[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Lijst van vragen over de voortgangsrapportage NLFI over strategie van de Volksbank (Kamerstuk 33532-84)

Nationalisatie SNS REAAL

Lijst van vragen

Nummer: 2018D61821, datum: 2018-12-27, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (nds-tk-2018D61821).

Gerelateerde personen:

Onderdeel van zaak 2018Z22272:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


2018D61821 LIJST VAN VRAGEN

De vaste commissie voor Financiën heeft over de brief van de Minister van Financiën van 27 november 2018 (Kamerstuk 33 532, nr. 84), waarbij hij de Voortgangsrapportage NLFI over de strategie van de Volksbank heeft aangeboden, op 27 december 2018 de navolgende vragen ter beantwoording aan de Minister voorgelegd.

De voorzitter van de commissie,
Anne Mulder

De griffier van de commissie,
Weeber

1 Heeft tussen de Volksbank en NLFI overleg plaatsgevonden over een mogelijke vorm van verkoop? Zo ja, denkt de Volksbank aan een kapitaalmarkttransactie of aan een controlled auction, of wellicht een andere vorm van verkoop? Hoe kijken NLFI en het ministerie daartegenaan?
2 Heeft de Volksbank een verwachting uitgesproken over een geschikt moment van verkoop?
3 Hoe wordt gegarandeerd dat de aandeelhouder maximale regie houdt over de verkoop van zijn belang?
4 Welk «unique selling point» heeft een bank met een vereenvoudigd productenpakket in een markt waar straks grote technologiebedrijven hun intrede zullen doen? Hoe kwetsbaar is de Volksbank voor de naderende ontwikkelingen in fintech en big tech?
5 Acht de regering het haar taak om een veilige bank te faciliteren die eenvoudige en transparante producten aanbiedt?
6 Op welke punten heeft de Volksbank vooruitgang geboekt? Op welke punten niet?
7 Om welke reden worden enkel de opties buiten de overheid onderzocht?
8 Als de cost-income ratio van de Volksbank wordt vergeleken met die van ING, ook een bank met een eenvoudig bankproducten, waardoor worden dan de verschillen verklaard?
9 Hoe groot is het aandeel non performing loans op de balans van de Volksbank? Hoe verhoudt dit aandeel zich tot dat bij andere Nederlandse banken?
10 Hoe gaat de regering de breed gedragen behoefte in de maatschappij aan een veilige retailbank die eenvoudige en transparante producten aanbiedt invullen?
11 Hoe luidde de aanwijzing omtrent het risicomanagement die de Nederlandsche Bank (DNB) in een eerder stadium oplegde? Welke stappen zijn concreet gezet om tot het beëindigen van die aanwijzing te komen?
12 Welke stappen dienen er concreet te worden gezet alvorens een beslissing kan worden genomen over de toekomst van de Volksbank? Is het reëel om de mogelijkheid open te houden dat deze stappen allemaal zijn gezet medio 2019?
13 Wat wordt bedoeld met «een overtuigende propositie voor privatisering»?
14 Is het feit dat de Volksbank niet klaar wordt geacht voor verkoop in de eerste plaats toe te schrijven aan de gebrekkige interne beheersingsprocessen (waarmee verkoop niet eens aan de orde kan zijn), of aan een gebrekkige propositie voor investeerders (waardoor vooral de opbrengst gedrukt wordt)?
15 Kan worden toegelicht hoe de inkomsten van de Volksbank, die momenteel voor 95% bestaan uit rentebaten, veranderen, indien de bank uiteindelijk kan worden gezien als veilige retailbank die eenvoudige en transparante producten aanbiedt?
16 Welke veranderingen gaat de genoemde reorganisatie teweeg brengen? Wat gaat dit betekenen voor het personeelsbestand?
17 Onderschrijft u de conclusie over de stabiliteit van de financiële sector, gezien de onrust op de beurzen de laatste maanden?
18 Hoe wordt de belangstelling in de markt voor privatisering te zijner tijd onderzocht?
19 Kunt u garanderen dat de Volksbank niet wordt geprivatiseerd, als niet wordt voldaan aan de voorwaarde dat de totale kapitaaluitgaven en de financieringskosten worden terugverdiend?