Het bericht ‘Daar gaan de miljarden’
Schriftelijke vragen
Nummer: 2019D00763, datum: 2019-01-14, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 2
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kv-tk-2019Z00317).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: D. Yesilgöz-Zegerius, Tweede Kamerlid (VVD)
- Mede ondertekenaar: H.S. Veldman, Tweede Kamerlid (Ooit VVD kamerlid)
Onderdeel van zaak 2019Z00317:
- Gericht aan: E.D. Wiebes, minister van Economische Zaken en Klimaat
- Indiener: D. Yesilgöz-Zegerius, Tweede Kamerlid
- Medeindiener: H.S. Veldman, Tweede Kamerlid
- Voortouwcommissie: TK
Preview document (🔗 origineel)
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2 |
Vergaderjaar 2018-2019 | Vragen gesteld door de leden der Kamer |
2019Z00317
Vragen van de leden Yesilgöz-Zegerius en Veldman (beiden VVD) aan de Minister van Economische Zaken en Klimaat over het bericht «Daar gaan de miljarden» (ingezonden 14 januari 2019).
Vraag 1
Ben u bekend met het bericht «Daar gaan de miljarden»?1
Vraag 2
Klopt het dat onze buurlanden meer investeringen van buitenlandse bedrijven binnenhalen? Zo ja, welke tendens is daarbij zichtbaar en klopt het dat dit zo is vanwege ons klimaatbeleid? Zo ja, door welke specifieke regelingen en beleidsvoornemens komt dat?
Vraag 3
Als dit klopt, deelt u dan de mening dat klimaatplannen de internationale concurrentiepositie van Nederland niet mogen schaden? Zo ja, hoe wordt dit gewaarborgd? Zo nee, waarom niet?
Vraag 4
Welke andere oorzaken zijn er aan te wijzen voor het feit dat niet Nederland, maar juist onze buurlanden de in het artikel genoemde investeringen van bedrijven binnenhalen?
Vraag 5
Bent u van mening dat het Nederlandse klimaatbeleid er niet toe mag leiden dat het vestigingsklimaat van Nederland verslechterd ten opzichte van onze buurlanden? Zo nee, waarom niet?
Vraag 6
Hoe kan er met het oog op het klimaatakkoord worden voorkomen dat de internationale concurrentiepositie van in Nederland gevestigde bedrijven op achterstand wordt gezet ten opzichte van onze buurlanden?
Vraag 7
Op welke manier kan ervoor worden gezorgd dat het Nederlandse klimaatbeleid juist meer kansen biedt voor het Nederlandse vestigingsklimaat en voor de internationale concurrentiepositie van in Nederland gevestigde bedrijven?
Vraag 8
Hoe kan met het oog op het klimaatakkoord worden voorkomen dat er weglekeffecten ontstaan doordat bedrijven investeren in landen waar minder strenge klimaatregels gelden?
Vraag 9
Deelt u de mening dat Nederland haar klimaateisen zoveel mogelijk samen met buurlanden en/of in EU-verband moet afspreken om te voorkomen dat er weglekeffecten ontstaan en om te voorkomen dat het gelijke speelveld wordt verstoord?
Toelichting:
Deze vragen dienen ter aanvulling op eerdere vragen terzake van het lid Agnes Mulder (CDA), ingezonden 14 januari 2019 (vraagnummer 2019Z00316)
Algemeen Dagblad van 10 januari 2019↩︎