[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Reactie op het rapport ‘Een volwaardig schoolexamen’ van de Commissie Kwaliteit Schoolexaminering

VMBO

Brief regering

Nummer: 2018D60416, datum: 2018-12-18, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-30079-93).

Gerelateerde personen:

Onderdeel van kamerstukdossier 30079 -93 VMBO.

Onderdeel van zaak 2018Z24072:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2018-2019

30 079 VMBO

Nr. 93 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR BASIS- EN VOORTGEZET ONDERWIJS EN MEDIA

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 18 december 2018

Zoals aangekondigd in de Kamerbrief van 14 december jongstleden, reageer ik in deze brief op het gisteren verschenen rapport «Een volwaardig schoolexamen».1 2 Dit rapport is gemaakt door de onafhankelijke Commissie Kwaliteit Schoolexaminering onder leiding van mevrouw prof. dr. Ten Dam. De commissie deed dit onderzoek op verzoek van de VO-raad naar aanleiding van de gebeurtenissen rond het schoolexamen bij VMBO Maastricht eerder dit jaar.

Ik ben blij dat de sector naar aanleiding van de casus VMBO Maastricht de handschoen heeft opgepakt om te onderzoeken hoe scholen omgaan met het schoolexamen. De commissie heeft gekeken zowel vanuit organisatorisch perspectief als vanuit een perspectief van gebruikmaking van de beschikbare ruimte bij het schoolexamen. De commissie constateert dat de kwaliteit van beide elementen beter geborgd dient te worden.

Daartoe doet de commissie een viertal waardevolle aanbevelingen. Daarvan is het merendeel gericht aan de sector met als doel om meer en beter invulling te geven aan die ruimte die zij bij het schoolexamen heeft. Bijvoorbeeld door het schoolexamen vorm te geven vanuit een eigen onderwijsvisie, waarbij zij bewuste keuzes maakt in het aantal schoolexamens, de vorm, de inhoud en het afsluitende karakter. Vervolgens moeten scholen transparant zijn naar leerlingen en ouders over de gemaakte schoolkeuzes, zodat zij beter weten waar ze aan toe zijn. Ik sluit me daarom aan bij de oproep van de commissie aan docenten, examensecretarissen en schoolleiders om zo snel mogelijk aan de slag te gaan met deze aanbevelingen.

In aanvulling op de aanbevelingen aan de sector zie ik een nadrukkelijke rol voor mijzelf als het gaat om de verduidelijking van de kaders voor een sterke examenorganisatie. In de Kamerbrief van vorige week gaf ik aan in te zetten op de versterking van de positie van de examensecretaris. Daarnaast verken ik met de sector of een examencommissie vast onderdeel moet worden van de examenorganisatie in het voortgezet onderwijs. Ook moet georganiseerd worden dat de formele afronding van het schoolexamen met leerlingen en ouders standaard onderdeel wordt van het examenproces in elke school. Overigens is dit laatste punt iets dat ook nu al door scholen opgepakt kan worden.

Op basis van de adviezen van de Commissie, en die van de Onderwijsraad over het schoolexamen, ga ik op korte termijn met de sector in gesprek over de set van benodigde maatregelen en over de termijn waarop die gerealiseerd kunnen worden. In de Kamerbrief over toetsing en examinering voortgezet onderwijs die uw Kamer uiterlijk 14 januari 2019 ontvangt, ga ik nader in op de versterking van het schoolexamen als onderdeel van het eindexamen. Uiteindelijk is het een kwalitatief goed eindexamen dat zorgt voor het civiel effect van diploma’s. In het belang van leerlingen zet ik mij daar vol overtuiging voor in.

De Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media,
A. Slob


  1. Kamerstuk 30 079, nr. 92↩︎

  2. https://www.vo-raad.nl/nieuws/commissie-kwaliteit-schoolexaminering-kwaliteit-schoolexaminering-onvoldoende-gegarandeerd↩︎