[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Antwoorden op vragen commissie inzake laagvermogen middengolf, overdracht hoogvermogen middengolf 1008 en herverdeling kavel B05 (FM Randstad)

Frequentiebeleid

Brief regering

Nummer: 2019D02814, datum: 2019-01-24, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-24095-460).

Gerelateerde personen:

Onderdeel van kamerstukdossier 24095 -460 Frequentiebeleid.

Onderdeel van zaak 2019Z01254:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2018-2019

24 095 Frequentiebeleid

Nr. 460 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 24 januari 2019

De vaste commissie voor Economische Zaken en Klimaat heeft mij op 19 december jl. verzocht een brief aan de Kamer te doen toekomen met informatie over de laagvermogen middengolf, de overdracht van de hoogvermogen middengolf 1008 en de herverdeling van kavel B05 (FM Randstad).

Hierbij voldoe ik aan dit verzoek.

Vragen van de leden van de vaste commissie

Verlening LPAM (laagvermogen middengolf)

Een aantal vergunninghouders in de sector zou reeds gestopt zijn of zou van plan zijn dat per 1 januari te doen vanwege het feit dat toezichtskosten een jaar vooruit betaald moeten worden, terwijl verlening of een nieuwe (dezelfde) vergunning onzeker is. Vanuit de sector wordt aangedrongen op verlenging voor bestaande vergunninghouders. Zijn deze geluiden bij u bekend, heeft hier overleg over plaatsgevonden met sectorpartijen en het Agentschap Telecom en is het mogelijk bestaande vergunningen te verlengen? Welke bezwaren bestaan anders hiertegen?

De huidige vergunningen voor laagvermogen middengolfomroep (hierna: LVMG-vergunningen) lopen allemaal af op 10 mei 2019. De toezichtskosten ten behoeve van de werkzaamheden die AT verricht, dienen betaald te worden voor de periode vanaf 1 januari 2019 tot het einde van de vergunningsperiode, in dit geval 10 mei 2019. Er hoeft dus niet een heel jaar vooruit betaald te worden.

In 2016 is een pilot gestart met de eerste uitgifte van LVMG-vergunningen. Bij de start van de pilot is besloten dat alle vergunningen op 10 mei 2019 aflopen om eerst te bezien of er voor deze nieuwe vergunningen met laag vermogen voldoende belangstelling zou zijn. Dat de vergunningen aflopen staat aangegeven in het uitvoeringsbesluit met uitgangspunten en is ook zo bepaald in de verleende vergunningen. Partijen wisten dus op het moment dat zij de vergunning aanvroegen dat het ging om vergunningen met een beperkte looptijd en bovendien dat het ging om een pilot. Agentschap Telecom heeft de pilot conform toezegging in 2018 geëvalueerd. Uit de evaluatie van de pilot is gebleken dat het beleid om laagvermogen middengolf -vergunningen uit te geven succesvol is en dat de betrokken partijen graag willen dat dit beleid wordt voortgezet.

Gelet op de omstandigheid dat er sprake was van een pilot, dat vanaf de start al is gecommuniceerd dat de vergunningen zouden eindigen, dat dat in de vergunningen ook is bepaald en rekening houdend met de belangen van zowel de bestaande vergunninghouders als andere belangstellenden, is naar mijn oordeel een nieuwe verdeling wenselijk. Bij de nieuwe verdeling zal een vergunning verleend worden voor vijf jaar, waarbij de geldigheidsduur van de verleende vergunningen in beginsel telkens automatisch met vijf jaar zal worden verlengd, tenzij de vergunninghouder zelf een gewenste eerdere einddatum aangeeft. Om die reden is op 6 december 2018 een regeling waarin de nieuwe verdeelprocedure is geregeld ter consultatie voorgelegd. Daarin is onder meer het aanvraagproces aangepast om de doorlooptijd van de behandeling van aanvragen te verkorten.

De consultatie is op 7 januari jl. beëindigd en de consultatiereacties worden meegewogen in de vormgeving van de definitieve regeling. De reacties vormen echter geen aanleiding om af te zien van het voor nemen om over te gaan tot een nieuwe uitgifte.

Overdracht hoogvermogen middengolf 1008

Er zijn signalen dat bepaalde sectorpartijen de overdracht voor 1 januari 2019 niet rondkrijgen wegens ongunstige voorwaarden. Het gevolg zou zijn dat het kanaal verloren gaat voor landelijke uitzendingen, of dat toezichtskosten (voor het jaar 2019) voor niets betaald moeten worden. Kunt u een toelichting geven op de overdracht hoogvermogen middengolf 1008, of de genoemde problemen bij u bekend zijn en of er ruimte is om oplossingen te zoeken voor dit specifieke probleem? Zo ja, wat kunnen deze oplossingen zijn?

Op verzoek van de vergunninghouder van de vergunning voor de frequentie 1008 KHz is de betreffende vergunning voor hoogvermogen middengolf per 4 januari 2019 ingetrokken. Voordat hiertoe daadwerkelijk is overgegaan, heeft er overleg plaatsgevonden tussen de vergunninghouder, het agentschap en het ministerie.

In de Telecommunicatiewet wordt de mogelijkheid geboden om vergunningen over te dragen. Om daarvoor in aanmerkingen te komen, moeten partijen aan een aantal algemene vereisten voldoen, zo mag de beoogde vergunninghouder bijvoorbeeld niet failliet zijn. Agentschap Telecom heeft echter geen overdrachtsverzoek voor de betreffende vergunning ontvangen. Wel hebben er enkele verkennende gesprekken over de mogelijkheid tot overdracht plaatsgevonden met de (toenmalige) vergunninghouder. Daarnaast heeft er via e-mail contact plaatsgevonden met een mogelijke beoogde nieuwe vergunninghouder. Hieruit blijkt niet dat er sprake was van belemmeringen waar deze partij tegen aan liep. Dit heeft echter niet geleid tot een daadwerkelijk verzoek om de vergunning over te dragen. In goed overleg met de vergunninghouder is er, bij het uitblijven van een overdrachtsverzoek van een andere partij, vervolgens overgegaan tot intrekking van de vergunning.

Herverdeling kavel B05 (FM Randstad)

Kunt u een feitenrelaas sturen inzake de beslissing tot de herverdeling, de toegelaten veilingdeelnemers en het verloop van de veiling en of hier onregelmatigheden zijn voorgevallen? Kunt u daarnaast ingaan op de van toepassing zijnde regeling, de reden waarom deze is bijgesteld en vanaf wanneer deze toegepast gaat worden? Kunt u daarbij tevens aangeven wat dit betekent voor de duur van de vergunningsperioden en het overleg met de sectorpartijen inzake de herverdeling van deze kavel?

In juni 2018 is kavel B05 geveild. De veilingprocedure heeft plaatsgevonden op grond van de Regeling aanvraag- en veilingprocedure teruggekomen niet-landelijke commerciële FM-vergunningen 2017 (hierna: veilingregeling). Alle aanvragen die zijn ingediend, zijn getoetst aan de voorwaarden in de veilingregeling. Aanvragers die voldeden aan alle criteria uit de veilingregeling, waaronder het storten van een waarborgsom voor het betalen van het bod, zijn toegelaten tot de veiling. Aangezien er meerdere partijen een geldige aanvraag hebben ingediend en dus zijn toegelaten tot de veiling, heeft er een veiling plaatsgevonden. Deze veiling verliep via internet, met behulp van een elektronisch veilingsysteem. Er hebben zich tijdens de veilingprocedure geen onregelmatigheden voorgedaan.

Op 25 juni 2018 maakte Agentschap Telecom bekend dat Stichting SB Radio de winnaar was van de veiling van kavel B05. Omdat het veilingbod vervolgens niet volledig is betaald, is op 14 september 2018 de vergunning met ingang van 17 september 2018 ingetrokken. Overigens merk ik op dat een dergelijke situatie zich nog niet eerder heeft voorgedaan bij een niet-landelijk kavel. Aangezien de veilingregeling niet voorziet in een nieuwe veiling met de overgebleven toegelaten aanvragers, heeft de intrekking tot gevolg dat de veilingprocedure opnieuw moet plaatsvinden.

Ik ben echter van plan de betreffende veilingregeling aan te passen om een herhaling van deze of een vergelijkbare situatie in de toekomst te voorkomen. Een concept van deze aanpassing is tussen 6 december 2018 en 7 januari 2019 geconsulteerd. Het betreft in hoofdzaak de volgende twee aanpassingen. Ten eerste, wordt de vergunning pas na de betaling van het volledige veilingbod aan de winnaar verleend. Hiervoor heeft de winnaar twee weken de tijd. Ten tweede, als betaling van het veilingbod door de winnaar van de veiling niet op tijd en volledig heeft plaatsgevonden, dan kan de vergunning snel opnieuw geveild worden aan de andere deelnemers van de uitgevoerde veiling en hoeft er geen volledig nieuwe aanvraagprocedure plaats te vinden.

Bij een nieuwe veiling van de vergunning voor kavel B05 zal de vergunningsperiode eindigen op 31 augustus 2022. Dit is de einddatum die geldt voor alle radiovergunningen voor analoge (FM) en digitale radio-omroep van niet-landelijke commerciële omroepen. Vanuit de sector is mij verzocht om een snelle en nieuwe verdeling van de vergunning voor kavel B05 en de bijbehorende vergunning voor digitale radio-omroep in allotment 8A. De start van de aanvraagprocedure van de nieuwe veiling is gepland in het eerste kwartaal van dit jaar.

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat,
M.C.G. Keijzer