[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [馃mijn] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [馃攳 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Reactie op verzoek commissie over de actuele situatie in Venezuela en de mogelijke erkenning van parlementsvoorzitter Guaid贸 als president van Venezuela

Het Nederlands buitenlands beleid ten aanzien van Latijns-Amerika en de Cariben

Brief regering

Nummer: 2019D03098, datum: 2019-01-26, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, offici毛le HTML versie (kst-29653-43).

Gerelateerde personen:

Onderdeel van kamerstukdossier 29653 -43 Het Nederlands buitenlands beleid ten aanzien van Latijns-Amerika en de Cariben.

Onderdeel van zaak 2019Z01375:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (馃敆 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2018-2019

29 653 Het Nederlands buitenlands beleid ten aanzien van Latijns-Amerika en de Cariben

Nr. 43 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 26聽januari 2019

Hierbij bied ik u de Kamerbrief aan op het verzoek van de vaste commissie voor Buitenlandse Zaken van 24聽januari jl., waarin om een reactie wordt gevraagd op de actuele situatie in Venezuela en de mogelijke erkenning van parlementsvoorzitter Guaid贸 als president van Venezuela.

Op 23聽januari jl. ging het Venezolaanse volk massaal de straat op voor herstel van de democratie. Een zeer begrijpelijke oproep waar gehoor aan moet worden gegeven. Nederland heeft zich daar sinds de frauduleuze verkiezingen van mei vorig jaar hard voor gemaakt. In het licht van de politieke ontwikkelingen van 23聽januari jl. heeft de Europese Unie een krachtige verklaring aangenomen waarin werd aangegeven dat de harde roep van het volk voor herstel van de democratie niet kon worden genegeerd.

De Europese Unie (EU) riep daarom op onmiddellijk een politiek proces te starten om vrije en eerlijke verkiezingen mogelijk te maken. Ook sprak de Europese Unie steun uit voor het parlement, en zijn nieuwe leider Guaid贸, dat de enige legitiem en democratisch gekozen instelling van Venezuela is.

Gisteren is er in Brussel gesproken over een nieuwe EU-verklaring, waarin Maduro een ultimatum van acht dagen wordt gesteld om vrije en eerlijke verkiezingen uit te schrijven. Hierover kon helaas geen overeenstemming worden bereikt. Verschillende visies onder EU-lidstaten over de duur van het ultimatum en de voorwaarden van erkenning, en gegeven het feit dat de belangrijke democratie毛n in Latijns-Amerika alsmede de Verenigde Staten en Canada reeds Juan Guaid贸 hebben erkend, heeft ertoe geleid dat een aantal lidstaten heeft besloten het bovengenoemde ultimatum aan Maduro te stellen. Deze lidstaten zijn tevens bereid Juan Guaid贸 als interim--president te erkennen in het geval Maduro geen gehoor geeft aan de dringende oproep. Dit besluit werd mede genomen in het licht van het debat in de VN Veiligheidsraad dat vandaag plaatsvindt.

Nederland heeft gelet op deze ontwikkelingen zich aangesloten bij Spanje, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk en in een korte verklaring te kennen gegeven dat het Venezolaanse volk de vrijheid moet hebben om te bepalen hoe zijn toekomst eruitziet. Als vrije, transparante en democratische verkiezingen binnen acht dagen niet worden uitgeschreven, is ook Nederland bereid om Juan Guaid贸 te erkennen als interim--president van Venezuela.

Ik sta hierover in nauw contact met de ministers-presidenten van de Caribische landen van het Koninkrijk, die vanwege de nauwe historische, sociale en culturele verwevenheid zeer betrokken zijn. Venezuela is immers een belangrijk buurland van het Koninkrijk. Het Koninkrijk maakt zich grote zorgen over de politieke- en humanitaire crisis in Venezuela en hecht aan een goede buurlandrelatie.

De Minister van Buitenlandse Zaken,
S.A. Blok