[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Accudiefstal zendmasten

Veiligheidsregio's

Brief regering

Nummer: 2019D06575, datum: 2019-02-15, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-29517-163).

Gerelateerde personen:

Onderdeel van kamerstukdossier 29517 -163 Veiligheidsregio's.

Onderdeel van zaak 2019Z03075:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2018-2019

29 517 Veiligheidsregio’s

28 684 Naar een veiliger samenleving

Nr. 163 BRIEF VAN DE MINISTER VAN JUSTITIE EN VEILIGHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 15 februari 2019

In het Algemeen Overleg Nationale Veiligheid en Crisisbeheersing van 19 december jl. heb ik toegezegd samen met mijn ambtsgenoot van Economische Zaken en Klimaat (EZK) te bezien wat gedaan kan worden aan de diefstal van noodaccu’s van zendmasten van mobiele telefonie (Kamerstukken 29 517 en 28 684, nr. 155).

In mijn brief van 11 december 20181 heb ik aangegeven dat telecombedrijven preventieve maatregelen nemen om accu’s te beveiligen tegen diefstal en dat zij de continuïteit tijdens een stroomonderbreking borgen. De politie zorgt, onder gezag van het openbaar ministerie, waar mogelijk voor opsporing van daders bij accudiefstal. Wanneer daartoe aanleiding of behoefte bestaat kunnen op regionaal niveau gesprekken worden geïnitieerd tussen de betrokken partijen waaronder de politie, de veiligheidsregio’s en de telecombedrijven. Daarbij kan worden bezien wat verder gedaan kan worden aan preventie en aan opsporing om accudiefstal tegen te gaan.

Inmiddels hebben vertegenwoordigers van mijn ministerie en van EZK samen met vertegenwoordigers van telecombedrijven, Agentschap Telecom en politie overleg gehad over accudiefstal. Dit overleg diende onder meer om de tot nu toe genomen maatregelen en aanpak rondom accudiefstal door te nemen en in gezamenlijkheid verder te verkennen waar mogelijkheden liggen om de kans op diefstal van deze noodstroomvoorzieningen verder te beperken. Besproken is dat als de elektriciteitsvoorziening voor een zendmast naar behoren werkt, een noodstroomaccu niet benodigd is. Aandacht ging ook uit naar regionale problematiek.

De politie deelt het belang om gezamenlijke maatregelen te treffen in de bestrijding van accudiefstal. De politie beziet naar aanleiding van het overleg of een centralere coördinatie van de huidige maatregelen in die regionale gevallen tot een snellere opsporing van daders kan leiden.

Het risico voor het wegvallen van 1-1-2 verkeer is beperkt. Indien de elektriciteitsvoorziening wegvalt en de noodstroomaccu’s ontbreken wordt een mobiele-telefonie-oproep naar het alarmnummer 1-1-2 automatisch opgevangen door een nabijgelegen zendmast («roaming»). Diefstal van noodstroomaccu’s leidt dan ook niet direct tot een verminderde bereikbaarheid. Daarnaast hebben mobiele-telefonische oproepen naar het alarmnummer 1-1-2 prioriteit boven andere oproepen.

De goede bereikbaarheid van noodnummers in Nederland is van essentieel belang voor een snelle respons bij incidenten. Ik blijf het belang van het nemen van zowel preventieve als opsporingsmaatregelen onderschrijven en mijn departement blijft daarover met betrokken partijen in overleg. Voor de zomer zal ik uw Kamer hier nader over informeren.

De Minister van Justitie en Veiligheid,
F.B.J. Grapperhaus


  1. Aanhangsel Handelingen II 2018/19, nr. 916.↩