Reactie op de positie van onderwijsondersteuners in het primair onderwijs
Brief regering
Nummer: 2019D00650, datum: 2019-01-11, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiƫle HTML versie (nds-tk-2019D00650).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: A. Slob, minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media (Ooit ChristenUnie kamerlid)
Onderdeel van zaak 2019Z00275:
- Indiener: A. Slob, minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media
- Voortouwcommissie: vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
- 2019-01-24 10:00: Procedures en brieven (Procedurevergadering), vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
- 2019-01-24 11:15: Leraren (Algemeen overleg), vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
- 2019-01-24 13:15: Aansluitend: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
- 2019-01-30 14:15: Aanvang middagvergadering: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
Preview document (š origineel)
2019D00650 Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 11Ā januari 2019
Uw Kamer heeft om een reactie verzocht naar aanleiding van de brief van K.P. te R. dd. 2Ā november 2018 betreffende de positie van onderwijsondersteuners in het primair onderwijs. In reactie het volgende.
Onderwijsondersteuners ā waaronder onder andere maatschappelijk werkers, fysiotherapeuten, assistenten, time-outbegeleiders en conciĆ«rges gerekend worden ā ondersteunen vanuit verschillende rollen leraren en specifieke leerlingen(groepen). Hiermee maken zij het geven van goed en passend onderwijs binnen scholen mogelijk.
Bij de functiewaardering van onderwijsondersteuners, met name in het (voortgezet) speciaal onderwijs ((v)so), worden nu vragen gesteld. De functiewaardering van onderwijsondersteuners is vastgelegd in het functiewaarderingssysteem, en deze is anders dan die van leraren.
Over het functiewaarderingssysteem worden door de sociale partners afspraken gemaakt. Indien er omstandigheden zijn waardoor (de zwaarte van) een functie binnen een bepaalde school niet overeenkomt met de afgesproken normfuncties, kunnen schoolbesturen via het functiewaarderingsysteem (fuwasys) tot een herwaardering van de functie komen. Dit kan elke onderwijsondersteuner bij zijn bestuur vragen. Aan de hand van een nieuwe functiebeschrijving kunnen personeelsleden anders worden ingeschaald. Dit betreffen dus incidentele en individuele aanpassingen in functiewaardering.
Structurele wijzigingen van de functiewaardering van onderwijsondersteuners in het po worden momenteel ook onderzocht. Hierbij gaat het om het beloningsverschil tussen onderwijsassistenten in het (v)so en onderwijsassistenten/leraarondersteuners in het voortgezet onderwijs. Dit onderzoek is onderdeel van de discussie over de invlechting van het so en vso in respectievelijk het po en vo. Ik buig mij momenteel over de ontvlechting van het (v)so. Voor zover het de cao betreft: Het inpassen van leraren in het vso in de cao vo vereist aanpassing van de cao po en cao vo.
Een aanpassing van de caoās is een zaak van sociale partners samen en waarvoor zij ook samen verantwoordelijkheid dragen.
De Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media,
A. Slob