording van dit project worden gecontroleerd door een (Belgische en/of Nederlandse) onafhankelijke audit-organisatie? Zo ja, door wie en wanneer?
3. Krijgt Defensie, de Auditdienst Rijk en/of de Rekenkamer toegang tot rapporten over dit project van Belgische auditinstanties, zoals de Algemene Inspectie Defensie of de Federale Interne Auditdienst?
4. Zijn bij het project van meet af aan passende procedures ontwikkeld voor de controle door Defensie van de rekeningen e.d. uit België, conform de aanbeveling van de Algemene Rekenkamer in het rapport ‘Financiële processen JSF’?
5. Op welke wijze krijgt de Tweede Kamer een periodieke terugkoppeling van de inzichten/resultaten die vraag 1 tot en met 4 en overige verantwoordingsinformatie opleveren?
Ik wil de vaste commissie verzoeken of de staatssecretaris deze vragen in de D-brief zou willen beantwoorden.
Alvast hartelijk bedankt voor het rondsturen van deze mail.
Met vriendelijke groet,
Hanke Bruins Slot