[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Reactie op verzoek commissie inzake recente berichten over ontvoering en marteling van in het buitenland woonachtige Turkse oppositieleden door Turkse veiligheidsdiensten

Mensenrechten in het buitenlands beleid

Brief regering

Nummer: 2019D02517, datum: 2019-01-24, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-32735-232).

Gerelateerde personen:

Onderdeel van kamerstukdossier 32735 -232 Mensenrechten in het buitenlands beleid.

Onderdeel van zaak 2019Z01118:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2018-2019

32 735 Mensenrechten in het buitenlands beleid

Nr. 232 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 24 januari 2019

Naar aanleiding van het verzoek van de vaste commissie voor Buitenlandse Zaken om een schriftelijke reactie op recente berichten over ontvoering en marteling van in het buitenland woonachtige Turkse oppositieleden door Turkse veiligheidsdiensten, bericht ik u als volgt.

Het kabinet is bekend met uitlatingen van vertegenwoordigers van Turkije over het vervolgen van personen die behoren tot de Gülenbeweging, ook als deze personen zich buiten Turkije bevinden. Er zijn verschillende gevallen bekend waarbij Turkije met medewerking van de lokale autoriteiten Turkse staatsburgers heeft teruggehaald. Ook zijn er enkele gevallen bekend waarbij Turkije heeft gepoogd om de eigen staatsburgers zonder toestemming van de lokale autoriteiten terug te halen naar Turkije. Het kabinet beschikt echter niet over concrete informatie dat Turkije voornemens zou zijn om zonder toestemming van de Nederlandse overheid personen uit Nederland terug te halen naar Turkije.

Het kabinet heeft ook kennisgenomen van recente berichtgeving in verschillende Europese kranten over vermeende marteling in Turkse detentie. Hoewel het kabinet geen uitspraak kan doen over de juistheid van deze specifieke berichten, deelt het kabinet in algemene zin de zorgen van de Kamer over de mensenrechtensituatie en rechtsstaat in Turkije. Nederland hecht daarom veel belang aan het vrijgeven van de rapporten van het Europees Comité voor de Preventie van Foltering (CPT). Nederland stelt de zorgen over de rechtsstaat in Turkije regelmatig aan de orde. Niet alleen in bilaterale gesprekken, maar ook binnen de Europese Unie en in het kader van de Raad van Europa. De Nederlandse inzet is zowel gericht op het consequent opbrengen van onze zorgen omtrent de rechtsstaat in Turkije, als op ondersteuning van het maatschappelijk middenveld in Turkije.

De Minister van Buitenlandse Zaken,
S.A. Blok