Het bericht ‘Wantrouwen: het verkeerde uitgangspunt’
Schriftelijke vragen
Nummer: 2018D59731, datum: 2018-12-13, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 2
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kv-tk-2018Z23720).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: A.C.L. (Arno) Rutte, Tweede Kamerlid (Ooit VVD kamerlid)
- Mede ondertekenaar: T. van Gent, Tweede Kamerlid (Ooit VVD kamerlid)
Onderdeel van zaak 2018Z23720:
- Gericht aan: B.J. Bruins, minister voor Medische Zorg
- Gericht aan: S. Dekker, minister voor Rechtsbescherming
- Indiener: A.C.L. (Arno) Rutte, Tweede Kamerlid
- Medeindiener: T. van Gent, Tweede Kamerlid
- Voortouwcommissie: TK
Preview document (🔗 origineel)
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2 |
Vergaderjaar 2018-2019 | Vragen gesteld door de leden der Kamer |
2018Z23720
Vragen van de leden Arno Rutte en Van Gent (beiden VVD) aan de Minister voor Medische Zorg en de Minister voor Rechtsbescherming over het bericht «Wantrouwen: het verkeerde uitgangspunt» (ingezonden 13 december 2018).
Vraag 1
Heeft u kennisgenomen van de blog «Wantrouwen: het verkeerde uitgangspunt»?1
Vraag 2
Wat vindt u van het feit dat een patiënt vier toestemmingsformulieren moet invullen zodat al zijn behandelend artsen toegang hebben tot de noodzakelijke gegevens? Deelt u de mening van de auteur dat dit toestemmingscircus in de weg staat van het snel en adequaat uitwisselen van medische gegevens ten behoeve van de behandeling van de patiënt?
Vraag 3
Deelt u de mening dat het snel en volledig delen van medische gegevens tussen alle Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (BIG)-geregistreerde zorgverleners in het belang is van de patiënt?
Vraag 4
Waarom wordt een behandelend arts niet per definitie vertrouwd met medische gegevens wanneer dit in het belang van de patiënt is?
Vraag 5
Waarom is voor het uitwisselen van noodzakelijke medische gegevens tussen BIG-geregistreerde zorgverleners voor iedere zorgverlener een aparte door de patiënt getekende toestemming nodig? Is het mogelijk te kiezen voor een eenmalige brede toestemming?
Vraag 6
Is het mogelijk in plaats te kiezen voor een opt-in (de patiënt geeft uitdrukkelijk toestemming voor het uitwisselen van de medische gegevens) te kiezen voor een opt-out systeem (gegevens mogen worden uitgewisseld, tenzij de patiënt heeft aangegeven dat dit niet mag)?
Vraag 7
Welke wet- en regelgeving staat in de weg om te realiseren dat medische gegevens snel en volledig gedeeld kunnen worden in het belang van de patiënt?
Vraag 8
Bent u bereid om maatregelen te nemen om deze wet- en regelgeving, in het belang van goede patiëntenzorg, aan te passen? Zo ja, wanneer kunnen we deze aanpassingen verwachten? Zo nee, waarom niet?
https://www.vektis.nl/blog/wantrouwen-het-verkeerde-uitgangspunt↩︎