[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [🧑mijn] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Reactie op het FNV rapport "Integriteit bij de Rijksoverheid"

Integriteitsbeleid openbaar bestuur en politie

Brief regering

Nummer: 2018D61660, datum: 2018-12-21, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 4

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-28844-162).

Gerelateerde personen:

Onderdeel van kamerstukdossier 28844 -162 Integriteitsbeleid openbaar bestuur en politie.

Onderdeel van zaak 2018Z24723:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2018-2019

28 844 Integriteitsbeleid openbaar bestuur en politie

Nr. 162 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 21 december 2018

Op 20 november 2018 heeft de FNV een rapport met als titel «Integriteit bij de rijksoverheid» gepubliceerd en aan mij aangeboden. In de procedurevergadering van 21 november jl. heeft uw Kamer aangegeven een brief te verwachten over het rapport. De Kamer heeft in het verslag aangegeven dat deze brief besproken zal worden bij het Algemeen overleg Bedrijfsvoering Rijk of op een nader door de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken te bepalen moment.

De uitkomsten van het rapport en de door de FNV geformuleerde eisen vragen zorgvuldig onderzoek en overleg met de departementen. Het gaat hier immers over een heel belangrijk thema dat de hele rijksoverheid raakt. Onderstaand geef ik aan welke activiteiten ik inmiddels in gang heb gezet. De resultaten zal ik naar verwachting begin april in een inhoudelijke brief aan uw Kamer kunnen aanbieden. Deze brief zal in samenwerking met de ministeries worden voorbereid.

Ik ga op korte termijn in gesprek met de FNV over het rapport en de in hun begeleidende brief neergelegde eisen. Hierbij is ook het Ministerie van Justitie en Veiligheid betrokken. Mogelijk kan de FNV de conclusies van het rapport voorzien van meer achtergrondinformatie. Deze informatie kan van belang zijn voor de verder te ondernemen stappen.

De brief en het rapport zijn inmiddels verstuurd aan het Interdepartementaal Platform Integriteitsmanagement (IPIM), waar op 4 december jl een eerste gesprek over het rapport en de te volgen aanpak heeft plaatsgevonden.Het IPIM heeft in een eerste reactie laten weten het rapport serieus te nemen en te willen benutten voor verbeteringen/versteerkingen van de integriteitsprogramma’s van de departementen. Het afhandelen van klachten heeft daarbij expliciet aandacht.

Er is reeds gestart met een zorgvuldige analyse van het rapport van de FNV.Deze analyse wordt gerelateerd aan informatie over integriteitsontwikkelingen bij de rijksoverheid. Recent heb ik bij alle overheidssectoren via het zgn. Flitspanel een vragenlijst uitgezet die betrekking heeft op integriteit, waaronder ook een aantal vragen die overeenkomen met de vragen in het FNV-onderzoek, zoals het naleven van regels, een integere werkhouding en druk die door de organisatie op medewerkers wordt uitgeoefend.

Bij deze analyse zal ook informatie vanuit medewerkersonderzoeken worden betrokken. Deze informatie is relevant voor een goed inzicht in de integriteitsbeleving van rijksambtenaren.

De resultaten van de verschillende onderzoeken zullen verwerkt worden in de brief aan uw Kamer.

In het rapport van de FNV wordt aanbevolen meer duidelijkheid te geven over de mogelijkheden om te melden. Melding bij het Huis voor klokkenluiders is een van de mogelijkheden. De FNV vraagt om verdere versterking van het Huis voor klokkenluiders. Er vindt op dit moment al intensief overleg plaats met het Huis voor klokkenluiders, met name naar aanleiding van het rapport Ruys en de voortgangsrapportage van het interim--bestuur van het Huis. Ik heb de bevindingen van het FNV-rapport inmiddels ingebracht in mijn reguliere overleg met het Huis voor klokkenluiders.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,
K.H. Ollongren