[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Reactie op het verzoek van het lid Nijboer, gedaan tijdens de Regeling van werkzaamheden van 15 november 2018, over de lange wachtlijsten voor huurwoningen

Huurbeleid

Brief regering

Nummer: 2018D61598, datum: 2018-12-21, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-27926-306).

Gerelateerde personen:

Onderdeel van kamerstukdossier 27926 -306 Huurbeleid.

Onderdeel van zaak 2018Z24693:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2018-2019

27 926 Huurbeleid

Nr. 306 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 21 december 2018

Naar aanleiding van een bericht van RTL Nieuws1 over de wachttijd voor sociale huurwoningen heeft het lid Nijboer tijdens de Regeling van werkzaamheden van 15 november jl. gevraagd om een brief (Handelingen II 2018/19, nr. 24, item 18). Met deze brief voldoe ik aan dat verzoek.

Wachttijden voor sociale huurwoningen hebben de aandacht van het kabinet, omdat ze een uitdrukking zijn van schaarste aan betaalbare huurwoningen. Het vorige kabinet heeft een onderzoek laten verrichten naar wachttijden in de sociale huursector2. Bij de bespreking van dit rapport met de Tweede Kamer heeft mijn ambtsvoorganger Minister Blok toegezegd om dit onderzoek periodiek te herhalen. In het voorjaar van 2019 zal daarom in de Staat van de Volkshuisvesting aandacht worden besteed aan wacht- en zoektijden voor sociale huurwoningen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van het Woononderzoek Nederland 2018, informatie uit de gemeenschappelijke woonruimteverdeelsystemen en interviews met lokale deskundigen over de praktijk van de woonruimteverdeling.

Dit onderzoek zal een beeld geven van de inschrijfduur tot het vinden van een woning, maar ook van de zoekduur: de tijd vanaf de eerste reactie op een woning tot het vinden van een woning. Deels zijn de wachttijden een gevolg van de werking van de woonruimteverdeelsystemen. Deze systemen maken het lonend voor mensen om zich op hun 18e in te schrijven, zodat alvast inschrijfduur wordt opgebouwd, ook als er nog geen concrete verhuiswens is. De effectieve zoektijd is daarom veelal korter dan de inschrijfduur. In het onderzoek zal ook worden ingegaan op de spreiding van wacht- en zoekduur van verschillende groepen en in verschillende regio’s. Het is namelijk van belang om onderscheid te kunnen maken tussen huishoudens die al over een sociale huurwoning beschikken en kunnen afwachten tot ze in aanmerking komen voor een andere sociale huurwoning die beter aan hun wensen voldoet, en anderzijds de starters die nog niet over een woning beschikken en snel een woning willen hebben.

In het voorjaar van 2019 zal ook de jongste prognose van de woningbehoefte worden gepresenteerd, voor huur en koopwoningen naar regio en naar prijsklasse. Deze prognose kan, in combinatie met de informatie over zoektijden, door gemeenten, corporaties en huurdersorganisaties worden gebruikt als basis voor lokale afspraken over de woningvoorraad.

Tenslotte wil ik bij het onderzoek van RTL Nieuws een aantal kanttekeningen plaatsen. Het onderzoekt betreft negen woningnetregio’s waarbij woningen voor specifieke groepen zoals jongeren, senioren en grote gezinnen buiten beschouwing zijn gelaten. Het onderzoek is dan ook niet representatief voor Nederland. De ranglijst van plaatsen met lange inschrijftijd wordt aangevoerd door plaatsen in de voormalige stadsregio Amsterdam. Hier gold tot medio 2015 de woonduur als rangordecriterium voor doorstromers. Bij de overgang van woonduur naar inschrijfduur konden alle doorstromers hun woonduur omzetten naar inschrijfduur. Daardoor zijn er in de regio Amsterdam veel woningzoekenden met (op papier) een inschrijfduur van meer dan 15 jaar.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,
K.H. Ollongren


  1. https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/4485141/de-woningnood-terug-negen-jaar-op-de-lijst-voor-een-huis, gepubliceerd op 15 november 2018.↩︎

  2. Wachten, zoeken, vinden. RIGO 2016↩︎